25.2.10

Pedro Delgado dimiteix del Consejo de la Dirección General de la Seguridad Vial

Després de molts anys com a representant dels ciclistes davant la Direcció General de Trànsit i després de meditar molt, Pedro Delgado ha pres la decisió de renunciar perquè no s'ha fa res per la bicicleta i s'ha sentit utilitzat. Ell mateix ho explica:



Gràcies Ernest!

24.2.10

Bicicleta: la màquina perfecta

El programa de Què qui com de TV3 oferirà avui dimecres un reportatge sobre la bicicleta:

Amb la participació del campió Melcior Mauri, "Quèquicom" explica perquè la bicicleta és la màquina perfecta. Consumeix 40 vegades menys que el cotxe i la seva fabricació estalvia 100 vegades més energia que l'automòbil. És també el mitjà de transport urbà més ràpid en distàncies inferiors als 8 km. I, a més, el seu ús és saludable.


Pere Renom participa en la classe de spinning (bicicleta estàtica) més multitudinària del món per constatar els beneficis sobre el sistema cardiovascular d'aquest esport. Més tard s'inicia en la bicicleta de muntanya (BTT) amb Israel Núñez, 6 vegades campió d'Espanya i campió de la Titan Desert. La BTT és una modalitat molt explosiva i tècnica pel fet que es practica en terrenys molt irregulars. Israel Núñez dedica molt temps a la muntanya per conservar la tècnica, però la major part de l'entrenament el fa a la carretera, on treballa la resistència. La carretera és la disciplina reina del ciclisme esportiu. I un dels grans ciclistes catalans dels últims temps és Melcior Mauri. Especialista en contrarellotge i bon rodador, Mauri va aconseguir 52 victòries com a professional. Sap què és posar el cos al límit. El premi a aquest esforç és que, de vegades, s'aconsegueix ser l'esportista perfecte damunt la màquina perfecta [...]
Ja ho podeu veure aquí:

22.2.10

Vas en bici per Sant Feliu de Lllobregat?

Si la resposta és sí, has de saber que s'ha iniciat el procés participatiu del Pla de Mobilitat Urbana d'aquest municipi. A part de consultar tota la documentació tècnica del procés, pots participar-hi responent una enquesta.

21.2.10

ANT bicycles

ANT bicycles és un fabricant americà de bicicletes que les fa a mà i per encàrrec. A part de visitar el seu bloc i web, podeu veure aquest petit reportatge de com ho fan:

L'anella cicloturista que unirà Girona i la Catalunya Nord

El projecte anomenat 'Enllaç' consisteix a crear una anella cicloturística entre Catalunya i França que aprofiti les xarxes de vies verdes i de cicloturisme i que uneixi els territoris de parla catalana dels dos costats dels Pirineus. El projecte té com a objectiu crear una xarxa cicloturística de prop de 400 quilòmetres per potenciar un model turístic sostenible i a més, vol reforçar els vincles entre dos territoris separats per una frontera però amb molts punts de coincidència. El Consorci Vies Verdes de Girona, juntament amb dos socis francesos, ha obtingut un ajut de més de un milió d'euros del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA) [...].
A la premsa:

Mapa del delta del Llobregat i els seus espai naturals

El Consorci que gestiona els espais naturals del Delta del Llobregat ha publicat un interessant Mapa del delta que recull el millors camins del Delta per anar als diversos punt d'interès natural.

Si viviu al delta del Llobregat o a la vall baixa i aneu en bicicleta és un d'aquells plànols imprescindibles, sobretot amb el grans canvis que ha sofreix el delta contínuament.

Per cert, molta gent no és conscient que viu o treballa al delta del Llobregat, per això no està de més enumerar el municipis que hi estan: Castelldefels, Gavà, Viladecans, El Prat, Sant Boi, Cornellà, l'Hospitalet i Barcelona!

20.2.10

Inverteixen nou milions d'euros en la restauració del camí de sirga

El Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí ha invertit nou milions d'euros en les obres de restauració del bosc de ribera, en el tram comprès entre Amposta i Sant Jaume d'Enveja, on s'ha recuperat l'antic camí de sirga[...]

La indústria de l'automòbil contrataca II

Fa uns mesos publicava un article amb aquest nom, avui he trobat una gal·leria d'imatges on es veuen alguns anuncis de cotxe obscens. I quan dic obscens, em refereixo a èticament reprovables, us imagineu anuncis de tabac dins de restaurants, locals freqüentats per nens, hospitals o centres on es practica esport? Segur que sí perquè fa poc era prou habitual. Doncs és igual d'immoral posar un anunci de cotxes en un parada d'autobús o insultar la gent que agafa el bus:
Creeps and weirdos tenen diversos significats, weird és una persona excèntrica, rara o també s'utilitza per denominar psicòpates. Creep a part de ser sinònim de reptar o caminar a poc a poc, també vol dir avorrit, molt excèntric o extremadament introvertit. L'anunci continua dient "Afortunament hi ha una alternativa al teu abast..." i a la dreta hi ha una resposta o nova versió més sostenible.

19.2.10

Treure punts als ciclistes és absurd!

Un jutge ho ha reconegut i diverses sentències més també. De fet els casos on s'ha intentat treure punts als ciclistes sempre han estat per desconeixement del policia o per culpa dels sistemes informàtics que no discriminen el tipus de vehicle.

No té sentit treure punts del carnet de conduir al conductor d'un vehicle que no necessita carnet de conduir.

Un altre tema que cal millorar és la quantia de les sancions que no poden ser les mateixes per un cotxe que per una bicicleta, cal que siguin proporcionals a la perillositat de la infracció.

D'aquesta última sentència en parla El Periódico de Catalunya 19/2/2010. I podeu llegir una notícia recent d'una sanció a Diari de Girona 24/1/2010.

17.2.10

Rànquing de carrils bici d'11 municipis del Baix Llobregat Sud i l'Hospitalet

Aquestes dades són una mica antigues (probablement de principis del 2008) dels quilòmetres de carril bici que disposaven 11 municipis de l'Entitat Metropolitana del Transport, les he complementat amb dades de població i extensió del 2009 i he fet un càlcul d'habitants per km de carril bici:
Municipi Carrils bici (km)
Població (hab.)
Extensió (km2)
Hab/km carril bici
El Prat 24,5 63.418 31,4 2.588
Castelldefels 17,2 62.080 12,9 3.609
Sant Joan Despí 12,1 32.030 6,2 2.647
Gavà 9,2 45.994 30,8 4.999
L'Hospitalet 6,8 257.038 12,4 37.7991
Sant Boi 5,9 82.428 21,5 13.970
Viladecans 5,7 63.489 20,4 11.138
Sant Feliu 3,6 42.919 11,8 11.921
Esplugues 2,5 46.862 4,6 18.744
Cornellà 1,4 86.519 7 61.799
Sant Just Desvern 0,8 15811 7,8 19.763

Tot i que les dades no són actuals del tot ens donen una visió dels municipis que aposten per la bicicleta i els que no. La població i l'extensió ens poden donar una idea de la capacitat inversora del municipi i per tant són factors que ens ajuden a ponderar les dades.

Així algunes conclusions ràpides són que Sant Just Desvern, Cornellà i Esplugues no han invertit gaire en carrils bici. I si tenim en compte la capacitat inversora dels municipis veiem que hem de destacar que Cornellà i l'Hospitalet són els que han dedicat menys pressupost a carrils bici.

Els municipis pioners en km de carrils bici serien El Prat i Castelldefels.

16.2.10

Dues empreses es presenten al concurs de l'Àrea Bicing

Ahir va acabar el termini del concurs que ha d'adjudicar el futur Servei de Bicicletes Públiques de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'Àrea Bicing. Tot i la por de que el concurs quedés desert a causa de la situació econòmica que fa que els ingressos per publicitat hagin disminuït, dues empreses sembla que s'han presentat al concurs.

Actualització 17/2/2010: segons llegeixo al 324.cat es tracta d'una empresa canadenca i una de catalana, cap de les dues són les dues multinacionals més conegudes del sector de la publicitat (Clear Channel i JCDecaux).

Projecte d'instal·lació de 3.000 aparcaments segurs per a bicicletes en 11 municipis de l'Àrea Metropolitana

L'Entitat Metropolitana del Transport (EMT) ha posat en marxa un projecte d'instal·lació de 3.000 places d'aparcament segur per a bicicletes que en principi s'iniciaria als 11 municipis de l'Àrea Bicing (el sistema públic de bicicletes que ha de començar aquest any). Si els Ajuntaments donen el vist-i-plau, aquest mateix any podríem tenir instal·lades més de 200 estacions d'aparcament prop d'estacions de transport públic i centres de treball.

La xarxa d'aparcaments funcionaria amb un abonament anual de 32 Euros que permetria estacionar en qualsevol dels aparcaments durant un màxim de 12 hores. Sobrepassant aquest limit es cobraria 10 cèntims per cada hora addicional, tot i que probablement el preu s'aniria incrementant per tal d'afavorir l'ús de l'aparcament per desplaçaments per anar a la feina i als estudis.

En una trobada del president de l'EMT amb els alcaldes dels municipis afectats i posteriorment amb entitats de promoció de la bicicleta es va presentar un prototip de 14 places i un de 7, però les característiques tècniques del aparcaments variaran segons el fabricant que guanyi el concurs.

Algunes característiques addicionals del servei podrien ser la reserva d'aparcament per SMS, un registre de la bicicletes i una assegurança de robatoris.

15.2.10

Rubí compra bicicletes elèctriques pels desplaçaments dels treballadors municipals

L'Ajuntament de Rubí ha adquirit 5 motos elèctriques per la policia local i 4 bicis elèctriques pels desplaçaments d'una àrea municipal. En un futur sembla que es compraran més bicicletes per altres àrees de l'Ajuntament. El model escollit és un de l'empresa de Mataró "9 Transport" i han costat 1.200 Euros cadascuna.

12.2.10

Bicicletes molt molt ràpides...

5 velocitats, 2 rodes molt primes, posició reclinada i arran de terra, una carcassa de fibra segellada amb cinta adhesiva... Més de 120 km/h amb una potència de mig 0,5 CV, això sí que és eficient!

10.2.10

Campanyes per fer complir els límits de velocitat

Aquesta és una campanya impulsada pel que podríem anomenar Servei Danès de Trànsit per fer complir els límits de velocitat en zones urbanes:

Thermahelm, un casc innovador per a motoristes

Aquest casc per a motoristes conté una bossa d'aigua que en cas d'impacte es mescla amb nitrat d'amoni creant una bossa de gel que manté el cap a temperatura constant durant 45 minuts.

La meva pregunta és per quan la versió ciclista?



Ho he llegit a Motor .cat i ells ho han llegit al DailyMail.

9.2.10

La cervesa i la densitat òssia

Si fa temps us comentava que un estudi afirmava que el consum moderat de cervesa després de l'exercici ajudava a rehidratar el cos, ara n'hi ha un altra que afirma que el consum moderat de cervesa ajuda a millorar la densitat òssia.

En concret seria la pellofa de la civada la que tindria el silici que es transmet a la cervesa, en especial a les cerveses de malta clara de civada (les rosses) i en canvi les cerveses amb poc alcohol tindrien poc silici.

D'altra banda, una altra conclusió clara de l'estudi és que l'excés de cervesa (més de 33 cl al dia) seria contraproduent i provocaria pèrdua de densitat òssia. També cal tenir present que possiblement el calci dels productes làctics pot ser més beneficiós pels ossos.

Bicicletes de càrrega i remolcs

Directori de fabricants de bicicletes i remolcs adaptats pel transport d'infants i mercaderies:
Podeu veure algunes fotos aquí.

8.2.10

Una volta per Terrassa

Aprofitant una visita a Terrassa, he agafat la bici plegable i he fet una petita volta per la ciutat. La primera imatge al sortir de l'estació de Renfe ja ha estat positiva: sortint de l'estació et trobes de cara el punt de préstec de l'Ambiciat.

Després, seguint el consells rebuts, he anat a buscar el parc de Vallparadís: ha estat un trajecte molt agradable, d'entrada el dia acompanyava (el dia abans havia plogut i el cel era clar i les llums eren molt maques) i a part d'això l'entorn és molt agradable i m'he deixat suggestionar pel conjunt de les esglésies de Sant Pere o pel castell cartoixà...

Ja fora de Vallparadís, he recorregut per exemple, alguns trams de carrils bici a la zona universitària de la UPC, en concret m'ha agradat la Rambla de Sant Nebridi, on el carrer s'ha transformat sense grans reformes per fer-hi passar un carril bici per cada cantó fent ús d'antics espais d'aparcament.

Algunes impressions ja no tant positives les he tingut al carril bici del passeig 22 de juliol on les connexions entre els diversos trams de carril bici m'han semblat mal senyalitzades o per exemple a l'avinguda Jacquard (foto de l'esquerra) on entre els cotxes el carril bici i les terrasses dels bars es deixa poc espai pels vianants. Els carrils bidireccionals a la vorera no acostumen a ser gaire bona solució...

Us recomano aquest plànol d'itineraris per anar en bicicleta per Terrassa (PDF), a diferència d'altres plànols no només indica els carrils bici (que tampoc n'hi ha tants), sinó que també indica els itineraris recomanats, les zones 30 i les rutes d'oci a dins i cap a fora de la ciutat.

Vialis Bagbike per a Brompton

A través d'aquest apunt m'assabento d'aquesta bossa que serveix a la vegada per portar una bici brompton a l'esquena (o a la mà) i com a bossa davantera. M'ha cridat l'atenció el fet que es pogués portar com a motxilla.

A Probike la venen per 169 € i a part cal comprar el suport de la bossa i l'estructura per encaixar-la a la bicicleta.

4.2.10

La policia de barri a Vilafranca del Penedès estrena la bicicleta com a mitjà de transport

Una nova policia local s'afegeix a patrullar amb bicicleta, en aquest cas la policia de barri de Vilafranca del Penedès. Com en altres casos que he comentat fa poc, gràcies a un programa de cessió de bicicletes de la Diputació de Barcelona:

Segons el consistori, aquest nou mitjà de transport té diversos avantatges per al servei de policia:

  1. Dota de major mobilitat els agents.
  2. Ofereix una imatge més propera.
  3. És exemplar en el foment de l'ús d'un transport sostenible i ecològic.
  4. És una manifestació de respecte i compromís amb el medi ambient.
  5. Redueix la despesa econòmica derivada de l'ús dels vehicles a motor.

Les funcions que desenvoluparan els agents que tinguin assignades les bicicletes, són les següents:

  1. Patrulla preventiva (especial incidència a la zona esportiva i al Centre).
  2. Vigilància específica d'espais verds (parcs i jardins).
  3. Correcció d'accions incíviques i d'infraccions a les ordenances.
  4. Relació amb les entitats (associacions de veïns, comerciants...).
  5. Participació activa en esdeveniments esportius.
SOSTENIBLE 4/2/2010/a>

The Slow Bicycle Movement

Potser heu sentit a parlar de l'Slow Food que va sorgir en contraposició al Fast Food. Des de llavors han sorgit diversos moviments Slow [en] , un d'ells és The Slow Bicycle Movement:

La seva filosofia es centrar-se en el viatge i no en el destí. Es tracta d'anar en bici a treballar, o al cine, o a comprar o a passejar d'una manera relaxada, vestit amb roba normal. Gaudint del paisatge (urbà o no) a mesura que es va avançant.

3.2.10

Baranes per a recolzar els ciclistes

Baranes per a recolzar els ciclistes o més ben dit baranes perquè els ciclistes s'hi recolzin. Per posar-hi el peu, per agafar-s'hi amb les mans... Sense cap mena de dubte aquesta és una mesura més per recolzar el ciclisme, per posar-ho una mica més fàcil, per donar comoditat... i això només es fa a llocs com Copenhagen.

No heu posat mai el veu damunt la vorera esperant en un semàfor? O us heu agafat en un pal.

A Copenhagenize.com 13/1/2010 podeu veure les fotos de les baranes que han instal·lat a Copenhagen i un munt de fotos de com la gent sempre cerca un lloc on recolzar-s'hi.

Estrip al pantaló

Coses que passen, et poses uns pantalons vells per anar a fer una volta en bici i crac!

A mi sempre m'ha preocupat més que se m'estripi el cullote, però no m'ha passat mai ni conec a ningú que li hagi passat.

La foto és de ibcbulk

2.2.10

Errors típics a l'entrenar

He llegit els Els 10 errors més comuns que cometen els triatletes i es poden aplicar a la majoria d'esports i malauradament jo m'he sentit identificat en diversos punts...
1.INCREMENTAR MOLT RÀPIDAMENT EL VOLUM DE L'ENTRENAMENT

Quan els triatletes comencen en l'esport milloren el seu rendiment que prové d'increments de l'aptitud aeròbica associada amb l'increment de l'activitat física. El que no és cert és que si entrenar és bo, més serà millor. L'únic que ens pot passar és que ens lesionem. Els increments dins de la càrrega d'entrenament ha de ser ha de ser 2-3 per cent per setmana. Cada 4 setmanes s'ha de tenir una setmana de descans i recuperació.

2. IGNORAR ELS ESTIRAMENTS I LA PREVENCIÓ DE LESIONS

Si l'entrenament i les curses ens van bé pensarem que som invencibles. És important treballar la flexibilitat. Desenvolupar la força abdominal i lumbar.

3. DEPENDRE LA TECNOLOGIA EN LLOC DE LA TÈCNICA I LA
DESTRESA

Quan es comença a entrenar s'ha de consultar a un entrenador de natació per treballar la tècnica i desenvolupar la tècnica de crol. Buscar un especialista en ciclisme per muntar la bicicleta per la selecció dels canvis. També s'ha de treballar el pedaleig i la posició sobre la bicicleta. Haurem de consultar un entrenador d'atletisme per desenvolupar la velocitat i la tècnica correcta.

4. PASSAR MOLT TEMPS SOBRE LA CAMA MÉS FORTA EN LLOC
DE TREBALLAR LA MÉS DÈBIL

Hem de treballar les nostres debilitats, les fortaleses és poden cuidar soles.

5.EVITAR EL TREBALL DE VELOCITAT

La velocitat és important. Ser capaç de moure's quan les circumstàncies ho demanen, és una destresa competitiva molt important. La velocitat és una eina que permetrà córrer i competir en lloc de solament acabar. El concepte fisiològic de velocitat de reserva suggereix que l'atleta necessitarà desenvolupar la velocitat de la manera que el seu entrenament de resistència pugui ser realitzat a una velocitat més gran.

6. POSAR COM EXCUSA L'ENTRENAMENT DUR PER MENJAR I
BEURE EL QUE ES VULGUI

Un entrenament dur no és excusa per fer àpats de menjar ràpid. L'entrenament per una activitat d'altes demandes requereix de combustibles d'alt rendiment.

7.NO DESCANSAR NI RECUPERAR-SE

El descans, la recuperació, la regeneració i la relaxació son paraules que descriuen el procés que permet al nostre cos adaptar-se per entrenar dur. Les tècniques de recuperació incrementen la taxa per el qual el cos es recupera per l'estrès de l'entrenament, té dos beneficis principals:
-Poder entrenar més dur
-Poder realitzar un major volum d'entrenament
L'entrenament estimula al cos a adaptar i millorar. Estar cansat no és dolent. Està molt cansat pot portar greus problemes.

8.ENTRENAR A INTENSITAT ALTA

Molts grups de triatletes entrenen molt dur. La intensitat de les seves sessions d'entrenament és alta, això provoca estrès per el cos i fatiga residual que s'arrossega d'una sessió a l'altre.

9.NO PLANEJAR UN PROGRAMA D'ENTRENAMENT INTEGRADOR I
ADEQUAT

És important buscar temps per desenvolupar un programa d'entrenament.Ens hem de recordar sempre que entrenem, que competim en triatló, i no en nedar, anar en bicicleta i córrer a peu.

10.COPIAR ELS SECRETS DELS CAMPIONS

Dels campions s'ha d'aprendre l'apropiat i que és pugui aplicar per nosaltres al nostre nivell de competició segons els nostres antecedents d'entrenament.

Accessori per fer respectar els 1,5 metres

Aquest accessori ajuda a fer respectar la distància mínima de seguretat que els vehicles motoritzats han de deixar a l'avançar una bicicleta.

Es tracta d'una tija flexible i regulable en longitud fins als 1,5 metres. És reflexant i visible des de 150 metres tant de dia com de nit.

Podeu trobar-ne més informació aquí, també hi podeu fer comandes, sembla que el seu preu ronda els 30 Euros.

1.2.10

Carrils bici gelats

Aquest vídeo danès mostra un munt de ciclistes patinant i caient en una corba d'un carril bici gelat que segurament no ha tingut el manteniment adequat. A Copenhagen per exemple, tenen maquinària especialitzada per mantenir nets els carrils bici: tirar sal, treure neu...



Pel fred i les nevades que està fent aquest hivern a Copenhagen, ara mateix s'estan quedant sense sal, per això han decidit prioritzar l'ús de la sal per les entrades a la ciutat i pels carrils bici. També sembla que generalment els carrils bici són els primers a ser netejats i que els veïns i comerciants s'encarreguen de netejar les seves voreres, però no poden apilar la neu en el carril bici, si n'hi ha molta l'apilen a la vorada o a les mitjanes. Llavors més tard passa una màquina que recull aquesta neu, ho podeu veure en aquesta altre vídeo:

The Snow Slinger of Copenhagen from Copenhagenize.

Amsterdam: guerra als cotxes i aposta per l'energia neta

A SOSTENIBLE 1/2/2010 podeu trobar un interessant reportatge sobre les mesures que estan adoptant a Amsterdam per millorar la mobilitat i reduir el consum energètic.

Estem parlant d'una ciutat que realitza el 57% dels desplaçaments interns en bicicleta i on només un 25% dels trajectes de menys de 5 km es fan en cotxe.

El reportatge explica quines mesures han propiciat aquesta situació i quines noves mesures s'estan aplicant. Com sempre a anys llum de Catalunya. La clau és una societat molt conscienciada que reclama aquest tipus de mesures als seus polítics.