18.9.06

Bicicletes plegables

Recull d'informació sobre bicicletes plegables

Les bicicletes plegables ofereixen una bona solució per a la circulació per la ciutat en trajectes curts i sense desnivells importants. El plegat de la bici evita 2 problemes comuns: poder-la desar més fàcilment (a casa, a la feina, al gimnàs, al lloc d'estudi...) i per tant no haver-la d'aparcar al carrer (amb el conseqüent perill de robatori) i poder-la pujar al transport públic sense tants problemes (o quan està prohibit).

Algunes característiques a tenir en compte són:
  • Pes de la bicicleta
  • Volum un cop plegada
  • Temps de plegat (cal tornar a ajustar el seient i el manillar?)
  • Facilitat de transportar-la plegada (centre de gravetat i lloc per on s'agafa)
  • Diàmetre de la roda (+ diàmetre = + velocitat, però també + pes i volum)
  • T'embrutes? Els parafangs i el protector de la cadena evitaran que ens embrutem quan circulem, però també quan la transportem o la desem.
  • Velocitats, pinyons i plats... Ens permetran afrontar pujades. Normalment porten un sol plat i diversos pinyons que poden ser interns o externs. Els interns no necessiten manteniment, els externs -quan són diversos pinyons- fan que la cadena treballi massa torçada i en certes bicicletes tenen tendència a desajustar-se.
  • Tipus de pneumàtic. Com més llis i estret més ràpid, però per a que tingui suficient resistència haurà de ser un pneumàtic d'alta pressió.
Hi ha dues marques que sembla que lideren el mercat i que ofereixen dos sistemes de plegat diferen, són Dahon (plegat en dues parts) i Brompton (plegat en 3 parts). També hi ha marques més properes que ofereixen bicicletes plegables com per exemple: Monty, BH, etc.

Vegeu els més 40 apunts que he publicat sobre bicicletes plegables.


Bicicletes BromptonEssencialment només hi ha un model que pot muntar diversos accessoris o complements. Són més cares que la mitjana, però el model bàsic ja té uns acabats de bona qualitat. En sóc usuari satisfet.
Botigues especialitzades, tot i que en podem trobar en moltes altres botigues:
Jo he tingut males experiències amb les plegables barates, tot i que hi ha gent que li van bé per si les ha de lligar al carrer:
Última actualització: octubre de 2012

Vegeu també