16.10.06

Portar nens petits en bicicleta

Última revisió: juliol de 2016
 
Per portar nens en bicicleta tenim diversos sistemes: les cadiretes, els remolcs i sistemes per enganxar una bicicleta de nen petit.

Cadiretes per a nens petits

Per nens entre 9 mesos(*) i 4 o fins a 6 anys (legalment fins als 7 anys), aguanten un màxim de 15 o 22 kg segons el model. S'instal·len damunt del portaequipatges (que cal que sigui compatible) o en la tija del seient amb una peça que s'hi acobla (atenció que si hi ha cables de canvi o fre!). Pot ser interessant que la cadireta es posi i es tregui amb facilitat, però amb seguretat (també pels robatoris). Els preus ronden entre 30 i 90 Euros.

Hi ha també cadiretes que es posen (i es treuen) al manillar que fins i tot es poden usar en bicicletes plegables quan el nen pesa poc. Són una opció més segura i còmode que es pot combinar amb una altra cadira a darrere si cal portar 2 nens.

Alguns models permeten regular la inclinació. És una opció interessant ja que els nens s'acostumen adormir i molts cops els hi cau el cap cap endavant.

Brompton té una cadireta no homologada (sense cinturó), però que permet portar infants sense haver d'usar un model de manillar.

(*) Es poden portar les nens que s'aguantin drets, això pot ser entre els 6 i els 9 mesos. Es convenient fer pauses cada hora perquè els nens canviïn la postura.

Bebès en bici?

Sí, els bebès que encara no aguanten l'esquena recta poden anar amb accessoris tipus "maxi-cosi" i adaptadors pel portaequipatges de la bici. Tot i així, pot ser convenient desinflar una mica la roda de darrere per esmorteir més els sotracs. També es poden posar aquestes cadiretes en remolcs o bicicletes de càrrega.

Remolcs

Permeten que el nen (o fins i tot nens) puguin jugar dins del remolc mentre es circula. Tot i que el nen tingui cinturó de seguretat pot tenir a mà joguines. La subjecció s'acostuma a fer amb un peça que s'acobla al lateral del quadre a l'altura de l'eix de la roda de darrere.

El codi de circulació no permet que les bicicletes portin remolcs per transportar nens tot i que no conec casos en que s'hagi multat, en altres països europeus està acceptat i a ciutats com Barcelona o l'Hospitalet l'ordenança de circulació ho permet. Si la reforma del codi de circulació es produeix, es preveu que es produeixin els canvis legislatius necessaris perquè els remolcs i les bicicletes adaptades pel transport de persones siguin plenament legals. Vegeu la secció bicicletes de càrrega.


Altres sistemes

Hi ha diverses bicicletes de càrrega adaptades pel transport de nens i nenes (normalment permeten portar entre 1 i 3 infants). Vegeu la secció bicicletes de càrrega.

Triobike ofereix una bicicleta, un cotxet per a portar fins a 2 nens i un sistema per portar aquest cotxet adaptat a la part davantera de la bicicleta. Bakfiets incorpora una caixa de fusta davantera que permet portar càrrega o fins a tres nens en diverses configuracions. Croozer fa un remolc que també serveix com a cotxet i com a cotxet per poder fer jogging.

I alguns altres models:

Enganxar la bicicleta del nen
 
Permeten que el nen vagi amb la seva bicicleta arrossegat per la bicicleta del pare o la mare:
  • Sistema Follow-Me: agafa la bicicleta del nen per la roda de davant amb el darrere de la bicicleta de l'adult. Bon sistema de subjecció.
  • Sistema tipus "trompa d'elefant": és una barra que connecta el seient de la bicicleta de l'adult amb el manillar de la bicicleta de nen. El principal problema és que la bicicleta del nen es pot torçar (i el nen va inclinat). El model més conegut és el trail-gator.
Podeu trobar més informació sobre bicicleta i infants clicant a l'etiqueta nens.

Vegeu aquest article en anglès sobre Holanda: cycling with a baby.

Cicloturisme amb nens Josie Dew's guide to cycle touring with children