30.6.11

Segur de Calafell, Castelldefels, algú més?

Estic fent llista dels municipis de trauran el carril bici del seu passeig marítim: Castelldefels, Segur de Calafell, en coneixeu algun més?

Justament el cas de Segur de Calafell ha sortit aquesta setmana a TV3 i com a Castelldefels coincideixen que cal treure primer el carril bici i més endavant ja es veurà on el posem.

28.6.11

Tornem als 120 km/h

Sembla que a partir de l'1 de juliol s'acaba el límit de velocitat de 110 km/h i torna el de 120 (Ara 27/6/2011).

Com diu aquest article: Tornem a ser lliures a 120? Coincideixo amb les opinions d'aquest article, ha estat una mesura purament econòmica i s'ha perdut l'oportunitat d'atacar els problemes de contaminació que patim.

27.6.11

Analitzant el present i el futur de la bici a Barcelona

Un article de Joan Valls, president del BACC, fa un repàs molt serè i encertat dels reptes que es plantegen a Barcelona en relació a la bici en els propers anys.

Em semblen molt encertades les idees de que el Bicing no és car, que calen carrils bici mar-muntanya per facilitar els desplaçaments ascendents del Bicing, que cal recuperar aquest 35% d'usuaris que s'han donat de baixa del servei o que cal provar els carrils bus-bici, entre d'altres.

Portant el gos lligat a la bici

Cada cop és més habitual veure gent passejant el gos en bici.

A través d'aquest apunt descobreixo el bloc Va de gossos i aquest apunt que ens explica com portar lligat el gos a la bici i quins accessoris hi ha al mercat per fer-ho.

També podeu veure aquesta galeria de fotos de gent passejant el gos en bicicleta per Barcelona.

Apagueu el motor!!!

Estic fart de veure vehicles aturats amb el motor engegat. Com a vianant i com a ciclista em fa molta ràbia passar-hi pel costat i haver d'empassar-me aquells fums innecessaris! Els principals perjudicats però, són els usuaris d'aquell vehicle que no apaga el motor, ja que són els que respiren aquells fums.

Des de fa anys es recomana apagar el motor en aturades superiors a 1 minut i evidentment com més aviat ho fem millor. Molts cotxes moderns (i alguna moto) ho fan automàticament al cap d'una estona i arrenquen altre cop pitjant només l'accelerador. No sóc mecànic, però hem sembla recordar que els motors d'arranc actuals permeten milers d'arrancades (he llegit que al voltant de 200.000).

Els vehicles industrials i de transport de persones i mercaderies no són una excepció i es recomana apagar el motor en aturades superiors a 2 minuts sempre i quan el vehicle no tingui serveis auxiliars que depenguin del motor (per exemple refrigeració).

26.6.11

Caminant pel carril bici en un anunci de TV

És evident que encara ens falta cultura de bicicleta. Això es va guanyant a poc a poc. Però també és cert que el boom de la bicicleta a Barcelona ha ajudat a canviar moltes coses i ja no es senten per exemple tants clàxons com abans o és més estrany patir actituds agressives dels conductors de cotxe. Però, com deia, també és cert que encara ens falta molt de camí, un exemple és aquest anunci on els actors passegen per damunt del carril bici de la Diagonal (un dels més transitats de la ciutat):

25.6.11

La bici als Països Baixos als anys 50



Als anys 50 el cotxe comença a envair les ciutats, però l'ús de la bici als Països Baixos era enorme i potser per això no va arribar a desaparèixer mai del tot i es va acabar recuperant.
Podeu veure diversos exemples de bicicletes de càrrega i de treball, potser una de les més curioses es veu al minut 2:43: una bici que transporta gasolina!

24.6.11

PINZAT, bosses reciclades pintades a mà

PINZAT és un col·lectiu de dissenyadors i artistes plàstics que han creat una línia de bosses reciclades normalment pintades a mà. Les bosses, a més a més, estan pensades per portar-les a la cintura o al manillar de la bici.

També hi ha protectors pel quadre, corretges pels pedals, corretges pels pantalons, bosses pel portàtil, protectors per jugar a bike-polo, bosses de missatger, etc.

Tenen botiga a Barna.

22.6.11

Sortides en bici de petit i d'adolescent

Quan jo era petit, a la bici no hi tenia compte-quilòmetres i no tenia mitjans per calcular les distàncies que feia. No sé perquè, però se m'ha ocorregut calcular alguns dels circuits que recordo que feia en aquella època. Era a casa dels meus avis i tenia una BH Califòrnia groga i blava (l'última bici que vaig tenir abans d'independitzar-me i poder tenir a casa les meves pròpies bicis). Per cert, la foto és extreta d'Ebay on ara la venen per 220 Euros!!!

Doncs bé, mesurant alguns dels circuits que recordo fer, veig que no solia sobrepassar els 5 km, però a mi em semblava molt. De totes maneres, en un mateix dia podia fer perfectament 6 o 7 escapades en bici de diverses longituds. També recordo alguna escapada de 10 km, però això no era normal i acostumava a acabar amb una esbroncada dels pares al tornar, per haver trigat massa o per no avisar... També recordo punxar molt sovint la roda!

Més endavant, d'adolescent, recordo que quan anava algun cap de setmana a casa dels meus avis, solia estudiar a les tardes i sortia en bici per trencar una mica. Recordo que feia una pujada de 2 km i 85 metres de desnivell el màxim de ràpid que podia i després baixava a tota llet! Aquella època ja era en ple boom de les Mountain Bikes i jo continuava amb la meva BH Califòrnia sense marxes, de roda més petita i de colors cridaners!

Tens una bici de carretera antiga?

Doncs el diumenge 26 a Vilanova tens una cita, la primera Pedalada de Bicicletes clàssiques!

Consulteu les condicions de participació.

Supercruïlla de Marina, desapareguda

Llegeixo al bloc d'en Marc Belzunces que la cruïlla ciclista de Marina ha estat desmuntada.


Us en parlava aquí i aquest era el seu aspecte abans del desmantellament (foto de la dreta).

Actualització: sembla que la cruïlla es va desmuntar per la festa de la bici i ara es tornarà a posar!

21.6.11

Arracades amb les baules d'una cadena

Utilitzant peces de components de bicicleta i amb una mica d'imaginació és possible fer-se arracades, collarets, braçalets, anells, etc.

L'arracada de la foto utilitza una baula d'una cadena que tot i el seu aspecte lluent és reutilitzada i està realitzada en un taller on t'ensenyen a fer-ho.

Podeu trobar alguns exemples d'aquest tipus d'ornaments a Re-cycled Accessories.

20.6.11

Es porten tant bé als garatges, per què no a la carretera?

Les bicis i els cotxes comparteixen els garatges tant bé! Per què no també les carreteres?



El vídeo pertany a una campanya de Vélo Québec i l'he vist a Copenhagize.com.
Suposo que us heu fixat que les bicis i els cotxes que comparteixen garatge, comparteixen també estil...

Cadenat a la roda

Aquest cadenat agafant exclusivament la llanta i el pneumàtic impedeix el moviment de la roda, però no la fixa enlloc. Suposo que el propietari d'aquesta fixie fa servir també cargols de seguretat a les rodes, perquè sinó amb un parell de claus angleses se li poden emportar la roda.

Em recorda una vespa d'una coneguda que utilitzava una clau anglesa amb un cadenat gruixut a la punta de la clau de manera que la roda de la moto tampoc podia girar.

17.6.11

El nou alcalde de Castelldefels vol treure el carril bici!

El nou alcalde Castelledefels, Manuel Reyes, vol treure el carril bici del Passeig Marítim, diu que ho vol fer abans de la temporada de platges (vol dir ja?) i diu que vol demanar al ministeri una ampliació del passeig al costat de la sorra per fer-hi passar el carril bici (però això trigarà anys a fer-se suposant que el Ministeri permeti carregar-se les dunes!!!).

D'aquest carril bici ja n'he parlat diverses vegades i l'aspecte més positiu és que és llarg i ha eliminat un dels 4 carrils de circulació i cap plaça de pàrquing. En el tram més comercial del passeig marítim no s'ha fet encara cap carril bici i només hi ha 2 carrils de circulació, per tant aquest "caos circulatori" que el nou alcalde vol evitar és l'espera que cal fer quan un cotxe aparca en la mitjana central de la calçada.

Ho podeu llegir a El Periódico (17/6/2011), aquest és el fragment:
La creació d'ocupació difícilment es notarà d'un dia per l'altre. ¿Quin serà el primer canvi palpable?

-Si parlem de coses concretes, treuré el carril bici del passeig Marítim i reordenaré les places d'aparcament perquè si no serà un caos en pocs dies quan comenci la temporada de platges. No podem generar un caos de trànsit a la zona més atractiva i turística del municipi. Intentarem col·locar el carril bici al passeig al costat de la sorra i per poder-ho fer demanarem al ministeri la seva ampliació.

-¿No ha funcionat?

-Es va crear a l'hivern i es va treure un carril de circulació per a cotxes. A l'estiu, amb més afluència, això pot crear molts problemes.

Provant la sixteen del Carrefour

Fa un any aproximadament, us parlava de la sixteen o 16'teen, una bici plegable que venien al Carrefour per 99 Euros i que tenia un plegat similar a la Brompton.
Ahir me la van deixar provar i ratifico les observacions que vaig fer en el seu moment. D'entrada, si no ho vaig entendre malament, la bici no te la donen ajustada i t'ho has de fer tu. El propietari de la bici s'ho havia ajustat, però ja em va dir que necessitava ajustar-la una altra vegada. La bici trontollava per diversos cantons i per tant un dels problemes més importants que vaig observar és la mala qualitat de les tanques que es desajusten fàcilment amb el plegat/desplegat.

Algunes observacions més:
  • La tija del seient és curta i s'ha de posar bastant al límit segons la teva alçada. Crec que a partir de 1,80 m la bici et queda petita.
  • La tanca que impedeix el plegat de la roda de darrera, s'agafa damunt de la goma que fa de suspensió i la malmet.
  • El canvi de 3 velocitats és de puny i sense sincronitzar i per tant has de moure el puny fins que sents que canvia. Els 3 pinyons no són com una canvi intern i tenen poc marge per afrontar pujades.
  • El seient queda molt a sobre dels pedals i era una mica incòmode, suposo que es pot tirar els seient una mica més endarrere.
  • No em va semblar pesada.
  • I com suggeria un lector d'aquest bloc, la pots lligar tranquil al carrer.

16.6.11

Demà esmorzar cycle chic

A un dia del Cycle Chic Breakfast a El Periódico (16/6/2011) trobem un article que explica l'evolució de la bici a Barcelona i la generalització de bicicletes de ciutat de diversos tipus (plegables, holandeses, fixies, cruisers, etc.) juntament amb una manera de vestir que no difereix de la que fem servir per anar a peu o en transport públic.

Accés motoritzat al medi natural

Fa uns mesos vaig enregistrar aquest vídeo nocturn dins del parc natural del Cadí-Moixeró. Més enllà del tema de la seguretat de ciclistes i excursionistes, l'impacte acústic és evident:

15.6.11

Qüestió de vehicles

M'ha agradat aquest article d'opinió d'un indignat (Qüestió de vehicles), que combina les bicicletes i l'actualitat política del moment, en especial la llei òmnibus que jo mateix criticava ahir en l'àmbit de la mobilitat. Us deixo amb les primeres línies:
Fa molts anys que intento no contaminar i resulta que, pedalant cap a l'acampada de Plaça Catalunya, em creuo amb un diputat que també utilitza el carril bici. Indignat com estic, no puc evitar llegir-li la cartilla [...]

Ruta circular des de Pineda i fins a Palafolls

En el marc de les jornades Cycle and Walking a Pineda de Mar vàrem realitzar aquesta ruta d'uns 31 km i sense pràcticament desnivell que surt de Pineda i recorre part del delta del riu Tordera passant pels termes de Santa Susanna, Malgrat, Blanes i Palafolls.

Fa ús de diversos carrils bici i de diversos vorals de carretera, inclòs alguns metres de la nacional, però també passa per camins de terra i ens dóna a conèixer aquest part d'aquest delta, que combina com el del Llobregat, zones urbarnes, espais agrícoles i espais naturals.

14.6.11

El lobby de la moto i l'accés motoritzat al medi natural

La Generalitat introdueix canvis en l'accés motoritzat al medi natural en aquesta famosa llei Òmnibus que teòricament només busca agilitzar l'administració pública. No s'autoritza l'accés motoritzat al medi natural, però es dóna la potestat al Departament competent perquè pugui autoritzar l'accés en certs camins o pistes. Passa el mateix amb les competicions esportives, si el Departament de Territori i Sostenibilitat ho autoritza, llavors es podran fer.

El govern de la Generalitat també ha manifestat la seva intenció de demanar al govern central que es rebaixi l'edat mínima per poder conduir un ciclomotor.

Tot això, jo ho llegeixo com que la Generalitat fa gestos cap a la indústria de la moto i possiblement cap a Yamaha que vol tancar la seva fàbrica. Podeu veure més detalls a PTP 11/6/2011.

A part dels danys al medi natural, els col·lectius més perjudicats per aquest canvi poden ser els excursionistes i els ciclistes, els primers ja s'han mostrat en contra (FEEC 10/6/2011) i de moment la Federació Catalana de Ciclisme no ha dit res, potser ho hauria de fer.

Ciclonudista 2011

Cada any em faig ressò de la ciclonudista però aquest any se m'ha passat i això que amb la nova normativa municipal estaria fora de la legalitat. Aquí teniu el reportatge de BTV:


www.btvnoticies.cat

11.6.11

El casc plegable de Dahon

Ja n'havia parlat, però ara l'he vist de prop i he conegut algun detall més, com per exemple que la reixeta superior es pot tancar segons si volem o no ventilar (per exemple estiu i hivern).

És el model Pango i el fan en blanc i en negre. Si seguiu l'enllaç superior podreu veure un vídeo del plegat i models d'altres marques.

10.6.11

La bici i el sol

He trobat aquesta foto humorística en l'apunt La bici y el sol d'en Manolo que ens recorda que prendre el sol no es bo i no és recomanable. Per això, és important posar-se crema de factor alt abans de sortir de casa i portar-ne pel camí. Així també evitarem el "moreno-ciclista" que sovint ens delata.

Les meves primeres classes d'spinning

Feia temps que volia provar l'spinning, però havia desistit ja que els horaris d'aquesta activitat sempre es confabulaven per no deixar-m'ho provar i això que havia mirat més d'un gimnàs! Amb les pluges de les últimes setmanes vaig tornar a mirar la graella d'horaris d'un gimnàs i oh! Sorpresa! Si surto ràpid de la feina, potser arribo!

Doncs per fi ho he provat! Però m'ho imaginava diferent. M'ha agradat, però el ciclisme outdoor està millor. La primera classe la vaig trobar molt light i jo també vaig ser una mica conservador per no passar-me. Total, que després de la classe encara tenia una mica de temps i vaig fer 20 piscines... La segona classe va ser més dura i més interessant, però tampoc res de l'altre món.

Ho trobo interessant pels dies de pluja, per combinar-ho amb altres classes o activitats (piscina, cinta...). També vaig trobar que treballaves certs músculs que normalment no treballes tant en la bici, per exemple la zona de quàdriceps ens posar-te dempeus. Amb BTT crec que jo no em poso gaire dempeus a les pujades, és potser més una cosa de ciclisme de carretera? No m'ho havia plantejat... En ciclisme urbà, a l'arrencar als semàfors i per fer algun esprint!

9.6.11

Timbre - pebrot

El timbre és un element obligatori de la bici i pot ser un element per personalitzar la bici i donar-li un toc chic o un toc d'humor. Aquest timbre-pebrot, per exemple, el trobo molt trempat!

Ja us he anat ensenyant models que m'agradaven, com la marieta, un amb brúixola, un en forma de cor, etc. Ara he trobat un distribuïdor català que a més a més també els ven al detall per web, és Roadiesbcn el mateix que distribueix el miralls que us comentava ahir.

Falta una setmana pel Cycle Chic Breakfast

Divendres de la setmana vinent arriba el Cycle Chic Breakfast! Una reconversió del tradicional Esmorzar Bicia't que el BACC organitza cada any per la setmana de la bici de Barcelona. Aquesta versió Cycle Chic d'aquest acte promou que la gent utilitzi la bici amb normalitat com a mitjà de transport urbà i que per tant vesteixi amb normalitat:

Posa't la teva millor roba. El divendres 17 de juny 2011 celebrem el Cycle Chic Breakfast. Participa en el concurs per trobar el ciclista més CHIC. Deixa't retratar pels Bloggers de tot el mon que estaran a Barcelona pel Bloggers Cycle Chic Conference i guanya importants premis.

Coincidint amb la celebració de la Setmana de la bicicleta organitzada per l’ajuntament de Barcelona (13-19/06), i la celebració del Cycle Chic Bloggers Conference a Barcelona, el BACC s’uneix a aquest moviment internacional gestat a Copenhagen, transformant el seu tradicional Esmorzar Bicia’t en un esmorzar molt especial: el Cycle Chic Breakfast.

Qui ha dit que anar amb bicicleta és incompatible amb els talons? Demostra'ns-ho. Volem veure't de gala. La celebració s'ho mereix i tu també. No es requereix etiqueta, però ens agrada veure't de gala.. i t'arrisques a que el premi se l'emporti un altre.

Al Cycle Chic Breakfast et convidarem a esmorzar i a una bossa amb obsequis si t'apropes en bicicleta a:Arc de Triomf, Jardinets de Gràcia i Provença / Lepant

El dia 17/06 entre les 7:30 i les 10:30 del matí

A més a més, hi haurà un PHOTO CALL per fer-te retratar pels Bloggers Cycle Chic de tot el món, entre ells el creador de Cycle Chic, Mikael Colville, i participar en el concurs per triar el ciclista més CHIC de Barcelona. El guanyador obtindrà un important premi.

Cycle Chic és un moviment creat pel fotògraf i director de cinema Mikael Cloville-Andersen i mostra que pots desplaçar-te en bici sense perdre l’estil. Copenhague Cycle Chic va començar a revolucionar el ciberespai al 2006 (compta amb més de 6.000 seguidors) i actualment té la seva rèplica a més de 40 ciutats de tot el món, entre elles Barcelona Cycle Chic .

Multat per no circular pel carril bici

Us recomano veure els 3 minuts d'aquest vídeo sencers perquè he rigut una bona estona. El protagonista del vídeo és multat a Nova York per no circular pel carril bici i s'ho pren al peu de la lletra a partir de llavors...


Vist, com no, a Copenhagenize.com.

8.6.11

Miralls per a bicicleta

Tothom que porta un mirall a la bici diu que és extremadament útil. L'altre dia vaig tenir l'ocasió de veure de prop un parell de models del que fa CycleAware i que es poden comprar al distribuidor català.

El model plegable al puny de la bici (foto de la dreta) sembla la millor opció en quant a visibilitat, però pot ser incompatible amb les banyes que algunes bici porten. Hi ha un model de treure i posar que evitaria robatoris i que potser no inutilitzaria les banyes.

Després hi ha el model de casc (que també us podeu fer vosaltres si sou hàbils) que té l'inconvenient que has de forçar la vista molt a prop (proveu-ho).

El model plegable dins del puny (foto de la dreta) sembla força enginyós, però suposo que té menys visibilitat i pitjor estabilitat que altres models (caldria comprovar-ho...).

Finalment, em sembla força interessant el model que es posa al finals dels punys del manillar de bicicleta de carretera (foto de l'esquerra).

L’anella Verda de camins del Prat

L'anella verda del Prat de Llobregat és un conjunt d'uns 50 km de camins que s'estant senyalitzant i que no formen cap anella, sinó una xarxa. De fet, ja fa setmanes vaig veure les senyalitzacions de l'anella verda del Prat, però l'única informació que vaig trobar va ser la licitació de la senyalització. Ara a La Porta del Delta 2/6/2011 he trobat aquesta notícia explicant l'inici de la senyalització de la xarxa i un vídeo del Prat TV explicant en que consisteix.

De moment no he trobat cap plànol de la xarxa de camins, però us recomano aquest plànol del delta que, a més a més, té actualitzacions recents.

7.6.11

La Diputació de Barcelona entrega 43 noves bicicletes

La Diputació de Barcelona ha fet una nova entrega de bicicletes a Ajuntaments i en la majoria dels casos per ser usades per les policies locals.
En aquesta ocasió he pogut veure les bicicletes de prop. Són un model híbrid de la casa BH que m'ha agradat molt, el Silvertip, però la retolació amaga la marca i el model. Les característiques més destacables són:
  • Lleugeres, fins i tot amb l'equipament de la foto!
  • Components de qualitat.
  • Suspensió davantera Suntour Swing Shock: discreta i lleugera. És la primera vegada que la veig!
  • Punys amb banyes ergonòmiques.
  • Cobertes amb bandes reflectores i amb mides i relleus adequats a la circulació urbana o per camins de terra.
  • Equipament addicional: llums de LEDs, bossa davantera, casc, parafangs, portaequipatge i pota de cabra.
Els municipis que han rebut les bicicletes en aquesta ocasió són: Malgrat de Mar, Canet de Mar, Sitges, Mataró, Santa Coloma de Cervelló, Vilassar de Mar, Arenys de Munt, Pineda de Mar, Lliçà de Munt i Santa Maria de Palautordera.

Fins ara i des de l'any 2008, la Diputació de Barcelona ha lliurat 164 bicicletes per a policies i tècnics locals de 55 municipis de la província.

Podeu llegir la notícia a la Diputació Diba 3/6/2011 i també podeu veure algunes de les entregues anteriors en alguns dels apunts etiquetats amb "policia".

Prolongat el carril bici de Jordi Girona

Aquest carril bici barceloní quedava fins ara una mica desconnectat (en parlava el 2009), ara sembla que s'ha prolongat.
Per una banda, continua per davant de la caserna del Bruc i per vorera acaba de baixar fins a la diagonal (vegeu les fotos).
Per l'altre extrem, en acabar-se Jordi Girona es pot continuar per vorera un tros i després (ja sense senyalització) es pot continuar pel carrer George Collins fins a l'Av. Pedralbes o bé baixar fins la diagonal paral·lels al parc de Palau Reial.

2.6.11

Anuncis d'Audi Q5

Aquest parell d'anuncis d'Audi diria que són de transició entre els antics anuncis agressius contra la bici i els nous anuncis on la bicicleta és l'aliat del cotxe i fins i tot et recomanen que per ciutat agafis la bici. El que tenen en comú tots aquests anuncis és que s'aprofiten de la bici per vendre cotxes:



Jornades Cycle and Walking al Maresme

Demà comencen les jornades Cycle and Walking a Pineda de Mar. Es tractaran diversos temes de cicloturisme i senderisme i es combinarà amb tastos gastronòmics i diverses sortides a peu o en bici. La jornada acabarà amb una Cycle Chic Party. Algú s'anima?

Dissabte hi ha una caminada popular i diumenge al matí s'inaugura una ciclovia (es tancarà un carrer i si faran diverses activitats).

1.6.11

Corba rectificada...

Fa uns mesos us comentava que aquest carril bici en arribar a un pas de vianants tenia un tram estret amb angles de 90º que eren impossibles de fer.
Ara he vist que ho han rectificat, però continua sent estret i sense massa sentit, perquè les bici sempre que no hi hagi vianants tallaran pel mig.
La solució econòmica era pintar una zona compartida més àmplia i la solució més costosa era moure el pas de vianants cap a la cruïlla, fer-lo més ample i aconseguir una trajectòria més recte tant per vianants com per ciclistes.

Anem massa ràpid per Collserola...

I per altres llocs... Quan baixem per un camí hem de ser capaços d'aturar la bici davant d'imprevistos o coses que són molt previsibles. En l'exemple del vídeo i de la foto, veiem una pista que fa una corba. Darrere d'aquesta corba hem de preveure trobar ciclistes que pugen, excursionistes i vianants (nens petits, gent gran...) i com indica el cartell (vegeu vídeo), també algun vehicle a motor. També hem de preveure que la nostra roda pugui escopir pedres i pols i per tant quan passem a prop d'altres persones hauríem de reduir la velocitat. El de la foto va ser el més bèstia dels que vaig gravar. Els del vídeo anaven en paral·lel i també un pèl massa ràpid.