27.10.06

Ruta Monistrol Aeri - Collbató - Riera de Pierola - Can Rial - Esparraguera - Olesa de Montserrat

Inicialment, la ruta que volíem fer era de l'Aeri de Monistrol fins a Masquefa, tot i així, vam perdre els senyals del sender GR-5 que seguíem i finalment vam fer el següent:

Monistrol Aeri - Collbató - Riera de Pierola - Can Rial - Esparraguera - Olesa de Montserrat

Dades tècniques: uns 29 Km, tot i que a nosaltres ens en van sortir 37, damunt d'asfalt i terra amb un desnivell acumulat d'uns +500 m. Recomanable BTT.

Accés: estacions de Monistrol - Aeri i Olesa de Montserrat dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Permeten transportar bicicletes en horari il·limitat.

Monistrol Aeri - Collbató (6 Km)

Sortint de l'estació de FGC de Monistrol Aeri creuem la carretera C-16 per agafar la carretera local que ens portarà a Collbató (vegeu fotografia). El primer tram és de pujada, però les vistes que tindrem compensaran l'esforç, a més a més, a mesura que avancem la pujada es redueix i s'obre una millor panoràmica. Podeu fer algun descans i creuar la carretera per gaudir de millors vistes, vegeu la fotografia panoràmica del riu Llobregat en aquest tram entre dos engorjats.
Panoràmica de la vall del riu Llobregat
Passarem i per sota les coves del Salnitre i posteriorment trobarem el desviament per accedir-hi i també per pujar a l'ermita de la Salut i l'àrea de picnic annexa. Continuarem per la carretera en baixada fins a girar a la dreta per entrar al poble de Collbató.
Torrent de la Salut des de la zona de l'Ermita de la Salut

Collbató - Riera de Pierola (9 Km)

Sortirem de Collbató en direcció a l'autovia A-2 (per l'Av. del Centenari d'Amadeu Vives) i la creuarem per un túnel. En sortir girarem una mica a la dreta i travessarem les cases per anar a cerca la riera de Can Dalmases. Aquest és un dels punts on perdem les marques del GR i decidim resseguir la riera per la urbanització, ens tornarem acostar a l'autovia i anirem girant en direcció nord i després oest per tal de desembocar a un carrer principal que en pujada i en direcció sud-oest ens allunya d'aquesta urbanització i ens pujar al turó de Can Dalmases. En la pujada deixem algun desviament a dreta i esquerra i quan comença la baixada ens trobem una bifurcació on agafarem el carrer de la dreta. Entrem doncs en una nova urbanització on haurem d'anar atents a retrobar les marques del GR-5.

En trobar les marques del GR-5 agafarem un sender a la dreta que en baixada per un bosc anirà posant a prova les nostres habilitats damunt de la bicicleta. La vegetació i alguns trams amb sots seran les principals dificultats, segurament haurem de baixar de la bici en algun moment. El sender desembocarà en una petita pista i finalment arribarem al fons de la riera de Pierola.

Riera de Pierola - Can Rial - Olesa de Montserrat (14 Km)

En aquest punt vam perdre les marques del GR, nosaltres vam descendir la riera i teòricament l'havíem de travessar, però no vam veure cap camí o marca. La nostra intenció era continuar per GR-5 fins a Masquefa, però com que vam descendir un bon tros de riera i era tard vam decidir canviar la ruta.

El fons de la riera és ciclable i la major dificultat són les zones de sorra i grava fina que faran patir les rodes massa estretes i ens faran perdre l'equilibri. La riera queda molt ensorrada i té poques sortides, nosaltres la vam descendir un bon tros fins a trobar a mà dreta un pista que pujava fins a la carretera B-231.

Un cop a la carretera continuem en forta baixada cap a Esparreguera fins a creuar la riera per un pont. Entrarem a Can Rial i en algun tram podrem agafar un carril bici paral·lel a la carretera. Acabarem creuant l'autovia A-2 i entrarem a Esparreguera. Girarem a la dreta per anar a Olesa. Agafarem la carretera C-1414 que descendeix per a creuar el riu Llobregat. Després creuarem la carretera C-16 i girarem a la dreta per anar a l'estació de FGC.