28.12.06

Ressenya de la ruta del Ferro a la Malla

A laMalla.net hi ha una petita ressenya d'aquesta via verda.

Podeu trobar més informació en el bici-vici a rutes cicloturistes per Catalunya, cercant "ferro" en el bici-vici o cercant les notícies etiquetades com a "via verda" (categoria via verda).

22.12.06

Bon Nadal!

Bici-vici us desitja un Bon Nadal i un any 2007 ple de pedalades de felicitat!

Opinió sobre el nou carril bici de Vilanova

Fa un parell de dies us comentava les deficiències d'un nou carril bici de Vilanova i la Geltrú. En el següent article d'opinió, s'accepten aquestes deficiències, però és fa una valoració positiva de que l'ajuntament s'hagi posat les piles: Vilanova Digital 22/12/2006

21.12.06

Regals ciclistes

Ja que és època de regals i molts us estareu preguntant què podeu regalar us proposo unes quantes idees de coses relacionades amb la bicicleta:
  • Llums amb leds (blanc a davant i vermell a darrera), de fet són obligatoris per circular de nit.
  • Un timbre que també és obligatori per circular!
  • Unes "banyes" per posar al manillar.
  • Un kit de reparació de punxades.
  • Una tanca per lligar la bicicleta, millor en forma de U rígida.
  • Un casc.
  • El "kit cicloturista" (vegeu apartat accessoris): un portaequipatges, unes alforges i una pota de cabra.
  • Un compta-quilòmetres.
  • Ep! Què tal una bicicleta?
Regals no tant materials:
  • Un cap de setmana en bicicleta! Reserva l'allotjament i si et cal lloga bicicletes.
  • Una posta a punt de la bicicleta.

20.12.06

Recull de canvis al Bici-vici

Aquesta última setmana he estat fent diversos canvis al Bici-vici, us en faig 5 cèntims:

Com enllaçar la via verda del Ferro i el Carbó i la del Carrilet (Ripoll-Olot)

Actualitzat a febrer de 2024
 
Per enllaçar les dues vies verdes, el Consorci de les vies verdes de Girona proposa un itinerari des de Sant Joan de les Abadesses agafant la carretera GI-522 fins al Coll de Sentigosa (1.064 m) i el de Coubet (975 m) i continuar per l'N-260a fins a Olot, però també hi ha algunes alternatives més. Les descric totes d'oest a est perquè tenen menys desnivell, però es poden fer en els 2 sentits i des de l'aparició de la ruta Pirinexus ara segurament es fan més en sentit invers.

La ruta oficial

Des del centre Sant Joan de les Abadesses s'agafa la GI-522 fins al coll de Sentigosa ( a 1.064 m, vegeu la foto de la dreta realitzada des de la Serra de Puig d'Estela) i després sense perdre gaire altura s'arriba al coll de Coubet (975 m) on enllacem amb l'antiga carretera general, ara l'N-260a que en ens porta fins a Olot. És la ruta més curta i feta en aquest sentit té poc desnivell i força baixada.

Una ruta amb menys asfalt

Fins fa poc una altra alternativa oficial era fer la pujada fins al coll de Sentigosa i agafar una pista de terra que descendeix cap a Santa Llúcia de Puigmal i Sant Pere Despuig. Després, anant cap a Santa Margarida de Bianya i Hostalnou de Bianya podríem enllaçar amb la Via Verda de la Vall de Bianya que ens durà a Olot.

Aquest alternativa també permetria anar cap a la N-260 a Ca l'Enric i enllaçar amb la següent alternativa que us proposo.

Per Sant Pau de Segúries i la vall de Bianya, una alternativa força interessant:

Des del centre de Sant Joan de les Abadesses podem continuar per carrils bici i via verda cap a Sant Pau de Segúries. Al meu entendre, és la manera de fer el desnivell de forma més suau. A Sant Pau s'agafa una carretera secundària amb poc trànsit, arribem de seguida al coll (960 m) i comencem (vegeu foto) una bonica baixada per dins d'un bosc fins a Sant Salvador de Bianya i després fins a la carretera nacional (N-260). Seguim la N-260 en baixada durant uns 3,5 km fins a trobar un restaurant (Ca l'Enric), llavors podem continuar per pistes entre camps de conreu i pastures fins a Llocalou, ja molt a prop d'Olot.
 
Podríem evitar quasi tota la N-260, seguint l'antiga calçada romana i agafant el trencall de Sant Martí del Clot. No farem gaire desnivell més, però sí més distància.

Per Sant Pau de Segúries i la vall d'en Bac:

Aquesta alternativa fa una mica més de volta, però dóna molt de joc per si es vol continuar cap a l'Empordà o enllaçar amb la via verda del Carrilet a Olot.
A grans trets, fem el mateix que en la ruta anterior i des de Sant Pau de Segúries anem a buscar el Mas Mariner (uns 3 km) i descendim per la pista asfaltada de la vall d'en Bac fins a l'Hostal de la Vall d'en Bac, després pujarem un collet per tornar a baixar fins a la carretera d'Oix. Girarem a la dreta cap a Castellfollit de la Roca i anirem fins a Llocallou per anar cap a Olot, vegeu un mapa i la següent ruta:

Ep! No confongueu la Vall d'en Bac amb la Vall d'en Bas!

La contaminació de l'àrea de Barcelona és provocada principalment pels cotxes i pot estar vinculada a un 10% de les morts

Una interessant entrevista a l'especialita Nino Künzli al diari Avui desvetlla que la circulació de vehicles motoritzats podria estar vinculada almenys amb un 10% de les morts de l'àrea de Barcelona. El trànsit n'és la principal causa.
Avui 20/12/2006

19.12.06

Deficiències en el carrils bici de Vilanova i la Geltrú

La versió impresa del Diari de Vilanova del 15 de desembre (en PDF) explica que el nou carril bici de la rambla Transversal de Vilanova presenta deficiències importants segons denuncia l'associació Vilanova Camina. Contenidors i mobiliari urbà a tocar o damunt del carril que treuen visibilitat i cruïlles poc senyalitzades són els principals problemes d'aquest carril.

Les deficiències d'aquest carril són les típiques dels carrils que es realitzen damunt de les voreres sense reestructurar el perfil del carrer. D'altra banda, la segregació del carril bici de la resta de la vorera és inexistent. Aquesta hauria de ser només una solució temporal.

Actualització del mapa col·laboratiu de carrils bici dels Països Catalanas

Hi ha una actualització de la iniciativa de crear una mapa de carrils bici dels Països Catalans que afegeix carrils bici i aparcaments de València, l'Hospitalet de Llobregat, Gavà, el Prat de Llobregat i Barcelona. Per col·laborar llegiu les instruccions.

Podeu descarregar el mapa del següent enllaç: Mapa col·laboratiu d'infraestructures ciclistes dels Països Catalans

El mapa està publicat sota una llicència lliure Creative Commons Reconeixement-CompartirIgual.

18.12.06

Canvis de disseny al Bici-vici

He migrat el bloc del Bici-vici a la nova versió beta de Blogger. Aquesta nova versió té noves característiques i més possibilitats de modificar el disseny del bloc. He conservat el disseny, però tot i així ja podeu veure alguns canvis.

Una de les primeres característiques de la nova versió que utilitzaré és l'etiquetatge de les notícies, així serà més fàcil cercar notícies antigues per temes. A mesura que vagi descobrint noves característiques i tingui temps d'experimentar-les les aniré utilitzant. Si veieu alguna cosa que no funciona o no es veu bé digueu-m'ho deixant un comentari, gràcies i disculpeu les molèsties.

Avantprojecte de pla d'actuació associat a la declaració de les zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric aprovades mitjançant el Decret 222

Tot i que la reducció a 80 km/h és la mesura que més es comenta, n'hi ha fins a 77 podeu veure l'avantprojecte a la web del departament de Medi Ambient i Habitatge:
Avantprojecte de pla d'actuació associat a la declaració de les zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric aprovades mitjançant el Decret 222/06

Reaccions a la disminució del límit de velocitat a la regió metropolitana

Les editorials de la Vanguardia i el Periódico del dia 16 donaven suport a la mesura tot i que suggerien la millora del trasport públic i explicar a la ciutadania que el cotxe és la principal causa d'emissió del gasos que es volen reduir.

D'altra banda, el RACC s'oposa a la mesura i proposa millorar els nusos del Llobregat i de la Trinitat. També diu que no es compliria quan hi hagués poca densitat de trànsit. De fet, a la web del RACC destaquen la notícia d'EFE "Nadal, en contra de rebaixar la velocitat a l'àrea de Barcelona", tot i que Nadal no està ben bé en contra... Últimament el RACC està tenint postures molt poc sostenibles i es posiciona favor dels grans interessos econòmics.

17.12.06

Volta pel Massís del Garraf pujant pel Rat-penat

La volta pel Massís del Garraf pujant pel Rat-penat és una ruta de 54 km que transcorre per asfalt i és força espectacular. Tingueu en compte un parell de coses: les costes del Garraf tenen força trànsit, millor fer-les d'hora per gaudir del paisatge i atenció a la rampes de la zona de Rat-penat que són molt dures (vegeu el perfil)!

15.12.06

Es reduirà el límit de velocitat a 80 Km/h a la regió metropolitana de Barcelona

Era un tema que ja fa temps que es comentava i sembla que finalment es portarà a la pràctica. Es reduirà el límit de velocitat a 80 km/h de totes de les carreteres i autopistes del voltant de Barcelona per tal de reduir la contaminació atmosfèrica i complir amb la directiva europea sobre qualitat de l'aire que obliga els estats membres a reduir els nivells de contaminants atmosfèrics abans del 2010.

El projecte inclou altres mesures (fins a 77) com per exemple que els 40 municipis de la regió hauran de redactar plans de mobilitat urbana que incloguin avaluacions de les emissions, els municipis de més de 50.000 habitants ho hauran de fer abans del 2008.

Barcelona dóna llum verd a l'ordenança que regula la circulació de bicicletes a la ciutat

Ahir es va aprovar (amb els vots a favor del tripartit municipal) el primer tràmit de la nova ordenança. Ara s'obre un període d'al·legacions en que segons sembla és possible que s'admetin algunes propostes d'entitats d'usuaris de la bicicleta.
El Punt 15/12/2006

14.12.06

BikeZona.tv

A través d'una notícia d'EuropaPress del 3/11/2006 descobreixo aquest canal de televisió per internet sobre ciclisme: BikeZona.tv.

Reflexió sobre l'incivisme

Arran de llegir l'incident d'en Marc Belzunces circulant en bici (que a molts en resultarà una situació més o menys familiar o traslladable a un altre àmbit) he volgut reproduir unes reflexions personals sobre la nostra societat que últimament he comentat amb alguns amics.

Ja fa temps que defenso la idea que la nostra societat milloraria molt i si la gent denunciés o senzillament parlés amb els seus conciutadans que actuen de forma incívica. Per posar un exemple, si algú llença un paper a terra i li diem, s'ho pensarà dues vegades la propera vegada, molt més s'ho pensarà algú que és multat i que li toca rascar-se la butxaca! És evident que necessitem l'ajuda de les autoritats que han de fer complir les normes de convivència.

D'actituds incíviques la nostra societat n'és plena, i sovint s'estan infringint lleis que regulen la nostra convivència. Segurament, les ordenances municipals juntament amb el codi de circulació són les lleis menys respectades. Deixeu-me fer una petita llista de coses més o menys habituals: llençar una cigarreta a terra, no reciclar les escombraries, saltar-se un semàfor en vermell, fer soroll per la nit, aparcar en una zona prohibida, no disposar de la carta en català, no cedir el pas als vianants, defraudar a hisenda, realitzar contractes de treball temporal de forma inadequada, caminar per damunt del carril bici, cobrar l'atur mentre es treballa, fumar en una zona on està prohibit fer-ho, no cedir el seient a persones més necessitades, en un negoci no complir les normes de seguretat, aïllament acústic o higiene, acomiadar una treballadora embarassada, sobrepassar el límit de velocitat o no adaptar la velocitat a les circumstàncies de la via per on es circula...

Segur que heu reconegut en aquesta llarga llista algunes actituds o accions que veieu sovint i que segurament vosaltres mateixos heu realitzat alguna vegada. Totes elles infringeixen la llei. Però com que ningú ens diu res ho continuem fent. Som una societat instaurada en el "passotisme", diuen que és el clima, que els mediterranis som així, que això al nord d'Europa no passa. Doncs crec que és bastant cert que això passa més aquí, no crec en l'argument del clima, és més aviat cultural, hauríem de consultar als sociòlegs, a Europa si tires un paper al terra t'ho diuen. Una amic em deia que ja des de petit se'ns inculca que és dolent ser un "chivato", possiblement a la nostra societat denunciar està mal vist, però si ho féssim reduiríem moltes de les actituds que he posat a la llista, evitaríem accidents molts cops mortals, faríem la vida més fàcil a la resta de la gent i en general ens enfrontaríem al repte de conviure, però a conviure de veritat.

11.12.06

València tindrà 700 bicicletes municipals de lloguer

Llegeixo a Amigosdelciclismo.com que València tindrà durant el segon trimestre de 2007 una flota de bicicletes compartides en 50 punts de la ciutat. La primera 1/2 hora en principi serà gratuïta i posteriorment hi haurà un preu per hora d'entre 50 cèntims i 1 Euro.

Nou tríptic de la ruta de les llacunes al Delta de l'Ebre

El Parc Natural de Delta de l'Ebre ha publicat un nou tríptic sobre la clàssica ruta al voltant de les llacunes de la Tancada i l'Encanyissada: La ruta de les llacunes en bicicleta (PDF 1,4 MB).

Els carrils bici de Nova York al Google Earth/Maps

A través d'aquesta ressenya del bloc de Marc Belzunces m'assabento de l'existència del web NYC Bike Maps que manté un mapa col·laboratiu dels carrils bici de Nova York. Realment, això és el que ens aniria bé per al Mapa col·laboratiu de carrils bici dels Països Catalans. Reprodueixo la imatge de la navegació a vol d'ocell per Nova York.

Nova web d'"A Pedal", associació d'usuaris de la bicicleta de Ciudad Real

L'associació d'usuaris de la bicicleta de Ciudad Real (A Pedal) inaugura una nova web que incorpora notícies del bici-activisme d'aquesta ciutat i altres continguts com per exemple una petita ressenya de cicloturisme pel Canal de Midi a França (que ja he incorporat a les rutes cicloturistes per fora de Catalunya...).

Problemes amb els quadres de GIANT

Llegeixo que hi ha la gent de la casa de bicicletes GIANT posa pegues a la garantia de 5 anys que ofereix als seus quadres. Molts cops comprar un motiu per comprar una bicicleta d'una marca coneguda és la garantia contrastada que ofereixen en els quadres, segons llegeixo però, sembla que “GIANT NO CUMPLE”.

Nou centre BTT del Segrià a Lleida

El passat 4 de novembre es va inaugurar el centre BTT de Lleida al camí d'Albarés. Aquest centre disposa de vestidors, dutxes, cafeteria i 13 rutes amb un 300 Km d'itineraris.

Nou bloc: Bici, Muntanya i Fotografia

Amb el post Com lligar la bici, la muntanya i la fotografia comença un nou bloc personal que tracta aquestes temàtiques que d'altra banda comparteixo. Benvingut Carles a la blogosfera!

De moment ja he enllaçat la teva Volta als Ports de Tortosa-Beseit amb btt des de la meva Volta als Ports.

10.12.06

El Servei Català del Trànsit publica un dossier tècnic sobre la bicicleta

El Servei Català del Trànsit ha publicat un informe sobre seguretat en la circulació en bicicleta.

L'opinió de Jordi Portabella a el Periódico

A través de l'InfoPTP llegeixo l'article (el Periódico 10/12/2006) de Jordi Portabella sobre l'ordenança que regularà entre d'altres la circulació en bicicleta per la ciutat de Barcelona.

4.12.06

Montcada En Bici

A través del ciclotimes de novembre descobreixo el butlletí informatiu i la web de Montcada En Bici, un grup d'usuaris de la bicicleta (tant com a mitjà de transport com de forma lúdica) que reivindiquen millors infraestructures per circular en bicicleta. La web recull informació de temes de mobilitat urbana i de rutes i espains naturals dels voltants de Montcada. La web té un disseny atractiu i us en reprodueixo dues fotografies que m'han agradat i que d'alguna manera reprodueixen l'esperit de la web i que comparteix d'alguna manera el Bici-vici:

Carretó per portar nens davant de la bicicleta

A través d'aquest enllaç he trobat la web de Triobike que ofereix una bicicleta, un cotxet per a portar fins a 2 nens i un sistema per portar aquest cotxet adaptat a la part davantera de la bicicleta. Amb el cercador d'imatges del Google podeu trobar diverses imatges.

Només un 0'6% a Lleida

Llegeixo a Lleida.Com que només un 0'6% de la població de Lleida utilitza la bicicleta com a mitjà de transport habitual segons un estudi del propi ajuntament. Aquest percentatge contrasta amb altres ciutats com Girona on el percentatge estava al 2'7 tal i com us comentava l'altre dia.