31.8.12

Via Verda de Nicolau

La Via Verda de Nicolau recupera el traçat d'un ferrocarril utilitzat per transportar fusta dels boscos de Gisclareny a Guardiola de Berguedà. La via verda rep el nom del propietari d'una serradora de Berga que va fer construir aquest ferrocarril el 1914. El ferrocarril aprofitava el desnivell entre Sant Joan de l'Avellanet i Guardiola per transportar la fusta i la tornada es feia amb animals de tir. L'any 2009 es va recuperar el traçat com a via verda deixant un itinerari molt atractiu que travessa boscos, ponts penjats i túnels.

Us proposo que descendiu aquesta via verda ja sigui a peu o en bici i si voleu hi ha diverses maneres de fer un recorregut circular.


Distància i desnivell: 6,1 km i 200 m de desnivell (negatiu) majoritàriament entre Sant Joan de l'Avellanet i Bagà i continua més planer fins a Guardiola.

Accés: des de Bagà agafem la carretera de Gisclareny fins a trobar el desviament de Sant Joan de l'Avellanet (just abans d'un túnel).

Fent l'excursió circular:

Entre Bagà i Sant Joan de l'Avellanet (punt d'inici) hi ha una carretera amb poc trànsit que és molt utilitzada per excursionistes i ciclistes i que remunta el riu Bastareny. Un cop creua el riu comença la pujada més dura. En total són poc més de 3 km i uns 150 metres de desnivell.

Entre Guardiola de Berguedà i Bagà podeu agafar el GR-4-2 que a més a més en aquest tram és ciclable. A Guardiola heu d'anar al barri de Terradelles seguint els senyals del GR que trobareu en el propi poble.

A Bagà la via verda la trobem en un parc urbà situat a l'altre cantó del riu Bastareny.

Resumint, podem començar a Bagà, remuntar la carretera fins a Sant Joan de l'Avellanet i baixar per la via verda fins a Guardiola. Tornaríem a Bagà seguint el GR.


Mapa:


Vegeu Via Verda de Nicolau en un mapa més gran

Més informació:

30.8.12

Arreglant la bosseta de sota el seient

La bossa de sota el seient de la bici és casi indispensable per tot tipus de bicicletes no urbanes ja sigui BTT o carretera. És un lloc on es poden portar els recanvis i les eines indispensables i fins i tot la cartera i el mòbil!
Fa temps en vaig comprar una de força gran per la BTT on m'hi cabia la cambra de recanvi, les palanques, una eina multi-funció, els pegats, la cartera, el mòbil, un paquet de mocadors, 2 guants de làtex (per no embrutar-me les mans) i les claus de casa!
La bossa anava subjectada amb una peça de plàstic al seient i amb un velcro a la tija. No l'he tret i l'he posat massa, perquè li costa entrar i sortir. L'últim cop que la vaig treure el suport de plàstic es va trencar. Hi ha influït que anés dura i suposo que també el pes que suportava.

Ara veig que la majoria de fabricants ja no utilitzen adaptadors de plàstic pel seient i els que encara ho usen, fan que la bossa es pugui treure i posar sense treure la peça que va enganxada al seient. En canvi ara, la majoria de bosses porten un velcro per subjectar-ho al seient i l'altre per la tija.

Per reparar la bossa vaig provar d'utilitzar pega, però el propi pes de la bossa m'ho ha tornat a desenganxar i la solució de moment ha estat utilitzar una brida que passa pels 2 forats que té la bossa i la lliguen al seient.

Bossa de seient amb llum integrat

Sovint ens passa que no tenim un bon lloc on posar un llum perquè no tenim prou espai o no queda prou visible i si després vols aparcar la bici t'has recordar de treure'l!

Aquesta bosseta per sota el seient pot ser una bona opció sobretot per ciclisme esportiu i ara que el dia comença a escurçar una mica no ens oblidarem de portar llum si la nostra sortida s'allarga!

El model és el Giant Shadow Pro+ Seat Bag i d'entrada l'únic inconvenient és que el llum que porta per defecte funciona amb 2 piles de botó (que són més cares i contaminants), però sembla que la part del llum es desmuntable i s'adaptarien altres tipus de llums.

28.8.12

Les claus i les dades de l'ús de la bici a Copenhagen

Un interessant gràfic publicat a Copenhagize.com i dissenyat per Emma Sivell resumeix molt bé les claus i les dades de l'ús de la bici a Copenhaguen.

Les claus:
  • 1.000 km de carrils bicis a l'àrea metropolitana de Copenhaguen.
  • Ona verda en els semàfors si circules a 20 km/h
  • El casc no és obligatori
  • Quan neva, la política és passar les màquines llevaneus primer pels carrils bici i després pels carrils de cotxe
  • El 40% dels nens danesos van a l'escola en bici.
Les dades:
  • El 18% del danesos van en bici cada dia i a Copenhagen el percentatge puja fins al 50% dels ciutadans i a l'estiu amb bon temps es pot arribar al 65%.
  • El tram de carrer més utilitzat pels ciclistes assoleix 36.000 viatges diaris.
  • La probabilitat d'enxampar un xàfec és d'un 1'5%.
  • A Copenhagen hi viuen 1,7 milions de persones i hi ha una bici per habitant.
  • Es roben 80.000 bicis a l'any i només se'n recupera 1 de cada 300.  Unes 150 bicis es troben dins dels llacs cada any.
  • Es calcula que el benefici socio-econòmic de la bici és de 0,16€ per km fet en bici.
  • L'estalvi sanitari derivat de l'ús de la bici es calcula que és anualment de 228M€.
  • El ciutadans van en bici perquè és més ràpid i els hi és més pràctic. També perquè és saludable i més barat i només un 9% ho fa per motius ambientals.
Resumint, les claus són una bona infraestructura, prioritzar la bici davant del cotxe i una bona promoció que comenci a l'escola. Els resultats ja els veieu!

Magazín d'estiu: s'acaben les vacances

Acabo aquest magazín de vacances del Bici-Vici amb un recull de fotografies de ciclistes fetes aquest estiu, molts d'ells suposo que també estaven de vacances!









































Recull dedicat a MB i EV ;-)

21.8.12

En bici i en família

Un petit recull fotogràfic de famílies en bicicleta, una opció més d'oci familiar i també una forma d'educar el fills i donar exemple d'hàbits saludables:






18.8.12

Passejant el gos en bicicleta

En parlava fa temps (apunt) i fins i tot havia descobert una galeria de fotos al flickr anomenada Passejant el gos en bici x BCN

Jo faig la meva humil aportació fotogràfica amb la foto que vaig fer fa temps i una parell més d'aquest estiu.

16.8.12

Magazín d'estiu: un parell de cançons amb bicicletes

D'aquest vídeo en parlava aquí. És d'un grup català d'animació infantil que fa cançons força treballades i aptes per a totes les edats:



I aquest altre vídeo-clip de la Katie Melua, Nine Million Bicycles:


8.8.12

Magazín d'estiu: Wonderful Cophenagen

Apunt que vaig publicar fa 3 anys.

Alguns vídeos musicals extrets de www.copenhagencyclechic.com. Aquest primer titulat Wondeful Copenhagen mostra a una mica com es circula en bici per una de les capitals europees de la bicicleta a ritme de la música amb el mateix títol:



Aquest altre vídeo forma part d'un conjunt en que s'analitza la bicicleta des del punt de vista dels 5 sentits humans, en aquest cas tenim l'oïda o els sons de la bici:

6.8.12

El procés de fabricació d'una bicicleta de cartró

Un petit documental de com un aficionat a la bici fabrica la seva pròpia bicicleta de cartró. Ho piulava pel Twitter fa uns dies i volia també posar-ho al bloc.

2.8.12

5a Trobada de Tàndems

Falta un mes per la cinquena edició de la Trobada de Tàndems, es celebrarà el proper 2 de setembre a l'Arboç (al Penedès).

Es farà una ruta de 40 km pel Penedès en època de verema amb sortida i arribada a l'Arboç

Inscripcions i més informació a: trobadatandem.blogspot.com

Vegeu el vídeo de la 4a edició de la trobada:


4a Trobada de Tàndems, TN Produccions, 2011 de carsol a Vimeo.

1.8.12

Magazín d'estiu del Bici-Vici

Arriben les vacances i el Bici-Vici baixa la seva intensitat, però aquest any us deixo amb el "Magazín d'estiu del Bici-Vici" que com en els suplements dels diaris en època de vacances porten reportatges "refrescants" o diferents, per no dir més superficials...

Així doncs, aquests dies veureu alguns apunts titulats "Magazin d'estiu..." amb vídeos i continguts menys elaborats per tal de compensar la menor freqüència de publicació de l'època de vacances.

Bones vacances i bones pedalades!