31.7.07

Bicicletes de lloguer per a turistes

Ara que el Bicing ja ha posat traves als turistes i als bicingclistes que acaparaven bicings les empreses de lloguer de bicicletes no s'haurien de queixar. De fet aquest era l'acord inicial de l'Ajuntament amb aquestes empreses, però les eleccions locals i la por de que el bicing no triomfés van fer que l'Ajuntament obrís el bicing a tothom.
L'altra dia per Barcelona vaig fotografiar aquests 3 turistes que anaven en bicicletes taronges de lloguer. Vaig veure que portaven un cadenat en forma de fre V-brake, però en canvi no vaig saber veure els frens... serien pedalejant cap enrera com en les bicis holandeses?

Un transformador damunt del carril bici del carrer Provença

L'altre dia vaig veure aquest transformador al carrer Provença de Barcelona prop de la Sagrada Família. Els responsables d'aquest artefacte van considerar que el carril bici era un bon lloc per situar-lo. Un altre exemple de la poca consideració que es té pels ciclistes i per la mobilitat en bicicleta. A més a més, m'hi jugo el que sigui que no hi havia cap senyal, ni molt menys, cap ruta alternativa senyalitzada... Si el transformador hagués estat en un carril per a cotxes segur que tindria una senyalització!

27.7.07

Motxilla de BTT amb protecció

L'altre dia vaig llegir en una revista una ressenya d'una motxilla per a bicicleta que ofereix protecció per a l'esquena en cas de caiguda. Es tracta el model Attack de Deuter i el sistema de protecció l'anomenen Shield System. Sembla que està homologat, a l'explicació diu alguna cosa així:
"La forma en V del sistema Shield cobreix les zones sensibles de l'esquena sense impedir la llibertat de moviments dels usuaris..."
Si en voleu més informació ho podeu cercar al Google.

23.7.07

El web de les Vies Verdes de Girona renovat

El web de les Vies Verdes gironines s'ha renovat i conté més informació i és més interactiu. Hi pots aportar la teva opinió sobre un dels trams o fer arribar incidències. També podeu descarregar un fulletó informatiu de les vies verdes en PDF.

Ciclo Times de juliol/agost de 2007

Veig que ha sortit el Ciclo Times d'aquest estiu (juliol-agost), amb un recull de notícies d'aquest últims dies i com que aquest últimes setmanes jo n'he comentat poques en el Ciclotimes teniu les més significatives.

Ha destacar un article de Ramon Folch al Periódico sobre les mesures contra la contaminació (els 80 Km/h), jo ja vaig donar la meva opinió i sembla que no sóc l'únic empipat amb la demagògia i les mentides que s'han dit al respecte. Actualització: veig que també hi ha l'article a Sostenible 19/7/2007.

20.7.07

Enquesta de la mobilitat quotidiana de Catalunya

Ja fa un dies es va donat a conèixer una de les eines essencials per planificar la mobilitat de les ciutats. L'enquesta de la mobilitat quotidiana de Catalunya ens permet saber com, quan i per què en movem. En volia fer una anàlisi, però com que no he tingut temps com a mínim us deixo l'informe i una parell de notícies que van aparèixer a la premsa:

17.7.07

Ruta en BTT de Vic a Sant Pere de Caserres

Un suplement especial de vacances de la revista Descobrir Catalunya proposa una ruta de 18,3 Km i 450 m de desnivell entre Vic i el monestir de Sant Pere de Casserres seguint el sender de petit recorregut C-40. Cercant més informació sobre el sender he vist que al web Osona Turisme proposen una ruta similar, però amb una tornada diferent i una ciclabilitat del 90%.

El punt de sortida és la catedral de Vic i passarem per Sant Jordi de Puigselloses, el Banús, Tavèrnoles, Sant Pere de Savassona, Sant Feliuet i Fussimanya. Un cop arribats al monestir de Sant Pere de Casserres podrem triar si volem tornar pel mateix camí o continuar per la vora del pantà de Sau, o per què no? podem continuar per la ruta del Ter!

16.7.07

La posició de la PTP respecte el límit de 80 Km/h

L'Associació per a la Promoció del Transport Públic ha fet pública una nota de premsa (PDF) respecte el límit de 80 Km/h, us en recomano la lectura, comença així:
"L’escàndol generat per una de les 73 mesures del pla de descontaminació, consistent en baixar la velocitat màxima dels 120 a 80 km/h, és desmesurat tenint en compte que, en el pitjor dels casos, només s’incrementa en 3 minuts el temps de viatge..."

14.7.07

Nou límit de 80 Km/h a 16 municipis de l'àrea metropolitana

Finalment, a la tardor, hi haurà nou límit de velocitat de 80 Km/h a 16 municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Molts mitjans de comunicació, institucions i tertúlies radiofòniques se n'han fet ressò i han expressat les seves opinions, jo també vull donar la meva opinió:
  • Per començar, desmentir allò de que a 80 Km/h estarem més estona contaminant, no és veritat, estarem més estona, però tot i així contaminarem menys. Tots els manuals de conduir/manuals de cotxe des de fa molts anys expliquen clarament que a 80 o 90 es consumeix molt menys que a 100 o 120 Km/h, es fan més quilòmetres amb menys litres de combustible.
  • Desmentir a mitges allò de que a 80 es pot contaminar més que a 120, si anem amb 3a segur, si anem en 4a no ho sé, però a 80 podem anar perfectament amb 5a! A menys revolucions, menys consum!
  • Un altre argument que s'ha donat en contra, és que una mesura així s'havia de consensuar més. La magnitud del problema és prou important com per prendre aquesta mesura i unes quantes més. A més a més, aquesta és una de les mesures menys impopulars, altres ciutats han optat per aplicar peatges urbans o prohibir circular segons el número de la matrícula...
  • L'argument de que a 80 es faran més caravanes tampoc em convenç. Quan s'arriba a una densitat determinada l'embús és inevitable, però abans el que causa l'embús prematur són les diferències de velocitat i les frenades, el límit de 80 pot uniformitzar la velocitat de circulació, evitar frenades i accelerades que genera tanta contaminació.
  • El RACC, entre d'altres, ha dit que el que s'ha de fer és acabar amb els embussos que és el que genera més contaminació, proposen fer més carrils i millorar el transport públic. Aquestes mesures no es fan d'un dia per l'altre i necessitem mesures urgents per no sobrepassar els límits europeus de contaminació. Millorar el transport públic? Evidenment. Més carrils? No, està comprovat que es col·lapsaríen també, hauríem de fer també nous carrils dins de Barcelona per evitar el col·lapse?
  • Carrils VAO? El Pla d'Infraestructures de Catalunya els preveu, però trigaran a fer-se, jo no faria carrils nous, convertiria algun dels actuals i deixaria passar transport públic i vehicles amb més de 2 ocupants!
  • Com podeu endevinar, sóc un defensor del límit de 80 com una mesura més de mobilitat, salut ambiental i contra el canvi climàtic.
  • Pels ciclistes aquest límit ens dóna més seguretat, també de salut!
  • Per últim recordar que la mobilitat és la principal causant dels gasos que provoquen el canvi climàtic i que cada any moren més persones a causa de la contaminació que per accidents de trànsit i que per accidents de trànsit ja en moren moltes!

11.7.07

El Bicing, transport funcional o servei deficient?

Vilaweb TV publica un vídeo sobre el bicing:
"El nou transport públic en bicicleta de Barcelona, el Bicing, ja té més de vuitanta mil abonats des que es va posar en marxa, el passat mes de març. Per alguns és un èxit rotund. Per altres és un servei deficient que arrossega problemes des del principi".

10.7.07

Nishki Oxford, l'altra Brompton

En Marc Belzunces ha trobat en una botiga de Barcelona (Bikeland) una bicicleta amb el sistema de plegat de la Brompton, però més barata i feta d'alumini, us adjunto una fotografia i us remeto al seu apunt: Nishiki Oxford, l'altra Brompton

Robant bicicletes. Vídeos didàctics.

Vídeo de com una persona es roba la seva pròpia bici diverses vegades amb diversos mètodes a Nova York:



Alguns vídeos més on es mostra diverses tècniques més per obrir cadenats:
Espero que serveixi a nivell de prevenció!

5.7.07

La Gran Via de l'Hospitalet

Fins ara podíem anar en bicicleta per bona part de la Gran Via de Barcelona i pel cantó occidental podíem anar des de la plaça Espanya fins a la Campana. A final d'any podrem continuar (amb algunes dificultats) pel terme municipal de l'Hospitalet de Llobregat fins casi a l'altura de la Rambla Marina de l'Hospitalet.

Anem per pams, el nou tram remodelat de la Gran Via hospitalenca tindrà 2 carrils bidireccionals, una a cada vorera, la segregació del carril es realitza amb arbrat i mobiliari urbà. Quan finalitzi l'obra aquest important carril quedarà una mica aïllat. Pel cantó de Barcelona faltarà connectar-lo a través de la perillosa plaça Cerdà, la solució sembla que seria pujar una mica pel carrer Badal per creuar i continuar. Per l'altre extrem la remodelació i soterrament de la Gran Via finalitza a l'altura de l'avinguda Vilanova (on actualment hi ha les vies del tren que s'estan soterrant). Seria interessant poder continuar per la Gran Via fins al riu Llobregat o el Prat, però per això haurem d'esperar anys o cercar itineraris alternatius. El que sí sembla que serà possible és la connexió amb la Rambla Marina un dels eixos principals de l'Hospitalet que a més disposa de carril bici. La connexió amb la Rambla Marina sembla que es realitzarà amb un itinerari provisional amb una passarel·la per damunt de les vies del tren.

Bona part de la Gran Via hospitalenca i la Rambla Marina formen part de la Ronda Verda, que com ja he comentat en altres ocasions porta un retard important.

Finalment, només comentar-vos que com sol ser habitual en època electoral la inauguració de part de les obres ja es va fer el passat mes d'abril, en concret es va inaugurar la inacabada plaça Europa, un tram de la Gran Via on les bicicletes hauran fer ziga-zagues ja que en aquest tram el carril bici desapareixerà per donar pas a una plaça-rotonda de grans dimensions que serà zona de convivència de vianants i bicicletes.

La fotografia és del tram de carril bici just davant del centre comercial Gran Via 2 i dóna una idea de com quedarà un cop pintat el carril.

4.7.07

Seguiu la línia blanca!

Pitjor que les gallines! No diuen que les gallines si els hi dibuixes una línia blanca no la creuen? Si no és així que algú em corregeixi, no he tingut mai gallines a casa! Les persones sí que creuem la línia blanca, és més, la seguim! Per què aquesta atracció dels vianants pels carril bici? No ho sé, però si no fem sonar el timbre no aconseguirem fer valdre els nostres drets.

El Bicing a principis de juliol

Recull de notícies i apunts sobre el Bicing d'aquests dies:

2.7.07

Demana a la DGT que et regali una bicicleta

La gent d'Ecologistas en Acción de Salamanca ha iniciat la campanya Pide a la DGT que te regale una bicicleta. Com segurament heu llegit o escoltat als mitjans de comunicació la Direcció General de Trànsit ha iniciat una campanya de finançament de permisos de conduir als joves que facin almenys 10 hores de seguretat vial.
En sentir aquesta notícia de seguida vaig pensar el mateix que la gent de Ecologistas, per què hem d'incentivar aquest model de mobilitat? D'altra banda, penso que tenir el carnet de conduir ajuda a circular millor en bicicleta i que la seguretat vial hauria de ser una matèria obligatòria de l'ensenyament obligatori.

Aprofito per comentar-vos els cursos que organitza el BACC per a usuaris del Bicing: El Punt 29/6/2007

Novetats a la Via Verda del Baix Ebre

Si fa unes setmanes us explicava l'estat de la Via Verda de la Val de Zafán, la continuació de la Via Verda de la Terra Alta, ara he llegit que ha Tortosa, després de l'estiu, començaran les obres de prolongació de la via verda del Baix Ebre cap al mar. De fet, les obres que començaran seran l'adequació de l'antic pont de la Renfe, la construcció de rampes des del pont fins al passeig fluvial, però també l'adequació dels marges del riu i la recuperació del bosc de ribera. De l'arribada definitiva al mar no en sé terminis, però per altra banda he llegit que es vol recuperar el camí de sirga per poder anar del mar fins a Saragossa a peu quan comenci l'Expo Zaragoza 2008, però no n'he trobat gaire informació. També us havia comentat en altres ocasions el projecte de construcció d'un pont sobre l'Ebre a la zona de Deltebre i la millora dels camins fluvials:

Canvis a l'impost de matriculació

Ja fa temps que es parla de gravar amb impostos els cotxes més contaminants, de fet a França ja fa cert temps que es va impulsar una mesura d'aquest tipus. Ara sembla que finalment la mesura ha arribat aquí i gràcies a una nova llei es modificarà l'impost de circulació per tal de que sigui gratuït pels cotxes que emetin menys de 120 gr/Km de CO2 (cotxes híbrids, però també cotxes de baixa cilindrada) i en canvi hi haurà un augment del 12% pels cotxes que emetin més de 200 gr/Km de CO2 (cotxes 4x4, esportius...). La llei també farà arribar l'impost a dos vehicles que n'estaven exempts els quads i les motos d'aigua.

És un canvi petit, però important. Pel que entenc a la notícia l'impost pot arribar a ser de 1.200 Euros, un preu insignificant en la compra d'un tot terreny o un esportiu, però tindrà repercussions en el consum i potser sobretot a la indústria. Aquesta llei, més el carnet per punts, més la limitació de l'aparcament a les ciutats poden fer canviar unes quantes coses, tornar-les al seu lloc i començar a acabar amb la cultura del cotxe que domina la nostra societat. Un cotxe és un cotxe, una eina de mobilitat, ni una prolongació del nostre caràcter, ni un dret per ocupar l'espai públic, ni una joguina per córrer, ni un dret per emetre indiscriminadament gasos contaminants! Esperem començar a veure aquest canvi en la publicitat, que no se'ns vengui més potència i velocitat, que se'ns vengui motors nets i seguretat.

El Periódico 28/6/2007