15.9.17

Japó i la bicicleta

Aquí teniu un recull de fotografies comentades de la bicicleta urbana al Japó procedents de la corresponsalia de Bici-Vici en aquest país a qui agraeixo molt totes les fotos que m'ha fet arribar i tots els comentaris i informació que m'ha transmès.
Dues nenes circulant soles en bici és un bon indicador de la salut de la bicicleta al Japó.
La típica circulació en bici per vorera, però
com veieu també hi ha qui va per calçada.
D'entrada, jo en sabia ben poc de la bici allà. Sabia que Tòquio estava algunes posicions abans que Barcelona en l'índex de Copenhagenize de 2017 (posició 9 davant de Berlin i Barcelona), però no sabia en quines condicions i si això estava estès a  altres ciutats. Amb les primeres fotos que vaig rebre ja vaig veure que hi havia tota una cultura ciclista: la majoria de bicicletes són urbanes, n'hi ha moltes d'elèctriques i el més habitual és portar accessoris que et permetin transportar coses: cistelles, caixes, porta-equipatges, cadiretes, remolcs i és clar, bicicletes de càrrega. Tot això contrasta amb una circulació que es fa massa per les voreres i que paradoxalment no dóna problemes de convivència segurament degut a una cultura molt respectuosa.

El percentatge modal que representa la bicicleta varia entre el 15% i el 30% segons els barris de Tòquio o si ens trobem a la seva àrea metropolitana. La combinació bici+tren és molt habitual i per tant trobem grans aparcaments de bicicletes i sistemes de bicicleta pública.

Us deixo amb el recull gràfic i aviat un segon apunt de curiositat ciclistes.

Les bicicletes elèctriques són molt habituals als carres de Tòquio. També les bicicletes de càrrega, les cadiretes per nens, les caixes per carregar coses i els remolcs, de fet, tot el necessaris per poder fer vida normal en bici sense problemes. Amb tot això, és habitual que les bicis portin cavallets, enlloc de potes de cabra.

Sistemes d'aparcament de pagament per a bicicletes privades


També tenen carrils bici i fins i tot en calçada, però la vorera bici compartida és molt habitual.
Aparcament de bicicletes a l'estació de tren de Tsukuba (de pagament).
Bicicleta pública a Tòquio amb un esquema de preus flexible que en facilita el lloguer per un dia (turístic o no). Les bicis són elèctriques i, com la majoria que es veuen, amb motor al pedalier.
Estudiants en bicicleta, un bon indicador de salut ciclista!

Carril bici compartit amb vianants en una zona no urbana

Bicicleta pública a Hiroshima

El tramvia forma part de la modernitat de la societat japonesa.

Un carril bici amb segregació dels vianants amb un ressalt de formigó senyalitzat amb llums intermitents:


Informació relacionada: