11.7.13

Volta a peu per la baga de Montclús i d'Ardericó a la serra de Catllaràs

Refugi d'Ardericó i collada de
Montclús al fons
Volta circular a peu per una zona poc coneguda de la Serra de Catllaràs. La podeu fer en 2 etapes fent nit al refugi d'Ardericó i combinar-la amb altres itineraris.

Distància i desnivell: 13km 555mD+ (15km 655mD+ si fem la volta dels miradors). Sense dificultats.

Punt d'inici i accés: Santa Eugènia de Solls, a la carretera entre Sant Jaume de Frontanyà i la Pobla de Lillet. En un revolt de la carretera sota de Santa Eugènia de Solls surt una pista de terra. La pista té trams en mal estat, bassals i roderes de fang que la fan desaconsellable per a turismes.

Descripció:

Collada de Montclús
Caminem per la pista planejant força entre camps, boscos i alguns torrents. Deixarem una pista a l'esquerre i continuarem cap a la dreta per la més marcada. Farem una pujada, passarem pel costat de torres elèctriques i tornarem a baixar per encarar una pujada més forta fins la collada de Montclús (vegeu 2a foto).

Continuarem pel coll en direcció oest fins a trobar una cruïlla on agafarem el camí de la dreta (vegeu 3a foto). La pista descendeix a poc a poc amb diversos girs. Travessant uns camps on hi ha un abeurador podem veure a través dels arbres (no és fàcil) el refugi d'Ardericó. Continuant un tros més arribarem a una casa (la Teuleria) i un tros més endavant trobem una nova cruïlla on agafarem el camí de l'esquerre. El camí de la dreta serà el de tornada (vegeu la foto de sota).



El camí comença un ascens per una bonica fageda a l'obaga (la Baga de Montclús) seguit per un descens i posteriorment un nou ascens que ens portarà fins a la font d'en Pere. Poc després ja veurem entre els arbres el refugi d'Ardericó i en arribar a una cruïlla tombarem a la dreta per descendir lleugerament fins a la porta del refugi.

Un passeig prop del refugi
Al costat del refugi neix un corriol que puja muntanya amunt enllaçant diversos miradors naturals i que ben marcat continua fins al Joc de Pilota. Nosaltres el vam recórrer fins a una pista que vam agafar com a camí de tornada. És una volta recomanable de 2,5 km i 100 m de desnivell positiu.

La tornada

La tornada que us proposo és travessar i descendir els camps de davant del refugi fins a un torrent (normalment sec), el rec de la Llena i la baga d'Ardericó. Trobarem un caminet i uns pals de fusta que ens indicaran part del camí. Hem de ficar-nos de seguida dins el torrent per travessar-lo i descendir pel marge esquerre. Després cal una mica d'imaginació per trobar el camí perquè no està marcat. Creuarem el torrent per passar al cantó dret per una caminet que s'anirà perdent dins el bosc. Si continuem allunyant-nos del torrent acabarem trobant una antiga pista ja casi desapareguda i quan la pista es fa difícil de seguir trobarem una pista més marcada que cap al sud ens portarà fins a un observatori de fauna de fusta. Aquí trobarem una pista ben marcada que descendeix la vall i que després la ascendeix fins a trobar el camí de l'anada.


Mapa:

Mostra Santa Eugènica de Solls - Refugi d'Ardericó en un mapa més gran

Més informació:
En bici?

La tornada que us proposo no és ciclable sobretot pel curt tram que passa per dins del torrent, però podeu intentar fer-ho carregant la bici un curt tram i empenyent-la si cal en alguns trams. O agafar una altra pista fins al coll de Montclús. La volta del miradors de damunt del refugi tampoc és ciclable.

Un parell de rutes properes en bici de carretera i BTT:

1 comentari:

kun ha dit...

Hola,

he fet servir una foto de casa meva feta per vosaltres per fer uns cartells i l'anunci del plànol de La Pobla. Suposo que l'ús de la foto és lliure però sempre podeu venir a cobrar unes cerveses a Ardericó (arderico.com).
Gràcies

Salut i muntanya,
kun