20.6.24

Ajustar la bicicleta per tenir una posició còmode

Repassem els ajustos i els components que poden ajudar-nos a anar el màxim de còmodes en bicicleta.

La talla de la bicicleta

El primer pas per anar còmodes damunt de la bicicleta és utilitzar-ne una de la nostra mida. Cada fabricant té una taula de talles i mides o ofereix alguna calculadora. Tot i que l'alçada és un bon indicador de la mida que necessitem, la llargada de la cama és millor indicador (tot i que una mica més inexacte de mesurar). Després també hi ha moltes altes parts del cos que no són proporcionals entre persones com són la mida dels braços.

En general, en cas de dubte, s'aconsella triar la talla inferior.

No totes les marques tenen models adaptats a la morfologia femenina o donen les indicacions necessàries per fer els ajustos necessaris (per exemple usar una potència més curta), per tant, en això, si ets dona, també pot ser que ho tinguis més difícil.

 

L'altura del seient


Un primer truc per quan agafem una bici que no es nostra o quan ajustem l'altura d'una plegable és que el seient estigui a l'altura de l'os de la cadera.

La graduació exacte s'aconsegueix posant el taló en el pedal. En aquest punt, la cama ha d'estar completament estirada. Per tant, posant el peu bé (recolzant els ossos metatarsians), la cama ha de quedar només una mica flexionada.

Anar amb el seient massa baix i el genoll massa flexionat farà que ens cansem molt més i afavorirem lesions.

Un seient baix pot donar seguretat a un principiant, però cal ensenyar de seguida que per baixar de la bici o per aturar-nos sempre ens inclinem cap a un dels dos cantons i recolzarem només un sol peu i fins i tot a vegades si no ens inclinem prou, només ens arribarà la punta del peu. No hem de pretendre poder posar els 2 peus a terra, cosa que només aconseguirem en algunes bicis  com les de barra baixa.


El tipus de seient, l'ajust i les molèsties

A més de l'altura del seient, es pot ajustar la inclinació (normalment s'anivella amb el terra o s'inclina la punta uns 2º cap al terra) i també la posició horitzontal. La posició horitzontal del seient ens permet acostar-nos o allunyar-nos una mica del manillar, però la nostra posició vindrà més marcada per la posició del manillar i dels pedals i per tant l'ajust del seient el que farà realment és que ens recolzem en un punt o un altre del seient (a la foto adjunta veiem un seient desplaçat molt endavant).

El recolzament del nostre cos damunt del seient es fa principalment amb els isquis (la part posterior i inferior de l'os coxal) i per tant és convenient que l'ajust del seient permeti aquest recolzament.

La majoria de seients moderns tenen un forat o una depressió central pensada per no recolzar directament la zona perineal (i a la vegada afavorir la ventilació d'aquesta zona). Si tens adormiments als genitals és probablement per un mal ajust del seient i de la teva posició en la bicicleta que fa que recolzis la zona perineal. En general, les dones tenen més separació entre els isquis i per tant necessiten seients més amples, si els seient és massa estret es pot acabar recolzant directament els genitals.

Alguns ciclistes pateixen dolors diversos en aquestes zones derivats del pedaleig, els sotracs i el fregament.

Alguns consells diversos:

  • En manillars de carretera, agafar-se a la part baixa durant molta estona pot afavorir adormiments. També en acoblaments de triatló
  • Canvieu de postura i aneu aixecant el cul sovint. Aprofiteu les pujades per pedalar de peu, els canvis de terreny, les baixades...
  • No sigueu mandrosos i aixequeu el cul en els sotracs.
  • El sobrepès també es nota al cul i per tant eviteu portar pes extra a damunt com motxilles, coses a les butxaques del mallot, etc.
  • Un culot ajustat amb una badana que us sigui còmode evitarà molts fregaments.
  • La calor i la suor tampoc són amigues de la nostra pell. Porteu roba transpirable que s'assequi ràpidament.


La potència i el manillar

Com comentava en la secció anterior, la posició damunt de la bicicleta ve molt determinada per la distància entre el manillar i el seient i l'alçada del manillar i el seient.

La majoria de potències modernes són regulables en alçada a la pipa de direcció i també podem canviar la potència per una més curta o més llarga segons ens interessi acostar o allunyar el manillar. De fet, el canvi potència és una de les adaptacions habituals que fan les dones per usar bicicletes "unisex" (que realment estan pensades per una anatomia masculina).

En bicicletes més urbanes, també trobem potències regulables en alçada que ens poden ajudar a ajustar millor la posició.

L'abraçadora del manillar (la peça que subjecte el manillar a la potència) també permet en la majoria de casos fer alguns petits ajustos de la inclinació del manillar.

En tot cas, al mercat trobareu una àmplia gamma de manillars i potències que us permetran posicions molt diverses. Per exemple, hi ha manillars de doble altura que permeten adoptar posicions variades a la bicicleta.

 

Els punys i el recolzament de les mans

La posició dels canells i les mans en el manillar ha de ser recta respecte el braç. Alguns punys afavoreixen recolzaments més ergonòmics. Cal ajustar doncs aquest tipus de punys, però també la inclinació de les manetes de fre i les palanques de canvi perquè afavoreixin aquesta posició. Si canviem la inclinació del manillar, probablement haurem de tornar a modificar la inclinació de punys i frens.

Pel que fa al frens, recordeu que també es pot ajustar una mica la distància de la palanca de manera que no quedi lluny i que es pugui frenar fort amb els dits. Aquests ajustos són interessants especialment en bicicletes per a infants ja que no tenen tanta força als dits.

En cas d'adormiments de les mans, reviseu aquesta inclinació, cerqueu manillars que us permetin més posicions i aneu canviant. També podeu intentar recolzar durant una estona només el polze i l'índex per afavorir la circulació de la sang a la resta de la mà.

 

Finalment, comentar que hi ha serveis d'ergonomia per a la bicicleta on et fan un estudi i t'ajuden a ajustar-la. També cal seguir, si tenim alguna patologia, les indicacions dels professionals mèdics.