16.10.06

Accessoris

Informació sobre diversos accessoris bàsics que poden portar les bicicletes sobretot encarat al cicloturisme i al ciclisme urbà. Podeu trobar molts més accessoris i ressenyes de productes comercials mirant els apunts etiquetats amb  "accessoris".

Llums

Són obligatoris quan es circula de nit. El de davant ha de ser blanc i el de darrere vermell, els 2 són obligatoris.
  • Amb LEDs sempre: consumeixen molt poca pila i poden fer molta llum.
  • Intermitents? A mi, m'agraden en posició intermitent tant a davant com a darrere. Consumeixen menys energia i en canvi criden més l'atenció.
  • Amb bateria i carregables per USB poden ser molt pràctics. Consulteu la durada de la bateria en cada mode d'il·luminació. Tingueu en compte el mode de subjecció i el fet que potser els haureu de treure i posar cada cop que els carregueu.
  • Amb dinamo de boixa: una boixa que s'instal·la a la roda de davant genera electricitat pels llums que ja estan pensat per continuar il·luminant uns minuts quan es para de pedalar. S'usen sobretot en bicicletes urbanes i a vegades en bicis de cicloturisme on es pot usar l'electricitat  per carregar dispositius electrònics.
  • Per il·luminar es venen llums específics que funcionen normalment amb bateries externes connectades per cable. Són llums més potents i pensats per funcionar diverses hores i per a la pràctica esportiva. Els llums més urbans en mode fix ens poden fer sortir del pas, però sovint són poc potents.
  • De dia? Cada cop més ciclistes (sobretot de carretera) porten un llum intermitent vermell al darrere per ser més visibles. No és mala idea.
  • Amb dinamo tradicional amb fregament a la roda? Encara se'n venen, però jo ho descartaria!
  • Llums ben subjectats si lliguem la bici a la ciutat. Si lliguem la bici en aparcaments, haurem de triar si volem treure i endur-nos els llums amb nosaltres o si preferim portar un llums fixos a la bicicleta. En cas d'usar llums fixos, podem triar un model senzill i robust que funcioni amb piles i que es pugui cargolar a la bici (possiblement un parell de femelles a cada cargol desincentivaran que ningú ens els vulgui robar).
  • Llums de recanvi. Cal preveure la possibilitat de quedar-se sense llum. En sortides i viatges, podem portar bateries externes o panells solars per carregar llums, però un llum auxiliar com un frontal, pot ser molt pràctic tant per pedalar, com quan acabem de pedalar o per si tenim algun problema mecànic. Per ciutat, podem portar algun llum led petit de recanvi.

 

Timbre en forma d'anell al manillar

Timbre

És obligatori en tot tipus de bicis i pràctic per avisar a vianants, ciclistes, etc. N'hi ha de molts tipus, mides i estètiques, també n'hi ha d'electrònics.


Portaequipatges

Situats normalment damunt de la roda del darrere permeten portar paquets i alforges penjades als laterals de la roda (també damunt de la roda de davant). Es subjecten al quadre sota el seient i al costat de l'eix de la roda en uns forats especialment dissenyats per aquest ús. Recordeu que suporten un pes màxim i que cal repassar els caragols de subjecció de tant en tant.

Bici urbana amb 2 portaequipatges
A l'hora de triar-los podem tenir en compte:
  • El pes del model i el pes que suporten
  • Si són més o menys tapats ens evitaran esquitxar-nos amb el fang o l'aigua.
  • Potser voldrem que siguin compatibles amb un tipus d'alforja concreta o amb una cadireta de nen. Hi ha models que tenen una bossa que es posa i es treu fàcilment a la part superior del portaequipatges.
Les bicicletes de doble suspensió només poden portar portaequipatges subjectats a la tija del seient i aquest models suporten menys pes.

No totes les bicicletes, porten els forats prop de l'eix de la roda per instal·lar portaequipatges. A vegades, els frens de disc, utilitzen aquests forats.

Alforges

Les alforges són bosses que es pengen a cantó i cantó de la bicicleta penjades d'un portaequipatges. Tot i que les més freqüents són les que es porten al portaequipatges de darrere, també n'hi ha per portar en portaequipatges davanters. Algunes característiques a tenir en compte són:
  • Sistema de subjecció robust, però ràpid de treure i posar (eviteu les corretges, millor ganxos de subjecció amb tancament i obertura ràpides). Proveu-les amb el portaequipatges!
  • Millor alforges independents que alforges unides: si volem en podrem usar una sola, les podrem treure més fàcilment
  • Impermeables i estanques? Són potser una mica més cares i acostumen a tenir menys butxaques. També podem posar una bossa de plàstic dins.

 

Altres bosses i bosses de bikepacking


Sempre s'han portat altres bosses a la bicicleta, potser les més usuals són la de sota el seient i la que es pot posar al manillar, però la bicicleta té moltes possibilitat i en els últims anys el Bikepacking ha posat de moda no usar portaequipatges per alleugerir la bicicleta
  • La de sota el seient pot ser de moltes mides, tradicionalment s'hi han portat les eines per a reparacions d'urgència, però ara hi ha bosses de fins a 15-20 l de capacitat.
  • La de davant del manillar ens permet tenir a mà moltes coses i a la tapa tradicionalment s'hi posava el mapa de paper dins d'una funda de plàstic. El bikepacking ha posat de moda algunes bosses cilíndriques que permeten portar per exemple aïllants per dormir.
  • Bosses per al mòbil: cada cop és més habitual disposar d'alguna bossa damunt del tub superior de la bici per poder tenir el mòbil a mà. També hi ha suports diversos per al manillar.
  • Les bosses de quadre: n'hi ha de diverses formes i mides i ocupen part del triangle que forma el quadre, però normalment deixen l'espai del bidonet lliure.
  • Bosses als laterals de la forquilla. En bikepacking hi ha gent que s'hi posa el sac de dormir, l'aïllant o cantimplores d'aigua. Ho subjecten amb corretges i normalment no es fan servir bosses específiques.
  • Bossa damunt del portaequipatges: és un bon lloc per transportar coses. Si no usem una bossa, també és bon lloc per lligar motxilles, tendes, etc.
  • Bidonets: algunes caixes en forma de bidonet permeten portar eines i això és pràctic quan portem doble suport per a bidonet o quan ja portem aigua a les alforges (on segurament s'escalfarà menys!).
  • Algunes d'aquestes bosses serà pràctic que es treguin i es posin fàcilment, per exemple, si hi portem la documentació i els diners.
  • Molt de pes al manillar o en les rodes davanteres, pot dominar una mica la direcció de la bici, cal tenir-ho present i experimentar.
  • Posar massa pes a darrere o no portar-lo equilibrat ens pot desequilibrar la bici en certs moments o quan baixem de la bici.

 

La pota de cabra


Les potes de cabra permeten aguantar la bicicleta dreta. Són especialment útils quan fem cicloturisme on molts cops no trobem cap arbre ni pal que ens l'aguanti. A qui no li ha caigut mai la bici a terra?
 
N'hi ha de dos tipus: els que es col·loquen al centre de la bicicleta i els que es col·loquen a la roda de darrere:
  • Al centre: tenen menys estabilitat, especialment si portem alforges, però són més fàcils de col·locar. Moltes bicis ja porten un punt especial per collar la pota. També pot ser tipus caballet (dues potes) i llavors tenen molta més estabilitat (són habituals en bicis de càrrega).
  • A darrere: s'agafen en el punt del quadre on s'ajunta el tirant i la beina prop de l'eix de la tanca de la roda de darrere i sempre al cantó esquerre de la bici (on no hi ha el canvi). Aguanten millor la bicicleta fins i tot quan aquesta porta alforges. El sistemes de subjecció no van bé a totes les bicicletes i a més a més amb el pes i l'ús es poden deformar.
Sigui com sigui les potes de cabra no són infal·libles! Les bicicletes continuen caient!

Vegeu també:

Actualitzat per última vegada: març de 2021