17.4.23

Ruta en forma de 8 pel Ter al Baix Empordà

Ruta en família improvisada sobre la marxa pel voltant del Ter al Baix Empordà. La vam fer en 3 dies i segons l'allotjament que trobàvem. Vam combinar la Ruta del Ter i la sobretot la xarxa ciclista del Baix Empordà, també vam fer un bon tros de la ruta Pirinexus. Tot hi haver pedalat per aquesta zona moltes vegades, encara trobem zones desconegudes amb paisatges molt bonics.

Itinerari detallat: Flaçà - Sant Llorenç de les Arenes - Verges - Bellcaire d'Empordà - Ullà - Torroella de Montgrí - Fontanilles - Sant Julià de Boada - Pals - Platja de Pals - Aiguamolls del Baix Empordà - Torroella de Montgrí - Colomers - Vilopriu - Camallera

Distància i dificultat: 83 km i 300 m de desnivell positiu acumulat. La xarxa ciclista del Baix Empordà inclou alguns trams de carreteres secundàries asfaltades amb poca intensitat de trànsit.

Accés: en tren a Flaçà i a Camallera. Tingueu en compte que els tren poden anar força plens a la tornada.

Descripció:

Resclosa de Colomers
Sortim de l'estació de Flaçà (al poble hi ha forces serveis) i anem cap a l'est cap a la zona esportiva i girem a l'esquerra després del camp de futbol. Al sortir del nucli urbà, passem per sota la via del tren i girem a la dreta cap al cementiri. Deixem l'asfalt per continuar per un camí que més o menys paral·lel a la via del tren ens deixa a una carretera. Girarem cap a la dreta per sota les vies del tren i seguirem la carretera pel costat del Ter durant 1,5 km. A l'arribar a Sant Llorenç de les Arenes, deixarem la carretera per entrar al poble i continuar per una pista de terra que ens portarà a un bonic meandre del Ter on trobarem algun conreu, però sobretot una bonica pineda. Anirem girant fins a trobar la resclosa de Colomers, punt on creuarem el riu Ter. Aquí, si volem, podem fer una escapada fins a les restes de l'església preromànica de Sant Romanç de Cidillà (anomenada també Sant Romà de Sidillà o Sant Romà de les Arenes), serà aproximadament 1 km d'anada i un 1 km de tornada.
Molí de Jafre
 
Un cop a l'altre cantó del Ter girem a l'esquerra i anem cap al poble de Colomers per tornar a girar a la dreta i tornar a descendir paral·lels al Ter, però més allunyats del riu. De fet, farem diversos girs, poc intuïtius perquè el riu fa meandres i perquè hi ha forces camins i cruïlles. Passarem prop de Jafre i pel Moli de Jafre i girarem a l'esquerra i deixarem a la dreta un camí que s'acosta al Ter i a un espai natural que sembla interessant visitar.
 
Continuarem tota l'estona per camins de terra entre el riu Ter i la carretera. Creuarem el rec del Molí i arribarem a Verges pel sud, girarem a l'esquerra per entrar al poble que val la pena visitar.  Sortirem del poble en direcció nord-oest, si seguiu el track GPS us proposo una manera per evitar al màxim les dues carreteres que es creuen en el poble. Finalment, creuarem la C-31 per agafar el camí cap a Bellcaire d'Empordà que va paral·lel al rec del Molí. Hi ha un punt, en creuar un pont, que girarem a la dreta i després a l'esquerra per seguir altre cop el rec. Val la pena seguir aquest camí perquè hi ha una zona d'arbres de grans dimensions al costat del canal que val la pena veure. També aquí, vam veure un coipú, un mamífer d'origen sud-americà que s'utilitza en la indústria pelletera i que ara és una espècie invasora a casa nostra.
 
Com us comentava al principi d'aquesta ressenya, aquesta ruta la vam improvisar trobant allotjaments sobre la marxa i per això vam fer la primera aturada per fer nit a Bellcaire d'Empordà. El poble és bonic i té pocs serveis, però hauríeu de trobar obert segons l'horari un supermercat, alguna botiga i un restaurant com a mínim. Si voleu fer nit en aquest poble i la ruta se us queda curta, podeu afegir-hi els 9 km d'anar i tornar a l'ermita de Santa Caterina dins del Massís del Montgrí (vegeu fotos i ressenya), sumareu uns 165 m de desnivell positiu en aquest 4,5 km.
 
El següent allotjament que vam trobar va ser a la platja de Pals, així que des de Bellcaire vam seguir les indicacions de la Pirinexus cap al sud.
 
Sortim del poble per un pista de terra que passa per darrere del cementiri i que és la mateixa que hem d'agafar per anar a trobar la pista de Santa Caterina. Deixarem el trencall de Santa Caterina i agafem cap a l'esquerre en direcció mar un camí asfaltat que ens portarà fins al poble d'Ullà. Travessarem Ullà de dalt a baix passant pel seu casc antic i la seva església i creuarem la carretera C-31 per una rotonda. En dirigim fins al Ter i allà girem a l'esquerra per resseguir-lo fins a Torroella de Montgrí.

A Torroella de Montgrí, trobarem el pont que creua el riu, l'agafarem per un camí que hi puja i creuarem per la vorera dreta per agafar a mà dreta el camí que remunta el riu pel cantó contrari. Remuntarem el Ter fins que trobem el riu Daró que va totalment canalitzat i girarem a l'esquerra per remuntar-lo. Passarem per pas estret sota d'un pont on haurem d'anar en compte amb el cap i creuarem una carretera per allunyar-nos del Daró i anar cap a Gualta on girarem a l'esquerra per seguir un canal que és el Daró Vell.
 
Fontanilles i el Montgrí

Deixarem el Daró per anar per carretera fins a Fontanilles i aquí agafarem una altre trencall a l'esquerra agafant una carretera molt secundària cap a Fontclara. Després per camins de terra continuarem fins a Sant Julià de Boada on travessarem una carretera per una rotonda i continuarem per asfalt fins que passades les últimes cases trobem un desviament a l'esquerra cap a Pals. Aquesta nova carretera ens portarà fins al turístic poble de Pals que si volem visitar, segurament, ho haurem de fer sense bicicleta per la gran afluència de gent.

Muntanya de Begur
Continuem cap a la platja de Pals evitant la carretera, per això seguim els indicadors de GR, PR i de xarxa ciclista que ens porten per les Muntanyes de Begur, però sense fer massa desnivell. Tot i que la xarxa ciclista anava per un cantó nosaltres vam fer una petita variant seguint el GR-92 una mica més, després deixant-lo segui un PR que baixa per una pineda i per un camins amb força sorra (haurem d'anar en compte i ser hàbils). La zona és molt bonica, és una pineda que d'alguna manera consolida una duna gegant i en un repetjó final veurem ja bones vistes i el mar. Sortim en un carrer i de seguida a una rotonda on hi ha un munt de serveis (supermercat, pizzeria, restaurant, hotels...). La baixada cap al mar i la platja és bastant intuïtiva, si seguiu el track passareu per alguns cartells informatius de ràdio Liberty i la torre de la Mora.
 
En el nostre tercer dia de ruta, vam decidir tornar a buscar el tren a Camallera perquè així visitàvem diversos punts que no coneixíem tot i que passéssim per algun tram ja recorregut.

Així doncs, a la platja de Pals agafem el camí litoral que passa entre les dunes de la platja, però recordeu de no córrer i donar prioritat als vianants. El camí continua per una passeig marítim urbanitzat i quan finalment s'acaba, girem a l'esquerra per un carril bici que ens portarà fins a una rotonda i després fins a l'entrada d'un camí que s'endinsa a les Basses d'en Coll (Aiguamolls del Baix Empordà). El camí farà alguns canvis de direcció i creuarem diversos regs. Seguirem les indicacions cap a Torroella de Montgrí. Farem també alguna carretera secundària asfaltada, però finalment arribarem al camí de la riba dreta del Ter i remuntarem el riu fins que trobem el pont de Torroella que aquest cop creuarem per la vorera contrària l'anada. Per continuar remuntant el riu per la riba contrària no caldrà travessar la carretera, només caldrà agafar el primer camí a la dreta per tornar a girar a la dreta 2 cops més i acabar passant per sota el pont.
Basses d'en Coll

Remuntarem el riu per un camí que ja hem pedalat, però aquest cop deixarem enrere el desviament de la Pirinexus i continuarem remuntant fins al camp d'aviació republicà de Canet de la Tallada, podem visitar fàcilment un refugi antiaeri i les restes d'una caserna. Girarem cap a Canet de la Tallada i travessarem el poble per continuar paral·lels al riu cap Verges. A prop de Verges, podem agafar un trencall a la dreta per anar al poble, sinó, continuarem rectes per creuar una carretera amb força trànsit (paciència). Continuarem  remuntant el Ter, ara altre cop per camins coneguts del primer dia. Haurem de seguir el mateix camí passant per Molí de Jafre i fins casi a la Resclosa de Colomers, on deixarem el camí del primer dia per anar cap al poble.

Creuarem una carretera i continuarem per un voral protegit amb senyalització bici que ens ajudarà a entra dins de Colomers. Continuarem cap a l'església i després cap a la dreta seguint les marques de la xarxa ciclista i agafarem un camí de terra que entre camps ens durà fins a Vilopriu. A Vilopriu nosaltres vam pujar per dins del poble fins el barri de Dalt on vam agafar 3 km d'una carretera secundària fins a Camallera, però sembla que hi ha alternatives més interessants anant cap al nucli de Pins i agafant el camí vell de Pins cap a Camallera.

A Camallera no hi vam trobar cap servei.
 
Zones que ens van agradar:
  • El tram Flaçà - Resclosa de Colomers és molt bonic, especialment a partir de Sant Llorenç de les Arenes
  • El Molí de Jafre
  • A Verges hi ha una àrea de pícnic al costat del Ter on hi ha l'antena de telefonia.
  • El rec del Molí prop de Bellcaire.
  • El camí de Pals a la platja de Pals
  • La platja de Pals
  • Les Basses d'en Coll
  • El refugi antiaeri de Canet de la Tallada
  • La zona entre Colomers, Vilopriu i Camallera.

Alternatives:
 
Les he anat comentant a la ressenya,
  • Acostar-se a l'església preromànica de Sant Romanç de Cidillà: 2 km i +25 m de desnivell a sumar.
  • Ermita de Santa Caterina al Montgrí, 9 km més i +160 m de desnivell (vegeu).
  • A Vilopriu, a l'est de la plaça Major, sembla que surt un camí cap al nucli de Pins, en arribar a l'asfalt, cal anar a l'esquerra i travessar el nucli i agafar el camí vell de Pins cap a Camallera en direcció nord-oest. Surten 3,2 km i +43 m de desnivell positiu, menys distància i menys desnivell que el camí que vam fer

Més informació: