14.12.06

Reflexió sobre l'incivisme

Arran de llegir l'incident d'en Marc Belzunces circulant en bici (que a molts en resultarà una situació més o menys familiar o traslladable a un altre àmbit) he volgut reproduir unes reflexions personals sobre la nostra societat que últimament he comentat amb alguns amics.

Ja fa temps que defenso la idea que la nostra societat milloraria molt i si la gent denunciés o senzillament parlés amb els seus conciutadans que actuen de forma incívica. Per posar un exemple, si algú llença un paper a terra i li diem, s'ho pensarà dues vegades la propera vegada, molt més s'ho pensarà algú que és multat i que li toca rascar-se la butxaca! És evident que necessitem l'ajuda de les autoritats que han de fer complir les normes de convivència.

D'actituds incíviques la nostra societat n'és plena, i sovint s'estan infringint lleis que regulen la nostra convivència. Segurament, les ordenances municipals juntament amb el codi de circulació són les lleis menys respectades. Deixeu-me fer una petita llista de coses més o menys habituals: llençar una cigarreta a terra, no reciclar les escombraries, saltar-se un semàfor en vermell, fer soroll per la nit, aparcar en una zona prohibida, no disposar de la carta en català, no cedir el pas als vianants, defraudar a hisenda, realitzar contractes de treball temporal de forma inadequada, caminar per damunt del carril bici, cobrar l'atur mentre es treballa, fumar en una zona on està prohibit fer-ho, no cedir el seient a persones més necessitades, en un negoci no complir les normes de seguretat, aïllament acústic o higiene, acomiadar una treballadora embarassada, sobrepassar el límit de velocitat o no adaptar la velocitat a les circumstàncies de la via per on es circula...

Segur que heu reconegut en aquesta llarga llista algunes actituds o accions que veieu sovint i que segurament vosaltres mateixos heu realitzat alguna vegada. Totes elles infringeixen la llei. Però com que ningú ens diu res ho continuem fent. Som una societat instaurada en el "passotisme", diuen que és el clima, que els mediterranis som així, que això al nord d'Europa no passa. Doncs crec que és bastant cert que això passa més aquí, no crec en l'argument del clima, és més aviat cultural, hauríem de consultar als sociòlegs, a Europa si tires un paper al terra t'ho diuen. Una amic em deia que ja des de petit se'ns inculca que és dolent ser un "chivato", possiblement a la nostra societat denunciar està mal vist, però si ho féssim reduiríem moltes de les actituds que he posat a la llista, evitaríem accidents molts cops mortals, faríem la vida més fàcil a la resta de la gent i en general ens enfrontaríem al repte de conviure, però a conviure de veritat.