19.3.18

Enregistrar i estudiar una cruïlla per tenir més i millors dades sobre la mobilitat

Tenir dades sobre la mobilitat en bicicleta és essencial per planificar bé el seu creixement. Molts cops les fonts d'on obtenim les dades (enquestes, comptadors, observació, etc.) tenen mancances, per això tenir dades de qualitat és important i tenir diverses fonts sempre ajuda a corroborar tendències o hipòtesis.
En aquesta línia, em consten només dos estudis d'enregistrament de ciclistes a Catalunya. D'una banda, la consultora Copenhaguenize Barcelona, per encàrrec de l'Ajuntament de Barcelona va fer un interessant treball molt enfocat a estudiar el comportament dels ciclistes de cara a la reforma d'una cruïlla. D'altra banda, La Saboga (associació ambiental i d'usuaris de la bici de l'Hospitalet) va realitzar un comptatge amb la intenció de fer un perfil dels ciclistes i posar de manifest la intensitat de ciclistes de la Gran via de l'Hospitalet.

Estudis d'aquest tipus poden donar molta informació:
  • D'entrada s'obté el nombre de ciclistes que circulen per un carril bici o una cruïlla i també en quina direcció van.
  • El perfil del ciclista: sexe, edat, tipus de bici, equipament de la bici, etc.
  • El comportament del ciclista: respecte per la normativa, traçat que segueix, etc.
  • El perfil del ciclista segons el seu comportament.
  • El comportament d'altres vehicles o vianants i la seva interacció amb les bicicletes.

9.3.18

A la Xina amb bicicleta de Gabriel Pernau

Finalment, he llegit A la Xina amb bicicleta de Gabriel Pernau, dic finalment perquè és un llibre editat el 1997 que tenia pendent des de feia molt de temps i que crec que ha estat una referència pel cicloturisme d'alforges català.

Gabriel Pernau (1964), periodista, l'any 1996 inicia un viatge de 4 mesos entre Turquia fins a la Xina seguint la ruta de la Seda i a la vegada narra la seva aventura en un diari personal. El viatge es produeix en un moment en que l'ús d'Internet encara és incipient i que per tant la informació circula a una altra velocitat i les incerteses del viatge són grans. El relat de Pernau ens ajuda a entendre la era post-soviètica d'aquests països i les cultures i les llengües amagades rere el teló d'acer.

Aventures sobre rodes molt recomanables! Ara continuaré amb algun del seus altres viatges que també ha publicat.

Vegeu també:

6.3.18

Sabadell, molta feina per fer

Voltant altre cop per Sabadell he aprofitat per fer un recull fotogràfic d'algunes infraestructures ciclistes de la ciutat amb ànim d'ajudar a millorar-les. Es nota certa evolució des dels carrils bici més antics al més moderns, però encara es veuen carrils vorera-bici recents i no entenc perquè continua usant aquest model tant problemàtic.

Un primer carril bici al passeig del Comerç sorprèn per la mala qualitat del ferm que en bici es nota molt més i pels canvis de costat que fa, entre d'altres:
El carril bici canvia de cantó del carrer en diverses ocasions. Posar "catifes vermelles" quan hi ha la possibilitat de col·lisió amb altres vehicles ajuda a augmentar la seguretat d'aquest passos.
Què hi fa aquest "sevillano" a la rigola? La manca d'elements de segregació física amb l'aparcament de cotxes fa que a vegades els vehicles puguin ocupar part del carril bici.
En aquesta cruïlla tipus "Eixample" el carril bici hauria de ser recte, però fa tota la volta i a més s'ha de cedir el pas al cotxes que surten d'un edifici privat!!! Després ens fa anar a la vorera!
La qualitat del ferm és pèssima i s'ha fet una asfaltat que intenta crear una rigola que forma part del ferm del carril bici.