22.4.13

Pirinexus: l'aposta pel cicloturisme

S'ha presentat recentment la xarxa cicloturística transfronterera Pirinexus que consisteix en la unió de les vies verdes gironines existents amb trams de nova construcció formant una anella entre l'Empordà i la Catalunya Nord de 353 km.

En concret, es connecten les vies verdes existents entre Ripoll, Olot, Girona i Sant Feliu de Guíxols pels 2 extrems:
  • Pel Pirineu es crea un enllaç per Molló cap a la Catalunya Nord i cap a la seva costa.
  • Per la Costa Brava, s'enllaça Sant Feliu de Guíxols amb la via verda del tren petit i s'aprofita la xarxa cicloturista de l'Empordà per crear un ramal que creua la frontera a el Pertús.
Diversos ramals complementen el l'anell principal:
  • El més important és el que surt prop del Pertús i a Argelers on una via verda litoral ens permet recórrer des del Bacarès a l'extrem nord fins a Colliure a l'extrem sud.
  • Des de Sant Joan de les Abadesses es pot continuar per la via verda del ferro i del carbó fins a Gombrèn per un extrem i fins a Ogassa per l'altre.
  • Un petit ramal entra a Sant Feliu de Guíxols des de Castell d'Aro.
Sembla que la senyalització de la xarxa ha estat completada, però ara falta anar millorant els camins perquè tinguin la qualitat de les vies verdes gironines.

Per seguir aquesta nova xarxa s'ha editat un extensa guia Guia Pirinexus (PDF, 21MB) i un web amb informació detallada de l'itinerari i el seu entorn (patrimoni cultural, ambiental i allotjaments).


Actualment, sense cap mena de dubte, aquesta és l'aposta més important que s'ha fet mai al nostre país pel cicloturisme. L'èxit que han tingut les vies verdes gironines i les xarxes cicloturistes que s'han anat trenant en els últims 10 anys a l'Empordà han portat a trobar les complicitats per desenvolupar una ruta que de ben segur atraurà ciclestes d'arreu i que tindrà interessants repercusions econòmiques en el territori i a la vegada serà una eina de mobilitat sostenible per a molts ciutadans.