15.11.19

La bicicleta en les mobilitzacions

La bicicleta s'està mostrant un cop més molt útil en les manifestacions, en les grans concentracions de persones i en desplaçaments quan tota la resta de mitjans de transport fallen. He volgut fer un recull fotogràfic de l'últim mes i un apunt comentant algunes aspectes.

El mode de desplaçament ideal

Ja sabem que la bicicleta és el mitjà de transport més ràpid en desplaçaments urbans de fins a 8 km, però aquests dies hem tornat a constatar que quan hi ha vagues i talls de carretera, la bicicleta es converteix en l'únic mitjà de transport que garanteix la mobilitat. També anar a peu, però la bicicleta guanya en velocitat i permet un rang de distàncies molt més ampli.

Passa el mateix en les manifestacions i les gran concentracions de gent, la bicicleta és una bona alternativa al transport públic que sovint queda saturat.

Bicicletes a l'aparcament de cotxes de l'aeroport

També en distàncies més llargues, com va ser el cas de la concentració a l'Aeroport del 14 d'octubre, la bicicleta va permetre el desplaçament a molta gent mentre la resta de mitjans fallaven.

La bicicleta ha estat present també d'altres formes. Per exemple, en forma de manifestació ciclista o "massa crítica". El 18 d'octubre, el dia de vaga i de l'arribada de les Marxes per la Llibertat, una massa crítica de ciclistes va creuar els túnels de Vallvidrera cap a Barcelona.

També hem vist com els cascs i les ulleres de bicicleta han estat usats com a proteccions contra les pilotes de goma i els projectils de foam.
Al tall de la Jonquera de fa uns dies, la gent s'hi acostava amb tren i bicicleta des de Figueres o combinant cotxe i bicicleta.

Saber baixar de la bici

Vull insistir en que cal saber baixar de la bici quan hi ha una concentració de gent. Tant és si hi ha carril bici o és a la calçada. Els vianants són sempre el primer. També cal evitar travessar les concentracions amb la bici a la mà, perquè segurament la densitat de gent no serà la mateixa en tots els punts i podem acabar donant cops a la gent amb la bici sense voler, per tant, és millor fer una volta per evitar la manifestació.
Bicicletes al tall de la Jonquera

Consells

Un petit recull de consells per tenir en compte si uses la bici en les mobilitzacions:
  • Si vas a una manifestació, aparca la bicicleta lluny per després poder-la recuperar bé i no quedar enmig de la gent. També evitaràs que la massa de gent pugui malmetre la teva bici o que algú te la robi aprofitant el caos.
  • Evita zones on es poden produir aldarulls si t'estimes la teva bici.
  • Lliga bé la teva bici.
  • Si tens més companys ciclistes, pots intentar formar un bloc ciclista dins de la manifestació.
  • Si es tracta d'una concentració, pots acostar-t'hi amb la bici i quedar-te a un extrem.
  • Recorda de cedir el pas als vianants i de baixar de la bici quan hi hagi força gent. Disculpa't si fas aturar un vianant o l'espantes amb la teva presència, cal saber que en concentracions de gent no tenim prioritat.
  • No sóc de recomanar el casc per a la bici urbana, però aquests dies hem vist com el casc, les ulleres i els guants són bones proteccions contra les càrregues indiscriminades de les forces policials.
  • Per a desplaçaments interurbans recorda que, a part de recomanable, et serà obligatori utilitzar: casc i llums i elements reflectors si tornes de nit.
Un parell d'apunts del 2012 sobre el tema: