31.1.09

Una altra bici del Bicing a l'Hospitalet

Avui he vist aquesta altra bici del Bicing a l'Hospitalet. Presumiblement robada. No fa gaire en vaig veure una altra a l'Hospitalet i una a Barcelona de color blau. No és que em dediqui a buscar-les, senzillament la seva forma característica destaca molt...

30.1.09

El camí del Llobregat: entre l'autovia C-31 i la desembocadura

En verd el camí del riu, en vermell el de la platja
del Prat i en taronja els enllaços entre ambdós.
Tram final del Camí  Verd del Llobregat. El riu és transitable  només pel marge dret, el tram final s'ha de fer a peu (Espai Protegit) o per un camí paral·lel fins al mirador de la Bunyola, la caserna de Carrabines i el Semàfor.

Última actualització: abril de 2017. 

Distància del tram: 5,2 km

Descripció:


Venint pel camí del Sorral (marge dret), passem per sota el pont de l'autovia C-31 per una zona inundable i podem escollir si volem anar arran de riu o potser millor pel camí superior. Travessarem el pont de la Renfe (400 m) i després continuarem (uns 1,2 km) fins al Pont de Mercabarna.

Entre el pont de Mercabarna i la nova desembocadura el camí continua paral·lel al riu al marge dret. Als 500 m, passem per sota del nou pont Nelson Mandela i fent 1 km més arribem a l'entrada dels Espais Naturals del Riu on no s'hi pot entrar en bicicleta. Així doncs, continuarem per l'itinerari marcat amb el número 3 fins al mirador de la Bunyola (1,9 km), situat a la platja  i a uns 800 metres de la desembocadura. Pareu però pel camí al mirador de Cal Tet amb vistes a la llacuna del mateix nom. L'accés al mirador de la Bunyola, la caserna de Carrabiners i el semàfor té un horari limitat i té unes portes d'accés, vegeu l'horari que pot canviar d'estiu a hivern.
Edifici del Semàfor
Del Semàfor cap a la Ricarda

Des del mirador de la Bunyola és molt recomanable continuar seguint la línia de mar en direcció Sud-oest fins arribar a una antiga Caserna de Carrabiners (250 metres) i a un antic far òptic i residència dels oficials dels Carrabiners, el Semàfor (600 m). Ambdues construccions han estat rehabilitades com a miradors, però no hi podeu entrar en bicicleta.

Per tornar, i per variar una mica, ho podeu fer per un camí paral·lel al canal de la Bunyola. Us portarà fins a la zona del mirador d'avions i podeu triar si tornar anant cap a la dreta o anar a la platja del Prat anant cap a l'esquerra.

Alternatives
 • Una altra ruta alternativa tot i que s'allunya una mica més de la desembocadura és el camí de la platja del Prat. Jo us recomanaria anar fins als Espais Naturals del Riu i després anar cap a la dreta fins a trobar el carril bici que va del centre del Prat a la platja.
 • La ruta en vermell del primer mapa correspon al carril bici de la platja. Les línies taronges són els enllaços entre ambdues rutes.
 • Entre el camí del riu i el carril bici de la platja hi ha diversos camins agrícoles que també són força interessants.
Més informació:
El mirador de la Bunyola des de la desembocadura (accés a peu)

29.1.09

En moto menys CO2?

En moto menys CO2 és el nom d'una campanya que alguns motoristes (o gent del sector de la moto) han impulsat com a protesta a la modificació de l'impost de matriculació. Sembla que amb la nova llei només queden exemptes de pagar l'impost les motos que emetin menys de 80gr de C02 i després hi ha diversos trams. Aquest col·lectiu es queixa d'aquests trams i els compara amb els 120gr que ha d'emetre com a màxim un cotxe per quedar exempt d'aquest impost.

En moto menys CO2? No! Les motos emeten menys C02 que els cotxes en general, sí, però cal recordar que un cotxe pot portar normalment 5 persones i una moto com a molt dues. Si fem càlculs veiem que un cotxe amb dues persones emet menys que una moto amb una sola persona. Em sembla recordar que malauradament la mitjana d'ocupació dels cotxes a l'entrada de Barcelona era d'1,3 persones per cotxe, tot i així un cotxe de 120gr emetria 90gr per persona. Així doncs, no veig il·lògic que en el context que estem es demanin motos de menys de 80gr.

27.1.09

Barcelona senyalitzarà el límit de 30 km/h a tots els carrers amb carril únic

Com ja s'havia anat comentant en premsa Barcelona ampliarà les seves zones 30. La novetat és que es senyalitzaran tots els carrers d'un únic sentit amb el límit de 30 km/h, tot i que de fet aquest límit ja era vigent per aquest tipus de carrers. L'altre titular és la quantificació d'aquests canvis, es passarà de 40 a 300 km en 2 anys.

24.1.09

No és un bon dia per anar en bici

El fort vent d'avui té col·lapsades les comarques de Barcelona no tant acostumades als forts vents. Algunes bicis aparcades al carrer no se n'han escapat, especialment les mal lligades!

23.1.09

Molts municipis aprofiten el fons estatal d'inversió local per construir carrils bici

El Fons Estatal d'Inversió Local està servint per a que molts municipis renovin els seus carrers i es millorin i es creïn nous carrils bici. Algunes de les actuacions concretes (no sempre s'esmenta quins carrils es crearan) que he pogut trobar són aquestes:
 • Gavà entre d'altres actuacions sembla que renovarà tota l'avinguda del Mar (la carretera que connecta el centre amb la platja). S'ampliaran voreres, es faran passos de vianants i es millorarà el carril bici. Noticies Baix Llobregat (22/1/2009)
 • A Cerdanyola fan un nou carril bici de Santa Rosa-Guiera (200.000 €) Tot Cerdanyola 23/1/2009.
 • Entre els Monjos i la Ràpita es construirà un carril bici i un passeig per a vianants La Fura 21/1/2009

21.1.09

Un parell de notícies sobre contaminació i mobilitat

Una parell de notícies interessants publicades a El País i que he trobat a través del web del BACC:

Hase Pino, un tàndem reclinable

Hase Pino és un tàndem de dues places de la casa Hase que té la característica de tenir la plaça davantera reclinada. El principal avantatge d'aquest disseny és que el ciclista davanter no treu visibilitat al ciclista posterior, es facilita la comunicació entre ciclistes i s'augmenta l'estabilitat i la potencia de pedaleig de la plaça davantera.

La inclinació del seient davanter es pot regular i la direcció es domina amb un manillar situat sota el seient.

Hi ha un munt d'accessoris (per exemple cinturons de seguretat o adaptadors pels pedals) que permeten portar nens a les places de davant o persones amb discapacitats que puguin pedalejar en algun moment donat.

19.1.09

'Millora' del carril bici de Meridiana

Llegeixo que hi hagut una 'Millora' del carril bici de Meridiana (El Cau del Drac 17/1/2009), la millora està entre cometes perquè alguns trams veig per les fotos que continuen tenint importants deficiències (per exemple en no mantenir les distàncies de seguretat):

Després de les repetides queixes al respecte, sembla que l'Ajuntament de Barcelona ha apedaçat el carril bici de Meridiana. Podeu veure'n unes fotos abans i després dels sorprenents canvis.

Abans

En bici per Meridiana En bici per Meridiana

Després

En bici per Meridiana En bici per Meridiana

18.1.09

Carril bici il·luminat per làser darrera la bici

Continuant amb més invencions avui també he trobat aquest Light Lane, un carril bici il·luminat per làser des de la nostra bici. Es projecte cap a al terra just darrera de la bicicleta perquè els cotxes que ens segueixin vegin el carril imaginari per on circulem i ens avancin (si ho han de fer) amb seguretat.

Armilla ciclista que indica la vostra velocitat

Speed Vest és una armilla reflectant que indica la velocitat a que circulem. Funciona amb un sensor a la roda com si fos un compte quilòmetres normal i corrent, després s'il·luminen uns llums indicant la nostra velocitat. Segons el seu autor aquesta armilla ajuda a conscienciar que la bicicleta és un bon mitjà de transport, ensenya als conductors de vehicles motoritzats a avançar les bicicletes de forma segura i mostra com un ciclista normal i corrent pot circular tranquilament entre 15 i 25 km/h.

De moment encara no es comercialitza. Aquí teniu més detalls tècnics de com s'ha fabricat el prototip.

Via Verda del Llobregat: Tram entre l'Hospitalet i Martorell

Tram de la Via Verda del Llobregat des del pont de la C-31 (Gran Via/Autovia de Castellefels) fins al pont del Diable de Martorell.

Última revisió: juliol de 2015

Distància: 25 km

Plànol de la ruta:


Mostra Via Verda del Llobregat: Tram l'Hospitalet - Martorell en un mapa més gran

Descripció de la ruta:
 
Iniciem aquesta ruta remuntant el riu pel seu marge esquerre (esquerre en el sentit de l'aigua!) des del pont de la C-31 (terme de l'Hospitalet), tot i que també ho podríem fer pel marge dret conegut amb el nom de camí del Sorral (terme del Prat). Un camí de terra compactada elevat ens permet veure a la dreta alguns edificis emblemàtics de Bellvitge i el riu a la nostra esquerra quan el frondós canyissar ens ho permet. Aviat passem per sota el pont de l'autopista C-32, a la nostra dreta ens acompanyen de prop dues vies de tren de mercaderies (la de FGC i la del tren d'Alta Velocitat) i més enllà, part del nus viari del Llobregat.

Més amunt ja veiem un nou pont que creua el riu, es tracta d'una passarel·la de formigó per a vianants i bicicletes que s'eleva des de Cornellà, travessa les carreteres i les vies de tren i creua el riu. La passarel·la també té un baixador al marge esquerre, per tant, si volem podrem pujar-hi per veure una bona panoràmica del riu i del parc agrari que s'estén a l'altra riba.

Continuant per la riba esquerra trobarem el pont del tren d'alta velocitat i després un pas inundable per creuar el riu. Immediatament després passarem per sota del pont entre Cornellà i Sant Boi (C-245) i un poc més amunt passarem per sota del pont dels FGC i en acostar-nos a les instal·lacions de la Potabilitzadora de Sant Joan Despí deixarem a mà esquerra un pas inundable que creua el riu.

Sant Boi
Continuarem remuntant el riu deixant la Potabilitzadora a mà dreta fins a superar-la i després passarem altre cop per sota del pont del tren d'Alta Velocitat. Seguirem per una sector amb molts horts i deixant molts camins a mà dreta.


Arribarem a una zona de pícnic i després passarem per sota dels ponts de l'A-2 i l'AP-2. Continuarem un tros més fins a un nou pont que és el comunica Sant Feliu amb Sant Vicenç dels Horts (portem uns 11 Km). Noteu que des de la Potabilitzadora de Sant Joan Despí fins aquí també hi ha un camí paral·lel a la nostra dreta una mica més allunyat del riu.

Passat aquest pont podrem triar entre anar paral·lels al riu o a l'autopista. Potser és bona idea fer aquest tram prop de l'autopista perquè així tindrem millor visió dels aiguamolls de Molins de Rei i llavors podem girar a l'esquerra per retrobar el camí que transcorre més pròxim al riu. A 2 km del primer pont en trobarem un altre, és el que connecta Molins de Rei, l'AP-2 i l'A-2 amb la N-340.
Vista des d'un mirador al terme de Sant Joan Despí

Continuarem remuntant el riu i creuarem la riera de Rubí per arribar a l'altura de Sant Andreu de la Barca (uns 5 km). Trobarem una passarel·la que creua el riu des del nucli d'aquesta població i a la dreta ens quedarà un polígon industrial del qual en destaca una fabrica d'acer.

Seguint el camí riu amunt passarem per sota d'una nova passarel·la i després per sota de l'autopista AP-2 i anirem abandonant l'ambient industrial per trobar un gran meandre del riu que encara conserva vestigis de l'antiga vegetació de ribera. Resseguirem el riu girant cap a l'esquerra i quan ens acostem a l'estret de Martorell començarem a pujar i allunyar-nos del riu. Després baixarem per continuar paral·lels a l'autopista. Farem una última pujada i baixada que ens durà a l'estació de FGC de Martorell-Vila just al costat del pont del Diable (uns 5 km des de Sant Andreu de la Barca i uns 25 km des de l'Hospitalet).

Altres:

 • Si voleu anar per la riba contrària, el camí està tallat per obres sota del pont de la C-245 entre Sant Boi i Cornellà, podeu utilitzar 2 passos inundables per passar aquest tram. I de Sant Andreu de la Barca fins a Martorell haureu d'anar pel marge esquerre. 
 • Hi ha trams que després de pluges poden estar molt fangosos o que són zones inundables. En cas que el riu vagi molt crescut, els passos inundables no seran practicables i el pas per la riera de Rubí pot estar també tallat. Llavors, pot ser més pràctic anar pel marge dret.
 • Tingueu en compte que és un zona canviant (obres) i que el traçat pot variar lleugerament i que en alguns trams hi ha dos camins paral·lels possibles.
 • El traçat de la ruta no està fet amb GPS.
Més informació:

12.1.09

Traslladant bicicletes en una manifestació

Dissabte a la manifestació per Gaza que sortia de la plaça Universitat em vaig fixar que hi havia una furgoneta del Bicing enduent-se bicicletes. Cap a on? Cap al final de la mani? Té en compte el Bicing els actes de la ciutat o senzillament van detectar que l'estació era plena?

9.1.09

Prototip de rampa per a bicicletes en escales

Aquest sistema inaugurat en una estació de tren de San Francisco facilita pujar i baixar escales amb la bicicleta. La rampa no és belluga, no és una rampa mecànica, qui puja la bici continua sent el ciclista, però el fet de poder-la arrossegar enlloc d'aixecar facilita la vida al ciclista. També ho comenten en aquest bloc de ciclisme a San Francisco d'on he tret la fotografia.

8.1.09

El Bicing a Washington

El Periódico d'ahir publica un article titulat Bicicletes també per a l'hivern on parla del bicing a Washington on sembla que es va inaugurar a l'Abril amb una aposta bastant discreta: 120 bicicletes, 10 estacions i una tarifa anual de 40 dòlars per a lloguer de 3 hores. El resultat al meu entendre també ha estat discret: 900 persones inscrites i 100 viatges per dia. Tot i que la propera primavera el servei s'ampliarà de moment no es pot qualificar d'èxit.

L'article destaca que el trànsit salvatge de la capital americana ha estat un punt a favor de la bicicleta que es converteix en un mitjà de transport molt més àgil. Les nevades també col·lapsen la ciutat i fan que la bici sigui l'alternativa més ràpida, per això, els col·lectius ciclistes demanen a l'ajuntament que adapti mecànicament les bicicletes (que són com les de Barcelona) a les condicions atmosfèriques i donen consells per circular amb neu.

Actualitació: en aquest bloc també comenten la notícia. També podeu visitar la pàgina de l'Smart Bike: https://www.smartbikedc.com/

El Govern aprova el Pla estratègic de la bicicleta

Després d'un parell d'anys (es va presentar al 1r Congrés Català de la Bicicleta) la Generalitat ha aprovat el Pla Estratègic de la Bicicleta que preveu fins el 2012 les següent mesures:
 • Elaborar un inventari de tots els camins i vies susceptibles de ser carrils bici o vies pedalables
 • Impulsar la construcció d’una xarxa de 1200 quilòmetres de carrils bici, tal i com preveu el Pla d’Infraestructures de Catalunya (PITC)
 • Crear un manual de disseny per a la construcció de la xarxa: característiques geomètriques, enllumenat, estacionament i senyalització
 • Crear una normativa que reguli tots els aspectes referents a la bicicleta i les noves vies previstes
 • Prioritzar la seguretat del ciclista mitjançant la pacificació del trànsit, la classificació de zones amb velocitat reduïda i el manteniment i neteja de les infraestructures
 • Afavorir la intermodalitat amb els altres mitjans de transport públic, adaptant llocs per transportar les bicicletes al seu interior i modificant els horaris i els requisits d’admissió
 • Establir espais segurs per la guarda i custòdia de bicicletes
 • Promocionar l’ús de la bicicleta a través de campanyes de comunicació
 • Formar en l’ús correcte de la bicicleta des de les escoles i autoescoles
 • Impulsar la compatibilitat del Bicing de diferents ciutats

Podeu veure'n els detalls i saber els itineraris que es crearan (fins al 2026!) aquí i si voleu podeu llegir el que en diuen alguns mitjans que se'n fan ressò:

6.1.09

Bicing metropolità per finals de 2009

Com ja era previst l'Àrea Bicing, el bicing metropolità, arribarà abans d'acabar el 2009, segurament al final de l'any ja que l'adjudicació es farà al juny. Un article d'El Periódico, 05/01/2009 (PDF) repassa els detalls de tot plegat, no m'ha semblat veure-hi cap novetat respecte a altres notícies de l'any passat, potser si us interessarà saber el número de bicicletes i parades per ciutat.

La notícia parla també d'augment del número de km de carrils bici (de 200 a 375), però no ens explica a on, ni amb quins diners, ni res...

Vegeu també