31.5.11

Interessant vídeo de la DGT

La DGT, amb aquest nou vídeo de seguretat vial, denota un canvi de sensibilitat. El vídeo analitza diverses situacions de perill entre bicicletes i cotxes a la carretera, i posa de relleu diversos aspectes del codi de circulació que ningú no recorda. També fa esment a que les normes estan canviant:

27.5.11

Vistos els esdeveniments de la plaça Catalunya...

...he decidit reposar aquest vídeo de l'actual responsable d'interior. Sembla que el vídeo exemplifica molt bé la seva política i l'anticicló serien els manifestants de plaça Catalunya:


25.5.11

Biciarbres: 6 rutes pausades en bici pels parcs de Barcelona

Ja fa uns dies que s'ha publicat la guia Biciarbres (PDF) que proposa 6 rutes pels espais verds de la ciutat de Barcelona. Són rutes de nivell baix assequibles per tothom de 6 a 8 km i comencen i acaben en parades del Bicing i de transport públic.

Podeu veure un petit vídeo i un explicació a la versió digital d'El Periódico 25/5/2011. També podeu trobar més informació i descarregar-la al web del BACC.

24.5.11

Un regidor a l'Ajuntament de València anirà en bici

Joan Ribó, de 63 anys i regidor a l'Ajuntament de València de la coalició Compromís, renunciarà al cotxe oficial, a l'escolta i anirà a l'Ajuntament en bicicleta i en transport públic tal i com ha fet fins ara.

Quants regidors d'arreu seguiran el seu exemple?

Mor Xavi Tondo

Xavi Tondo - Homenatge
Xavi Tondo - Homenatge, foto d'Enric Llaó a Flickr.

Ahir ens va arribar la notícia de la mor del que segurament era el ciclista català més en forma del moment. Va ser en un accident domèstic i no damunt de la bici com molts vam pensar en un primer moment en sentir el titular.

20.5.11

Les motos volen ser bicicletes

Les bicis a ciutat donem una mica d'enveja a la resta d'usuaris de la via perquè podem combinar calçada i vorera. Això porta bastants problemes amb els vianants perquè els ciclistes no canviem el xip de que per la vorera cal anar a un altra ritme i cedir el pas dels vianants, però també dóna problemes perquè la resta d'usuaris ens veuen amb mals ulls tot i que el que fem resta dins de la legalitat. En un semàfor en vermell podem avançar els cotxes i sortir pel pas de vianants per després incorporar-nos al trànsit altre vegada sense sortir de la legalitat.

Crec que s'hauria d'adaptar la senyalització i/o la normativa perquè les bicis purguessin saltar-se certs semàfors tot cedint el pas als vianants. Per posar un exemple, això no es posaria en una cruïlla de l'eixample, però sí en una rotonda semaforitzada o en un pas de vianants sense encreuament de cotxes.

La foto és d'una moto utilitzant una passarel·la de vianants.

19.5.11

El bicicarrers del Prat mig esborrats

Passant pel Prat de Llobregat em vaig fixar que les marques viàries que senyalitzen els bicicarrers del Prat estan força gastades.

El tricicle de Google Street View a Stonehenge

Com ja us havia comentat, Google fa servir un tricicle per fer les fotografies pel seu Street View quan hi ha carrers on els cotxes no hi poden accedir. Aquest curt vídeo mostra el tricicle a Stonehenge.

18.5.11

Més pilons, però segregant...

Si fa unes setmanes parlàvem de pilons al mig del carril bici separant els 2 sentits del carril bici bidireccional, ara m'he fixat que el carril bici del passeig marítim de Castelldefels té 3 pilons verds segregant el carril bici quan s'acosta un pas de vianants. El motiu no em queda clar, sembla que ajuden a indicar un punt on es creuen cotxes, vianants i ciclistes.

Passejant el gos en bici

Tenir gos no vol dir renunciar a anar en bici. He vist més d'una vegada ciclistes que porten gossos petits a la cistella de davant o en una cistella o caixa de plàstic al darrera.

Una altra tendència és portar el gos corrent al costat o al darrere (ja sigui amb corretja o sense).

Un petit detall que m'ha get gràcia a la foto és que l'ombra de la bici és extremadament petita en relació a la mida de la bici, coses del sol del migdia!

17.5.11

Amplades mínimes i recomanades per les vies ciclistes

Un petit recordatori pels dissenyadors de carrils bici (urbanistes, arquitectes, enginyers de camins i obra pública, tècnics municipals...).

Aquestes amplades mínimes i recomanables de les vies ciclistes estan extretes del Manual per al disseny de vies ciclistes, editat per la Generalitat de Catalunya.

Molts carrils bici no compleixen aquests mínims, els últims que he detectat són els nous carrils bici de Cornellà.

Primer “comptabicis”, a la plaça de Tetuan

Ja feia temps que se'n parlava i ara ja s'ha instal·lat el primer dels diversos que es posaran en els propers mesos ( a Marina, Urgell, Paral.lel, Consell de Cent, Provença o a la Diagonal). La seva funció més enllà de l'estadística és la promoció de la bicicleta: fer més evident que hi ha una massa crítica de ciclistes important. També té l'avantatge que els ciclistes no es salten el comptador perquè veuen que té una utilitat i no passa com els altres que fins ara hi havia a la ciutat que eren incòmodes pels ciclistes.


BTV 16/5/2011

També en parlen a BCN.es 16/5/2011.

14.5.11

La bicicleta no té edat

Un prejudici habitual sobre la bici és que és només per a gent jove, esportista i sana. I és evident que no cal ni ser jove ni ser esportista i tampoc cal tenir una salut de ferro, ja que hi ha solucions tècniques per molts dels problemes que puguem tenir.

Algunes solucions:
  • No tenir pressa i no voler córrer.
  • Si es té problemes d'equilibri un tricicle pot donar més estabilitat, però caldrà anar en compte a les corbes.
  • A les pujades, sempre es pot baixar de la bici i caminar.
  • Les bicicletes elèctriques poden ajudar-nos en les pujades i alleugerir el pedaleig.
  • Si es vol fer esport en bici i no es té costum, millor visitar el metge abans.

12.5.11

Els nous carrils a brotxa de Cornellà

Sempre he criticat els carrils bici fets "a cop de brotxa" i especialment quan s'acosten les eleccions perquè amb pintura no n'hi ha prou per fer infraestructures ciclistes. Cornellà sembla un cas d'aquests. En una setmana ha pintat almenys 1,6 km de carril bici, però els resultats deixen molt a desitjar.

La setmana passada van començar a pintar el carrer Tirso de Molina (us ho comentava) i com ja havien fet al carrer Energia no han posat segregació física amb el cotxes ni tampoc han senyalitzat res a les rotondes.

Aquesta setmana he pogut comprovar que en aquest mateix carrer han pintat el carril bici bidireccional damunt d'una mitjana estreta amb fanals (foto esquerra).
El carril bici continua pel carrer Sant Ferran (foto dreta) on no s'han estat de res i han pintat el carril bici al mig de la vorera! Al·lucinant!

El carril continua pel costat de l'estació de FGC d'Almeda i després passa per davant del Corte Inglés (carrer Salvador Dalí), travessa la Ronda i continua pel carrer Martinet (vegeu foto dreta) i de moment mor a la cantonada amb el carrer Silici.

Les fotos són clares: ocupació de les voreres, rotondes sense senyalitzar, trams estrets que no compleixen ni amb les amplades recomanades ni amb les distàncies de seguretat, etc.

Això sí, ara ja podem anar de Sant Joan Despí fins pràcticament a l'Hospitalet per carril bici.

10.5.11

Radars recaptatoris i radars dissuasius?

Trànsit retirarà els radars que recapten més diners perquè creu que tenen efecte recaptatori i no dissuasiu. Voleu dir que no són dissuasius aquests radars? Jo crec que sí. Creieu que és recaptatori un radar que posa entre 13 i 19 multes al dia?

Diuen que els 3 radars més recaptatoris recollien entre 1 i 1,4 milions d'Euros l'any. Això dóna unes 13 o 19 multes al dia de 200 Euros. A mi no em sembla tant si tenim en compte que es tracta de vies d'entrada a Barcelona on cada dia circulen milers de cotxes.

Actualment tenim 149 radars que es roten per 200 punts i fins al 2013 es vol arribar a tenir 200 radars i suposo que nous punts. Això és recaptatori o dissuasiu?

A Europa la mitjana de radars és molt més alta i la senyalització és més bona, vegeu el segon enllaç.

9.5.11

Les bicicletes Cruiser es posen de moda a Barcelona

Reprodueixo el titular de la notícia original. No sé si podem dir que es posin de moda, però en tot cas se'n veuen algunes i el que es veu és més bici urbana i una mica menys de BTT.


7.5.11

Ús alternatiu de la Via Verda del Ferro i del Carbó

Llegeixo a Nuresma's Corner (6/5/2011) que dijous a la tarda la via verda del Ferro i del Carbó va servir per donar pas als cotxes que circulaven per la N-260 a causa d'un accident de trànsit que va bloquejar aquesta carretera.

Ho podeu veure a l'última foto d'ElRipollès.info 5/5/2011.

6.5.11

Salut infantil i contaminació


Encara s'estan estudiant els efectes de la contaminació sobre la salut humana i en concret sobre la salut dels infants. Ara s'ha publicat una guia per a pares que dóna consells de salut ambiental basant-se en més de 150 estudis científics. Algunes dades interessants a saber són que:
  • L'asma infantil es dispara a prop dels carrers amb trànsit (40% més)
  • L'asma crònic afecte un 10% dels nens i adolescents espanyols
  • Els nens amb mares que han respirat tabac durant l'embaràs triguen 6 anys més per aconseguir la mateixa alçada que la resta de nens.
  • A Holanda i Dinamarca s'ha prohibit la construcció de noves escoles prop de carrers transitats.
La guia editada tracta temes com: qualitat de l'aire, lactància materna, alimentació saludable, activitat física, influència de la telefonia mòbil i la televisió en la salut i importància del son.

Des d'aquest bloc ja he anat tractant alguns d'aquests temes, he parlat molt de contaminació atmosfèrica, però puntualment he parlat de: l'obesitat infantil, els hàbits de mobilitat, l'activitat física. Normalment aquests apunts els trobareu amb les etiquetes contaminació i salut.

Via SOSTENIBLE 4/5/2011

Timbre amb estrelletes

5.5.11

Monty 425

Vaig fotografiar aquesta BTT Monty 425 perquè el quadre tenia una forma molt curiosa. Ja es veia que tenia uns anys. El tipus de banyes que porta al manillar, la forquilla i els frens cantilever ja ens diuen que té almenys 15 anys.

He cercat per Internet i he trobat aquesta bici similar que es ven per 72 Euros, però el quadre no és el mateix. Segons diu és de principis dels 90 i el quadre és de Crom-Molibdè.

És curiós fixar-se que la forma de la barra superior del quadre ara torna a estar de moda en les BTT.

4.5.11

Carril bici de Tirso de Molina a Cornellà

A Cornellà de Llobregat estant pintant un nou carril bici al carrer Tirso de Molina a la zona de la Fira de Cornellà. El carril sembla que enllaçarà amb l'Av. del Baix Llobregat i per tant connectarà el barri de Cornellà Riera amb el de l'Almeda.

El carril bici és clavat al que es va pintar al
carrer Energia i per tant de moment hereta els mateixos problemes: a les rotondes no hi ha carril bici i no té segregació física amb els cotxes.

Com que el carril bici no està acabat, m'esperaré uns dies i intentaré tornar-lo a visitar per veure com queda. En concret les coses que em preocupen són: la falta de segregació física, les rotondes sense carril bici, la connexió amb l'av. del Baix Llobregat i la senyalització horitzontal i vertical.

3.5.11

Tommyca Bicycle Sound System

Tommyca és un reproductor d'àudio multi-funcional per a bicicletes: incorpora un reproductor d'MP3 i de ràdio amb 2 GB, uns altaveus i uns llums davanters. Tot això s'instal·la al manillar de la bici.

El vaig veure muntat l'altre dia al manillar d'una bicicleta plegable i m'hi vaig acostar per llegir la marca i ara ho he cercat per Internet.

2.5.11

Pla Estratègic de la Bicicleta de Montcada i Reixac

M'ha arribat informació del Pla Estratègic de la Bicicleta de Montcada i Reixac que es va aprovar a principi d'any i sembla que recentment s'han adaptat 6 km de carrer per afavorir l'ús de la bici. En aquest mapa podeu veure el que teòricament està executat i el que s'ha planificat.

1.5.11

La petita bici verda

Un vídeo que mostra com les bicis plegables són perfectament compatibles amb el transport públic, especialment si són una Brompton, com és el cas. Cal dir que molts models de bici plegable l'únic de bo que tenen és que quan arribes a casa, ocupen menys espai, però realment són molt poc pràctiques per combinar-les amb el transport públic.


Via Bicibaix 22/4/2011