31.7.13

Rubee un kit elèctic de treure i posar

Fins ara havia vist kits per convertir bicicletes convencionals en elèctriques amb una "petita" instal·lació. El kit que us presento avui és de treure i posar amb els avantatges que això suposa. Suposo que l'únic inconvenient és que amb aquest tipus de tracció amb fricció és deu perdre més energia:
 

25.7.13

Ara toca creuar al riu! Volem un pas digne per a ciclistes entre l'Hospitalet i el Prat

Cada dia, centenars de ciutadans creuen el pont de l'autovia entre l'Hospitalet i el Prat a peu i en bicicleta per un pas molt estret damunt del riu Llobregat mentre els cotxes disposen de 8 carrils i un ampli voral. Mobilitat sostenible?

Movent les tanques de formigó i fent més estret el voral ja n'hi hauria prou per donar una mica més amplada al pas. A què esperen els polítics?

En els últims anys, la millora dels accessos al riu Llobregat des de moltes poblacions del Baix Llobregat ha propiciat una augment molt notable de ciutadans, molts d'ells ciclistes, que usen el riu pels seus desplaçaments. El Prat i l'Hospitalet són ciutats molt properes i no prou ben comunicades amb transport públic i la bicicleta ofereix sovint millors temps de viatge de porta a porta. També cal tenir en compte el nombrosos punts d'atracció de viatges que té la Gran Via de l'Hospitalet (ciutat sanitària, judicial, centres comercials, fira de barcelona) i la bona connexió amb el centre de Barcelona. De l'Ajuntament del Prat fins a l'Hospital de Bellvitge són 2'5 km, fins a IKEA 5 km, fins a la ciutat judicial 6'5 km i fins a plaça Espanya 8'3 km. Distàncies perfectament ciclables i on la bici és més ràpida perquè, entre d'altres, no ha d'aparcar i no té embussos.

Plataforma porta-equipatges per a Brompton

Stand Up For Brompton fabrica aquestes plataformes porta-equipatges per bicicletes plegables Brompton i les distribueix a diverses botigues de Barcelona.
La barra del quadre de la Brompton és un bon lloc per situar el pes sempre que el que portis no t'impedeixi pedalar amb comoditat. L'accessori està pensat perquè no afecti al plegat i suposo que també es deu poder adaptar a moltes altres plegables.

18.7.13

Aquest estiu, vacances a Catalunya!

Bicicleta i manta!
És un bon moment per fer vacances a Catalunya. Surt més barat i la nostra despesa repercuteix en l'economia local. A més, pot ser una oportunitat per conèixer zones poc conegudes i concorregudes, com per exemple, alguns dels macisos del prepirineu català.

Fer rutes a peu o en bici pot ser també una alternativa turística amb un cost moderat i si no ho hem fet mai, acostuma a ser una experiència inoblidable, tant sols, com en grup, en parella o en família.

Des d'aquest bloc i a través de les xarxes socials us he anat informant de noves rutes que van apareixent per moltes zones de catalunya. Des dels clàssics senders GR a les rutes entre refugis pels parcs naturals catalans passant per multitud de rutes dinamitzades per empreses, particulars i consorcis de turisme. Segur que entre tota la varietat existent trobeu la ruta que s'adequa a les vostres necessitats!

I si voleu, us podeu fer la ruta a mida, combinant zones i rutes existents (per exemple les vies verdes). Com ja sabeu si sou lectors d'aquest blog, per aquí trobareu molta informació que us pot ajudar en el vostre viatge, per començar potser les ressenyes de rutes en bici i a peu, bon Viatge!

17.7.13

Biosk: xarxa de quioscs de productes per la bici

Biosk és l'imprescindible per la teva bici 24h 365d, tal i com expliquen en el seu lema. La idea és aprofitar establiments oberts en horaris amplis, especialment el cap de setmana, per vendre-hi productes de primera necessitat pels ciclistes.

Els establiments són: gasolineres, quioscs, bars i restaurants, etc.

El productes són principalment recanvis i eines per reparar punxades, però també oli per la cadena, cadenats o menjar energètic per fer esport.

A la pàgina de Biosk podeu trobar un mapa de Google amb tots els punts i més informació.

Canvia la normativa de transport de bicicletes a RENFE

La setmana passada es va donar a conèixer un canvi de normativa (amb rectificacions incloses) pel transport de bicicletes a RENFE. L'últim canvi era de 2009 hi havia deixat les bicis fora dels trens d'alta velocitat. El nou canvi és una millora, però no deixa de ser un pedaç per adaptar el transport de bicicletes a trens no pensats per transportar bicicletes.

Rodalies RENFE

No hi ha canvis. A Espanya, les Cercanías no tenen limitacions horàries, només les que l'ocupació del tren. En canvi, a les rodalies de Barcelona (que depenen de la Generalitat) l'horari és de dilluns a divendres de 10 a 15h i dissabtes i diumenges tot el dia. Les plegables es poden portar plegades a qualsevol hora i hi ha certa permissivitat a criteri del personal de Renfe fora de l'horari establert.
 
RENFE Bicis plegables o desmuntades i envalades 

Les bicis plegables plegades poden viatjar sempre, però si el tren és AVE, AVANT o Llarga Distància han d'anar enfundades. Si és una bici convencional haurà d'anar desmuntada (manillar girat i pedals trets) i en una caixa que no superi els 120 x 90 x 40 cm (llargada-altura-amplada). I si és un tren amb compartiments, màxim 2 bicis i cal treure un billet gratuït.

RENFE bicis sense desmuntar en Mitja Distància

En trajectes de més de 100 km caldrà pagar 3€ per bici i cal que la bici no molesti. Si és un tren amb reserva de plaça el número de bicis estarà limitat. Entenc doncs, que caldrà treure un billet per la bici.

12.7.13

Maratons a les vies verdes catalanes el 2014

S'estrena una nova marató a la via verda de la Terra Alta i el Baix Ebre

El febrer de 2014 arriba la segona edició de la Marató de les Vies Verdes gironines amb 4 distàncies i al maig es fa la primera marató de les vies verdes de la Terra Alta i el Baix Ebre.

Això són bones notícies perquè es consolida i s'estén això de córrer per les vies verdes i perquè els beneficis pel territori són molt bons i crec que a les Terres de l'Ebres els hi anirà bé seguir el camí de les vies verdes gironines. No em vull repetir i per tant us enllaço una reflexió sobre La desestacionalització del turisme amb la via verda de Girona.

Així doncs, la novetat del 2014 serà la incorporació de la via verda de la Terra Alta i el Baix Ebre que oferirà la possibilitat de fer la marató entre Horta de Sant Joan i Tortosa o la mitja marató entre Benifallet i Tortosa. En ambdós casos, l'arribada serà a Tortosa pel nou pont del ferrocarril (recuperat fa poc).

Pel que ja hagin fet la Marató de les Vies Verdes Gironines (terra compactada, una mica de desnivell positiu i bastant de negatiu) que no s'esperin el mateix. M'explico. La Via Verda d'Horta de Sant Joan a Tortosa és casi tota asfaltada, el desnivell acumulat és més gran i tot descendent (un 400m) i es travessen 38 túnels (uns 8km de túnel) i 5 viaductes. Ah, i pràcticament no travessa zones urbanitzades!

11.7.13

Volta a peu per la baga de Montclús i d'Ardericó a la serra de Catllaràs

Refugi d'Ardericó i collada de
Montclús al fons
Volta circular a peu per una zona poc coneguda de la Serra de Catllaràs. La podeu fer en 2 etapes fent nit al refugi d'Ardericó i combinar-la amb altres itineraris.

Distància i desnivell: 13km 555mD+ (15km 655mD+ si fem la volta dels miradors). Sense dificultats.

Punt d'inici i accés: Santa Eugènia de Solls, a la carretera entre Sant Jaume de Frontanyà i la Pobla de Lillet. En un revolt de la carretera sota de Santa Eugènia de Solls surt una pista de terra. La pista té trams en mal estat, bassals i roderes de fang que la fan desaconsellable per a turismes.

Descripció:

Collada de Montclús
Caminem per la pista planejant força entre camps, boscos i alguns torrents. Deixarem una pista a l'esquerre i continuarem cap a la dreta per la més marcada. Farem una pujada, passarem pel costat de torres elèctriques i tornarem a baixar per encarar una pujada més forta fins la collada de Montclús (vegeu 2a foto).

Continuarem pel coll en direcció oest fins a trobar una cruïlla on agafarem el camí de la dreta (vegeu 3a foto). La pista descendeix a poc a poc amb diversos girs. Travessant uns camps on hi ha un abeurador podem veure a través dels arbres (no és fàcil) el refugi d'Ardericó. Continuant un tros més arribarem a una casa (la Teuleria) i un tros més endavant trobem una nova cruïlla on agafarem el camí de l'esquerre. El camí de la dreta serà el de tornada (vegeu la foto de sota).



El camí comença un ascens per una bonica fageda a l'obaga (la Baga de Montclús) seguit per un descens i posteriorment un nou ascens que ens portarà fins a la font d'en Pere. Poc després ja veurem entre els arbres el refugi d'Ardericó i en arribar a una cruïlla tombarem a la dreta per descendir lleugerament fins a la porta del refugi.

Un passeig prop del refugi
Al costat del refugi neix un corriol que puja muntanya amunt enllaçant diversos miradors naturals i que ben marcat continua fins al Joc de Pilota. Nosaltres el vam recórrer fins a una pista que vam agafar com a camí de tornada. És una volta recomanable de 2,5 km i 100 m de desnivell positiu.

La tornada

La tornada que us proposo és travessar i descendir els camps de davant del refugi fins a un torrent (normalment sec), el rec de la Llena i la baga d'Ardericó. Trobarem un caminet i uns pals de fusta que ens indicaran part del camí. Hem de ficar-nos de seguida dins el torrent per travessar-lo i descendir pel marge esquerre. Després cal una mica d'imaginació per trobar el camí perquè no està marcat. Creuarem el torrent per passar al cantó dret per una caminet que s'anirà perdent dins el bosc. Si continuem allunyant-nos del torrent acabarem trobant una antiga pista ja casi desapareguda i quan la pista es fa difícil de seguir trobarem una pista més marcada que cap al sud ens portarà fins a un observatori de fauna de fusta. Aquí trobarem una pista ben marcada que descendeix la vall i que després la ascendeix fins a trobar el camí de l'anada.

10.7.13

La importància d'ensenyar a circular en bicicleta

Arran de dues iniciatives recents que ara us comentaré us vull parlar de la importància d'ensenyar a circular en bicicleta com a part essencial de les polítiques de promoció de la bicicleta.

D'una banda, és important donar educació vial a les escoles perquè tots ens movem des de ben petits a peu i en bici. Crec que l'educació vial hauria de formar part del currículum educatiu i que l'administració hauria de posar els recursos necessaris per garantir-ho i també crec que l'educació vial s'ha de fer centrada en la bicicleta.

Tot això no és nou i molts països fa anys que ho fan. Forma part d'un política estatal de promoció de la bicicleta que dóna com a resultat uns escolar aptes per circular autònomament en bici i per tant futurs ciclistes que sabran circular amb seguretat.

9.7.13

Francesc Magrinyà parla de la bici a Barcelona

Aquest urbanista, enginyer de Camins i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya reflexiona molt encertadament sobre la mobilitat en bicicleta a Barcelona:

  

Vist aquí.

Les dades de la bici a Barcelona en el període 2003-2012

Esther Anaya analitza en aquest informe les dades de la mobilitat de la bicicleta a Barcelona en el període 2003-2012 treient algunes conclusions, orientant com hauria de ser la política de mobilitat ciclista i donant pistes de quins elements s'haurien de continuar estudiant. 

 

8.7.13

Pitet amb bicicletes

Un dels primers complements ciclistes que podeu adquirir pels vostres fills!

I m'agrada el detall de "Made with love in Barcelona"!

Intentaré indagar on el podeu adquirir...

5.7.13

La Brompton i les easy wheels

Una petita demostració de l'ús de les Easy Wheels de la Brompton captada per la càmera del meu mòbil que com de costum és una mica indiscreta ;-)

Aquest accessori per a bicis plegables Brompton permet tenir un portaequipatges amb rodetes de manera que fer lliscar la bici és molt més fàcil, el plegat continua igual de senzill i a més disposem d'un espai per carregar coses grans. També es pot fer servir el manillar desplegat per estirar la bici.

4.7.13

Els desplaçaments en bici pugen un 5% el 2012

Tot i el context actual de crisi on els desplaçaments han disminuït, la bicicleta continua en auge. Els desplaçaments en bici han augmentat un 5,23% del 2011 al 2012 fins arribar als 124.333 desplaçaments diaris.

En el cas concret del Bicing, l'augment ha estat de l'11'4%, superant els 16 milions de viatges anuals. 

Dins dels aspectes negatius, l'accidentalitat ciclista ha pujat un 37,8% respecte el 2011 quan la mobilitat en bici només ha pujat un 5,23%. Cap altre mitjà va augmentar tant l'accidentalitat l'any passat.

Les dades provenent del Resum anual de mobilitat 2012 i el gràfic ha estat elaborat per Esther Anaya a partir d'aquestes dades.

2.7.13

Bike Fosca, una alternativa de turisme actiu al Pallars

230 kilòmetres, grans desnivells, uns paisatges espectaculars i amb la bicicleta com a fidel acompanyant és el que ofereix Bike Fosca, una nova ruta de ciclisme de muntanya per etapes que recorre tot el Pallars Jussà.