18.9.06

Bicicletes plegables

Recull d'informació sobre bicicletes plegables


Les bicicletes plegables ofereixen una bona solució per a la circulació per la ciutat en trajectes curts i sense desnivells importants. El plegat de la bici evita 2 problemes comuns: poder-la desar més fàcilment (a casa, a la feina, al gimnàs, al lloc d'estudi...) i per tant no haver-la d'aparcar al carrer (amb el conseqüent perill de robatori) i poder-la pujar al transport públic sense tants problemes (o quan està prohibit).

Algunes característiques a tenir en compte són:
  • Pes de la bicicleta
  • Volum un cop plegada
  • Temps de plegat (cal tornar a ajustar el seient i el manillar?)
  • Facilitat de transportar-la plegada (centre de gravetat i lloc per on s'agafa)
  • Diàmetre de la roda (+ diàmetre = + velocitat, però també + pes i volum)
  • T'embrutes? Els parafangs i el protector de la cadena evitaran que ens embrutem quan circulem, però també quan la transportem o la desem.
  • Velocitats, pinyons i plats... Ens permetran afrontar pujades. Normalment porten un sol plat i diversos pinyons que poden ser interns o externs. Els interns no necessiten manteniment, els externs -quan són diversos pinyons- fan que la cadena treballi massa torçada i en certes bicicletes tenen tendència a desajustar-se.
  • Tipus de pneumàtic. Com més llis i estret més ràpid, però per a que tingui suficient resistència haurà de ser un pneumàtic d'alta pressió.
Hi ha dues marques que tradicionalment han liderat el mercat i que ofereixen dos sistemes de plegat diferents, són Dahon (plegat en dues parts) i Brompton (plegat en 3 parts), però han sortit moltes altres marques.

Vegeu els més 40 apunts que he publicat sobre bicicletes plegables.

Segurament, Brompton és una de les millors bicis plegables del mercat, sinó la millor. Jo en faig servir una des de fa més d'11 anys i la continuo recomanant perquè el seu preu elevat s'amortitza i no és tant elevat comparat amb el que costa una bicicleta de carretera, entre d'altres.

Jo he tingut males experiències amb les plegables barates, tot i que hi ha gent que li van bé per si les ha de lligar al carrer.
 
Alguns apunts:
Última actualització: febrer de 2021