30.12.11

El debat del cost del Bicing

Ningú no dubte que el Bicing ha estat un revulsiu per a l'ús de la bicicleta a Barcelona, però també és evident que el cost del servei és molt elevat, fins al punt que sortiria més a compte subvencionar el 100% d'una bici als abonats (vegeu), per exemple una bici de 400€ cada 3 anys.

Una crítica habitual al Bicing és que s'hauria hagut de dedicar els diners a infraestructura. Però la realitat és que els nostres polítics no estan disposat a gastar-se el que val el Bicing (18M€/any) en infraestuctura ciclista, perquè això vol dir treure espai al cotxe. Per tant, la majoria de ciutadans pro-bici hem dit fins ara, millor això que res.

Pagar amb la publicitat? Això sembla que seria la solució, però els sistemes de bicicleta pública que funcionen així cal dir que ho fan amb tota la publicitat de la ciutat i no només la de les bicis, i això actualment ja està adjudicat i són ingressos que ja són en els comptes municipals. Es podria guanyar més diners amb publicitat a les rodes? Sí, i cal aprofitar-ho, però amb això no cobrirem la factura del Bicing.

L'altra pregunta que em faig és: si traiem el bicing i subvencionem la compra de bicicletes perdrem ciclistes o en guanyarem? Jo crec que en perdrem molts més dels que puguem guanyar, perquè hi ha abonats de fora de Barcelona i molts d'altres que no tindran espai on guardar una bici o que s'hauran d'enfrontar amb el tema de l'aparcament i els robatoris.

Crec que potser és massa aviat per treure el bicing tal i com el coneixem. Mentre l'Ajuntament de torn no estigui disposat a invertir més diners en infraestructura, el bicing és la millor inversió ciclista que tenim.

2 comentaris:

esberginia ha dit...

Totalment d'acord amb l'argumentació.
El bicing ha sigut el que ha disparat la presència de la bici
al carrer, i ha fet encara més evident les mancances de les
infrastructures ciclistes de Barcelona.
Renunciar al bicing ara, seria fer un pas enrere.

Algunes correccions al text i (humils) suggeriments:
* ningú dubte -> ningú no dubta
* fins al punt de que -> fins al punt que
* sembla que sigui la solució -> sembla que seria la solució
* que ja estan en els comptes -> que ja són en els comptes

I faltarien comes a:
* la de les bicis i això actualment -> la de les bicis, i això actualment
* sí i cal aprofitar-ho -> sí, i cal aprofitar-ho

I suggereixo fer més clar això:
* potser és d'hora per treure el bicing -> potser és massa aviat per treure el bicing

Bici-Vici ha dit...

Moltes gràcies. Ja he fet les correccions.
Sovint redacto massa ràpid i la puntuació es perd pel camí. I això que ho torno a rellegir un parell de vegades abans de publicar! Et posaries les mans al cap si veiessis un esborrany!