26.4.23
Cicloturisme per Austràlia: "Al corazón de Australia"
17.4.23
Ruta en forma de 8 pel Ter al Baix Empordà
Itinerari detallat: Flaçà - Sant Llorenç de les Arenes - Verges - Bellcaire d'Empordà - Ullà - Torroella de Montgrí - Fontanilles - Sant Julià de Boada - Pals - Platja de Pals - Aiguamolls del Baix Empordà - Torroella de Montgrí - Colomers - Vilopriu - Camallera
14.4.23
Continuem respirant un aire molt poc saludable
L'emergència climàtica o la crisi energètica crec que ens ha fet deixar una mica de banda el problema de la baixa qualitat de l'aire que respirem. Crec que molts polítics pensen que amb l'entrada del cotxe elèctric els problemes s'arreglaran. I potser parcialment sí, però tindrem encara les partícules dels pneumàtics i dels frens, però quan de temps trigaran a desaparèixer significativament els vehicles de combustió?
Les evidències científiques fa anys que s'acumulen i relacionen la mala qualitat de l'aire amb múltiples patologies, moltes de les quals afecten el desenvolupament dels infants. Tant és així que l'Organització Mundial de la Salut va endurir (el 2021) els llindars de la qualitat de l'aire d'alguns dels contaminants més comuns i problemàtics com són les partícules fines (PM10) i ultrafines (PM2.5) i els òxids de nitrogen (NO₂).
Els límits legals i els de salut no coincideixen
Dades d'una estació de mesura. Les partícules ultrafines PM2.5 estan per sobre del llindar de l'OMS! |
Ara per al NO₂ es fixa un límit de 10 µg/m3 quan abans el límit era de 40.
Pel que fa a les partícules PM10, ara el límit està en 15 µg/m3 i abans era de 20.
Finalment, les partícules ultrafines PM2.5 queden en 5 µg/m3 quan abans eren 10.
Amb tot això, hem de tenir present que moltes de les aplicacions que ens permeten saber la qualitat de l'aire i que ens haurien de fer decidir coses diàries com si és bona idea sortir a fer esport o a quina hora és millor ventilar casa nostra, no són gens fiables en els seus valors qualitatius.
Un 2022 encara superant la normativa de la UE
Tot i que amb els anys hem anat millorant la qualitat de l'aire, encara tenim superacions de la normativa de la UE en NO₂, PM10 i O₃, però tot i així, com us explicava, estem lluny de respirar un aire saludable.