23.5.24

Anar en bicicleta i cuidar la salut. Una petita guia introductòria.

Si pedalem, fem salut. Ho tenim molt clar. Però volia parlar de diversos aspectes de la salut humana i de com els ciclistes de tot tipus ens hi relacionem i com podem millorar la nostra salut. Per això em volia basar en 7 aspectes de la salut segons la definició que en fa la periodista especialitzada Núria Coll en el seu llibre Ets el que menges: Alimentació, Tòxics, Descans, Activitat física, gestió emocional i la tribu.

Ja fa molts anys que em preocupo per portar una vida saludable i amb certa consciència de que el que fem i el que consumim té un impacte molt més enllà de les nostres vides. Amb el temps he anat canviant la meva alimentació i he deixat enrere molts aliments i productes d'higiene per la seva toxicitat o per la seva poca sostenibilitat. També he anat canviant la meves pautes d'activitat física o de descans entre d'altres. Tot això, m'ha fet reflexionar moltes vegades en com els ciclistes en general podíem millorar la nostra salut i sense ser-ne un expert, ho volia compartir amb vosaltres en aquest article.

Alimentació

Segurament l'alimentació és un dels aspectes més coneguts d'una vida saludable i probablement del que ens arriba més informació tot i que sovint una mica contradictòria. Si a més som esportistes, l'alimentació també ens ajudarà en l'abans, el durant i el després de l'exercici! Algunes indicacions generals per a millorar la nostra alimentació:

  • Evitar el sucre i qualsevol endolcidor. Millor Fruita sencera amb fibra que sucs. Reduir els hidrats de carboni d'absorció ràpida i substituir-los per versions integrals i per cereals i llegums sencers i sense processar.
  • No oblidar-se de les proteïnes, especialment si es fa esport.
  • Les verdures han d'estar presents sempre en tots els àpats.
  • Evitar els menjars processats. Millor cuinar-ho tu mateix des de zero, però evita els fregits.
  • Evitar l'oli de palma i els additius.
  • Cal menjar assegut i a poc a poc.

Des de l'àmbit ciclista, penso en les barretes energètiques i similars. En els plats de pasta que havien d'omplir els nostres dipòsits de glucogen el dia abans de la competició (hi ha vida més enllà de la pasta i l'arròs!). Penso també en els esmorzar ciclistes o en la passió amb la que engolim el menjar quan hem cremat calories! Tenim marge per millorar!

Tòxics

Un dels aspectes del que sempre he parlat en aquest blog és l'exposició dels ciutadans a la contaminació atmosfèrica. En el ciclisme urbà, circulant entre els cotxes hi estem molt exposats tot i la nostra posició elevada i ventilada respecte els cotxes. Hem de tenir present que fent exercici respirem més aire i per tant absorbim més contaminació. Per això, el consell és sempre buscar rutes alternatives que s'allunyin ni que sigui uns metres del centre de la calçada. Els estudis indiquen que tot i que ens alguns casos podem respirar més contaminació, el fet de trobar rutes alternatives i fer exercici físic, compensa l'ús de la bici!

A part d'això, vull recordar que els bidonets de plàstic deixen substàncies a l'aigua, especialment si s'escalfen amb el sol i la calor. Tampoc són adequats els d'alumini. L'acer inoxidable és el material adequat per portar beguda o menjar.

Més enllà de tot això, hi ha molt més tòxics a evitar. Menjar ecològic i utilitzar una aplicació al mòbil per escanejar productes d'alimentació i d'higiene personal ens pots donar una orientació de molts d'aquests tòxics.

Un parell de productes que usem bastant els ciclistes són els desodorants i les cremes solars. Val la pena mirar-s'ho bé!


Descans

En general, dormim poc, sopem tard, i anem a dormir enganxats al mòbil o a altres pantalles i això no ens ajuda a relaxar-nos. Cal no subestimar la importància de dormir com a sistema natural de reparació del cos. És una part essencial de la recuperació dels esportistes. No respectar-ho té conseqüències negatives en la salut. El primer bon hàbit és sopar ben d'hora per poder deixar almenys dues hores de marge abans d'anar a dormir. El segon bon hàbit és deixar que els sistema digestiu descansi almenys unes 10-11 hores. A partir d'aquí, hi ha una sèrie de pautes per dormir millor que sobretot us seran útils si veieu que teniu dificultats per adormir-vos o per si us desperteu amb la sensació de que no heu descansat prou.

Activitat física

En això els ciclistes estem força ben coberts, però sempre es pot fer millor. Si només agafeu la bicicleta per desplaçar-vos, pot ser que si feu trajectes molt curts, no arribeu al mínim recomanable d'activitat física, en canvi si feu trajectes llargs, pot ser que feu un munt de minuts d'activitat física a la setmana. També cal complementar-ho treballant la força i la flexibilitat.

En general, la recomanació de l'OMS per als adults és d'un mínim de 150 minuts d'activitat física moderada a la setmana.

I per enllaçar-ho amb el següent punt, heu pensat que entrenar no hauria de ser estressant? O que participar en una marxa no competitiva tampoc ho hauria de ser-ho?

Gestió emocional

D'entrada, m'atreviria a dir que als ciclistes, com la resta d'esportistes, l'activitat física ens ajuda molt a trobar aquest equilibri emocional. Ep, i si passegem o ens desplacem en bicicleta també, perquè també fem activitat física.

També vull posar de relleu que l'àmbit urbà és aliè a la naturalesa dels éssers humans (tot i que ens sembli que som molt urbanites) i que el contacte amb la natura és un element important  d'equilibri emocional com cada cop demostren més estudis. Per això, també és important el "verd urbà" i un "urbanisme verd" que ens faciliti una vida activa, de qualitat i amb menys contaminació atmosfèrica o acústica, d'entre d'altres.

La Tribu

La Tribu és potser l'aspecte de la salut que em costa més definir d'una forma concreta, però és la manera de dir que som éssers socials i que necessitem la companyia d'altres persones per viure. Necessitem un entorn que ens ajudi quan ho necessitem i on puguem ajudar a altres persones. Tot i que les persones som molt diferents, crec que a molts ens dona una tranquil·litat saber que tenim una xarxa de suport que ens pot ajudar en cas de necessitat.

Conclusions

Si aneu en bicicleta, ja sigui per fer esport o per mobilitat quotidiana, ja esteu fent quelcom important per cuidar la vostra salut i la del vostre entorn. Si encara agafeu el cotxe, tots els desplaçaments que pugueu passar a fer en bici, a peu o en transport públic seran també millores per a la vostra salut i la de tothom.

El consum també és un aspecte on tenim un gran poder de transformació de la societat. No és el mateix comprar una taronja de l'argentina o una bicicleta xinesa a comprar els seus equivalents fets aquí.

Amb aquesta petita guia (evidentment molt poc exhaustiva) espero haver despertat el vostre l'interès en alguna cosa que potser desconeixíeu o que sabeu, però que encara no ha comportat un canvi d'hàbit.