29.4.08

Documental "Mejor Con Bici"

Fa una mica més d'un any va sorgir la campanya Mejor Con Bici que amb el suport d'entitats d'usuaris de bicicletes i amb el suport del Ministeri de Medi Ambient (us en vaig parlar diverses vegades). Ara m'ha arribat un documental realitzat per Pedalibre amb entrevistes a les persones que van encapçalar els cartells de la campanya i amb el mateix títol:

26.4.08

Pedalite, pedals lluminosos

L'empresa Pedalite comercialitza uns pedals amb LEDs que funcionen sense bateries i que s'alimenten amb el moviment del pedaleig.

Quan ens parem les llums continuen funcionant durant uns 5 minuts. És un sistema pràctic ja que són visibles des de tots els angles i un cop instal·lats te'n pots oblidar ja que la seva vida és molt llarga.

El preu ronda els 50 Euros.

25.4.08

El BACC renova el seu Web

Avui he visitat el web del Bicicleta Club de Catalunya i he vist que s'ha renovat completament. A part del canvi visual, la informació està bastant ben estructurada i els fòrums s'integren en el mateix web.

Intermitents a la roba utilitzant LEDs

A través d'en Carles descobreixo els invents de Leah Buechley que combinen els LEDs amb la roba.

Tot i que la majoria d'aplicacions són decoratives, també ha dissenyat aquesta jaqueta per anar en bicicleta amb intermitents i controls al canell.

23.4.08

La bicicleta plegable d'El País

Sembla que El País ven una bicicleta de alumini plegable per 99 Euros (i comprant el diari uns quants dies) unint-se així a les promocions que en el seu dia van fer la Vanguardia i el Periódico.

La bicicleta sembla que està homologada, porta cert equipament (catadiòptrics a davant i a les rodes) i té un sistema de plegat típic per la mitat, plegat del manillar, baixada del seient i pedals plegables. També porta parafangs, però no veig catadiòptric a darrera, ni el timbre que és obligatori.

Segurament la relació qualitat preu és bona, però tinguem en compte que una bici plegable d'una marca com Dahon o Monty acostumen a valdre com a mínim 3 o 4 vegades més i que per tant no tindrem tampoc la mateixa qualitat.

On pot fallar la bici d'El País? Possiblement sigui pesada, els pedals plegables tinguin molt de joc, la tanca de la tija del seient sigui difícil d'ajustar, els frens siguin poc precisos, els pneumàtics no seran d'alta pressió, la bicicleta un cop plegada no serà fàcil de portar a la mà etc.

22.4.08

Documental "Líneas discontínuas"

Líneas discontínuas és un documental d'Ecologistas en Acción sobre la insostenibilitat del nostre model de transport, basat principalment en l'automòbil.


El podeu descarregar sencer o per capítols d'aquest l'enllaç. Aquí us n'adjunto els 3 capítols:

19.4.08

Casc no obligatori per a ciclistes a França

Llegeixo un apunt de Juan Merallo en el que comenta que finalment el casc no serà obligatori pels ciclistes francesos. El principal argument esgrimit per l'associació de ciclistes francesos Fubicy és que el casc dissuadeix molta gent d'utilitzar la bicicleta i que molta gent deixaria de fer esport i per tant moriria més gent per aquesta causa que no pas per accidents on no es portés el casc. En Juan posa un exemple molt gràfic d'una persona gran que va conèixer i que cada dia fa 5 Km per anar a comprar pa i que li va dir que si hagués de posar-se el casc agafaria el cotxe.

18.4.08

GPS Geonaute Keymaze 300

Últimament m'he interessat per un GPS que comercialitza Decathlon, el Geonaute Keymase 300. És un model de polsera força econòmic i que sembla interessant per ciclistes, corredors etc.

El Keymaze 300 enregistra 7 rutes i 200 Waypoints. La bateria és interna d'Ion-Liti de 1600 mAh que li dóna una autonomia de 15h i només es pot recarregar per USB. No porta Software específic, però es pot fer anar amb el Google Earth. És resistent a l'aigua. Sembla que porta una antena GPS que està prou bé, la Sirf III. El seu pes és de 73 grams.

Punts forts:
  • El preu
  • De polsera
  • Indica la posició, la distància recorreguda, la velocitat (instantània, mitjana i màxima) i l'altura.
Punts dèbils:
  • No enregistra desnivell acumulat!
En podeu trobar alguns vídeos al You Tube.

16.4.08

El Bicing arribarà a la Zona Universitària

Llegeixo a El Punt (9/4/2008) que l'Ajuntament de Barcelona ha decidit finalment fer arribar el Bicing a la zona universitària de la Diagonal (vegeu les Reaccions al veto al Bicing al Campus de la Diagonal). Les noves estacions s'estrenarien aquesta setmana o la setmana vinent.

També llegeixo que la nova tongada de bicicletes del bicing tindrà diverses millores tècniques:
"un timbre giratori més robust, un catadiòptric instal·lat a les rodes i llums nous al davant i al darrere"

Es talla la línia de tren entre Ribes de Freser i Puigcerdà

La línia de tren entre Ribes de Freser i Puigcerdà ha estat tallada aquesta setmana i no es reobrirà fins d'aquí a 7 mesos. Com que els serveis d'autobusos alternatius no acostumen a admetre bicicletes es bo saber-ho si volíem planificar alguna ruta per la Cerdanya.

15.4.08

El prejudicis cap a la bicicleta (II)

Fa un temps us comentava certs prejudicis cap a la bicicleta en una tertúlia radiofònica. Poc després vaig començar una llista d'alguns del prejudicis que la nostra societat té cap a la bicicleta, avui he recuperat aquest apunt i hi he posat alguna cosa més:
  • és una cosa del passat, dels països subdesenvolupats, és anar endarrere.
  • és cansat.
  • es sua i és poc higiènic per anar a treballar.
  • només serveix per distàncies molt curtes.
  • és una joguina de nens petits

14.4.08

El Camí de l'Aigua a l'Alta Ribagorça

El Camí de l'Aigua és un camí que recorre tota la Vall Boí seguint el curs del riu Noguera de Tort des del balneari de Caldes de Boí fins més enllà del Pont de Suert quan la Noguera de Tort ja s'ha unit amb la Noguera Ribagorçana i es forma el pantà d'Escales.

Es tracta d'un camí que recupera antics camins que comunicaven els pobles de la vall, camins rals, ramaders, de ferradura (vegeu les diferències)... Són uns 28 km que tenen com a nexe l'aigua, tant present en aquesta comarca. El paisatge combina els boscos de ribera amb els prats, les rouredes, les pinedes, l'arquitectura popular i evidentment el romànic.

El camí té una amplada mitjana d'1'5 metres i és apte per a BTT tot i que en alguns trams transcorre per corriols estrets que fan necessària certa habilitat tècnica i si ens trobem amb excursionistes en aquests trams ens haurem d'aturar al creuar-nos.

Punt de sortida: Font de la Mena, PK 345 de la N-260, a la cua del pantà d'Escales
Punt d'arribada: Caldes de Boí
Longitud: 27,9 km
Desnivell: 880 mD+ i 260 mD-
Més informació:
Actualitzat: Maig de 2015

El Camí de la Vall de Barravés

Fa uns mesos llegia a El Punt (16/10/2007) que el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça estava redactant un projecte per recuperar 27 Km de camins vells entre Pont de Suert i el túnel de Viella. Ara he trobat aquesta Nota de premsa del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida on sembla que s'està projectant el tram entre Pont de Suert i Vilaller.

Aquest camí, juntament amb el Camí de l'Aigua, formarien els eixos troncals de la xarxa de senders de l'Alta Ribagorça.

Continuarem al cas de l'evolució d'aquest projecte i de la seva ciclabilitat.

7.4.08

Via Vicentius. El camí de Sant Vicent: de Roda d'Isàvena fins a València

Si fa uns dies us parlava del camí del Sant Greal de San Juan de la Peña (Huesca) a València, ara he descobert una nova ruta de tradició cristiana amb un itinerari similar, es tracta d'un pelegrinatge a l'estil del camí de Sant Jaume, és el camí de Sant Vicent Màrtir que va de Roda d'Isàvena (Huesca) a València.

El camí està basat en el martiri de Sant Vicent, però s'ha afegit una etapa inicial que surt de la població ribagorçana de Roda d'Isàvena aprofitant que té una magnífica catedral dedicada a aquest sant.

La ruta està marcada i es pot fer a peu o en bicicleta BTT. Alguns del pobles que podrem visitar en aquesta ruta de més de 750 Km són: Campo, Ainsa, Huesca, Zuera, Zaragoza, Daroca, Bueña, Morella o Borriol. Podeu trobar informació més detallada de les etapes (mapes i perfils) al web oficial.

Conec alguns dels pobles i paisatges de la ruta i sembla molt atractiva.

Més informació:

4.4.08

La Sèquia de Manresa


La Sèquia de Manresa és un canal medieval (s. XIV) que porta aigua des del riu Llobregat a Balsareny fins a Manresa. Són 26 km de canals amb nombrosos aqüeductes que fan que el desnivell del canal sigui de tant sols 10 metres. El canal transcorre pels termes de Balsareny, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Santpedor i Manresa.

Hi ha un camí paral·lel al canal perfectament senyalitzat que és ideal per fer en bicicleta. També hi ha senyalats la majoria de camins que creuen la Sèquia i tots els punt d'interès propers al camí que són molts.

Més informació:

3.4.08

Bicicletes del bicing a Vilanova

En Carles diu: Barcelonins! Que us foten les bicis! I ens mostra la prova! Una imatge d'una bici del bicing una mica transformada aparcada a Vilanova i la Geltrú.

Us ho comentava fa cert temps, se n'han trobat a Sant Sebastià, Manresa o al Maresme, però amb la foto que ens aporta el Carles en tenim una imatge que val més que mil paraules!

2.4.08

El carril bici més absurd d'Amèrica?

A través d'un apunt de Sinache trobo aquest vídeo d'un carril bici americà. The Stupidest Bike Lane in America? no ho sé, però per aquí en tenim uns quants que el guanyen! El vídeo em recorda els que feia en Marc Belzunces:

També s'ha de dir a favor dels dissenyadors urbans que a vegades els carrils bici es fan per trams o s'aprofita que es fan altres actuacions. Després, quan s'acaba el pressupost, la legislatura, canvia el regidor o la política queden coses com aquesta.