A peu no hi ha problema perquè la velocitat és una altra i el GPS ajuda a orientar-te sense deixar de gaudir de l'entorn. De fet, quan corro no acostumo a orientar-me amb un GPS, perquè la velocitat i terreny no permet estar pendent d'una pantalleta, però igual que puntualment puc parar a fer una foto, també puc parar a mirar el GPS si estic en un terreny que desconec.
Amb la bicicleta, un GPS específic per a bicicleta és molt més pràctic que no un mòbil i si et prens les coses amb calma et pots orientar i gaudir del paisatge.
El que sí que faig sempre és enregistrar totes les rutes que faig ja sigui a peu, corrent o en bici. Disposar d'un rellotge intel·ligent m'ajuda a no dependre d'altres dispositius. Després, visualitzar la ruta enregistrada sobre mapes, preferentment amb una pantalla gran també ajuda a conèixer millor la zona i poder-hi planificar noves rutes.
Encara hi ha gent reticent a utilitzar la tecnologia per orientar-se, cada cop menys perquè les facilitats que dona són molt grans i cada cop més a l'abast de tothom. A la vegada, els plànols en paper i sobretot les guies amb ressenyes detallades van retrocedint perquè les traces de GPS són molt més fàcils d'interpretar. En general, qui s'oposa a l'ús del mòbil és perquè no s'hi ha ficat.
També cal tenir clares les limitacions i els riscos de dependre només de la tecnologia, només cal reflexionar una mica per prendre algunes mesures de seguretat addicionals (portar bateries portàtils, fundes per la pluja, més d'un GPS o més d'un telèfon, etc.).
Si voleu saber quines eines utilitzo per planificar rutes, aquest apunt us en pot donar una idea, i tot i l'evolució constant de les eines digitals encara és força actual. Són les mateixes eines que potser faig servir per després veure la ruta que he fet o planificar-ne una de nova en la mateixa zona.
Una mica d'història personal i tecnològica
Evidentment, la revolució va venir amb l'smartphone que va permetre tenir GPS i tenir els mapes al mòbil i va universalitzar l'accés a aquesta tecnologia. Des dels primers smartphones fins ara també hi hagut una evolució important, els primers sensors de GPS consumien molta bateria i les bateries dels mòbils eren petites, ara no cal patir tant per la bateria, ni per la cobertura perquè existeixen aplicacions que ofereixen la possibilitat de descarregar mapes o els mòbils memoritzen els mapes que hem visualitzat prèviament.
Rellotges intel·ligents i GPS de ciclisme han acabat de complementar el repertori d'eines, i tot, a un preu bastant més econòmic que els primers GPS de mà que s'usaven als anys 90.
Per acabar, us convido a xarfardejar els apunts etiquetats amb cartografia. Veureu com el 2012 ja us parlava d'una App que feia servir per enregistrar o seguir tracks i que desenvolupava Google. Des de llavors han aparegut i desaparegut moltes aplicacions de tot tipus.
I cap a on va tot això?
L'evolució de la tecnologia fins ara ha anat popularitzant eines que al principi només estaven a l'abast de poques persones, però en els últims anys certes tecnologies també han frenat la seva evolució. Crec que continuarem veient dispositius electrònics més resistents a les aventures i amb bateries més duradores, petites i lleugeres i en general una popularització d'aquestes tecnologies. Els telèfons per satèl·lit ja tenen ara uns preus bastant més competitius que anys enrere i també pot ser una tecnologia que comencem a veure més sovint. D'altra banda, no podem descartar el risc de canvis importants en el model econòmic, i per tant, que importar tecnologia fabricada a l'altra punta del món o a casa nostra mateix no sigui tant econòmic com fins ara.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada