27.4.07

Baixa l'ús del cotxe i creixen els desplaçaments en bici a Barcelona

Aquest és el titular d'El Punt i sembla que així ho indiquen les estadístiques, sembla que l'ús de la bici ha crescut un 50% en 3 anys i esperem que l'efecte bicing ajudi a mantenir aquesta tendència. La reducció de l'ús de cotxe seria del 4%.

Pla de mobilitat del delta del Llobregat

Sembla que hi ha un pla de mobilitat del delta del Llobregat que inclou fins a 30 mesures fins que arribi la línia 9 del Metro a la Zona i al polígon Pratenc. Bé, no he trobat gaire informació, però en tot cas el delta és molt més gran i té molts més polígons, zones logístiques i poblacions. Tot i que l'arribada del transport públic serà una bona notícia, encara ho seria més si és potenciés la connectivitat d'aquests polígons i les ciutats del voltant en bicicleta! Actualment anar en bicicleta entre poblacions com Castelldefels, Gavà, Viladecans, Sant Boi, el Prat, l'Hospitalet o Cornellà és molt difícil, les carreteres, les vies de tren i altres infraestructures tallen la connectivitat d'aquestes poblacions. El mateix passa Llobregat en amunt i al Vallès i a tantes altres comarques de Catalunya, quan de temps haurem d'esperar perquè la contrucció o millora d'una carretera obligui a preveure passos per a bicicletes i vianants en condicions?
Actualització:

26.4.07

Els ciclistes seran sancionats amb més duresa "per la seva pròpia seguretat"

El País del 25/4/2006 encapçala amb aquest titular una notícia que ja us havia comentat fa uns dies. Sembla que els Servei Català de Trànsit i per tant els Mossos a partir de dia 1 de maig sancionaran els ciclistes que no compleixin la normativa. Posa com a exemples no portar casc en vies interurbanes, circular de nit sense dispositius lluminosos entre d'altres.

La veritat és que em fa por, ja que no tinc clar que coneguin la normativa. Per exemple, en vies interurbanes et pots treure el casc en rampes pronunciades quan fa calor. També diu la normativa que en descensos els ciclistes no han de circular forçosament per la dreta de la carretera. També diu la normativa que els ciclistes poden circular en paral·lel en diverses circumstàncies més o menys subjectives. Ja ho saben tot això els mossos?

No em sembla malament que sancionin els ciclistes que no compleixin la normativa, però espero que ho facin bé i sobretot que sancionin els cotxes que avancen els ciclistes sense respectar la distància de seguretat que fixa la llei.

Festa major estudiantil 'probici' a la UdL

Avui es celebra a la Universitat de Lleida la 11a Festa Major. Entre els actes de la jornada hi ha una bicicletada el rectorat i la Paeria per reclamar la millora del carril bici de Lleida. Al final de la bicicletada es lliuraran les 2.000 signatures recollides.
AVUI 26/4/2007

24.4.07

Bici-Vici: Petita volta per Tamariu

He publicat la ressenya d'una nova ruta, en aquest cas és un circuit molt curt -de només 8,5 Km- al voltant de Tamariu i Palafrugell: Bici-Vici: Petita volta per Tamariu.

23.4.07

El bicing supera els 5.000 usuaris

El bicing ha estrenat 10 nous punts de lloguer que es sumen als 14 existents (de fet per Sant Jordi n'ha obert 3 més). Amb un mes de funcionament ja tenim les primeres dades, el nombre d'abonats ha arribat a 5.000 (amb previsions de l'ajuntament d'arribar de duplicar-ho o triplicar-ho a final d'any), el 54% homes, 46% dones, el 48% de més de 35 anys, el 42% entre 25 i 34 anys, el 10% de menys de 25 i cada bicicleta fa un mitjana de 3 desplaçaments al dia.

19.4.07

Setmana del Canvi Climàtic a TV3


A través d'aquest apunt trobo l'anunci de la Setmana de TV3 sobre el Canvi Climàtic:
…si no hi ha pins no es fan pinyons
ni cucs ni ocells.
Pare, on no hi ha flors
no es fan abelles, cera ni mel
Pare, que el camp ja no és el camp.
Pare, demà del cel plourà sang.
El vent ho canta plorant…

Ahir vaig veure el reportatge sobre el canvi climàtic que presentava l'home del temps de TV3, en Tomàs Molina. La bicicleta hi tenia certa presència, de fet en un punt del reportatge en Tomàs Molina canviava el Toyota Prius hibrid que conduïa, per una bicicleta plegable Brompton. I és que la bicicleta és part de la solució, una solució molt basada en petites aportacions individuals que sumen.

Ofensiva dels Mossos per frenar la mort de ciclistes a la carretera

Amb aquest títol s'encapçala una notícia del 20minutos.es del 17/4/2007 que explica una campanya que estan duent a terme el Mossos d'Esquadra. Les primeres fases de la campanya són informatives, però tot i que la notícia no deixa molt clar en que consisteix la campanya, crec que s'equivoquen d'objectiu, el problema no són els ciclistes, el problema són els conductors de cotxe que no coneixen la normativa referent a la circulació en bicicleta o que senzillament no la compleixen.

La notícia el que sí que dóna és unes quantes dades:
  • El 2006 a Catalunya la mitjana va ser d'un ciclista mort cada 60 dies.
  • A Barcelona el 2006 hi van haver 387 accidents amb bicicletes implicades, però cap mort.
  • Durant el 2005 els accidents van ser 394 i van haver-hi 2 morts.

La venda de bicicletes creix un 20% a Sevilla

M'arriba aquesta notícia del 20minutos.es (20/2/2007) que relaciona un increment del 20% en les vendes de bicicletes amb la incorporació de nous carrils bici a Sevilla. La notícia detalla que aquest increment correspon exclusivament a bicicletes de passeig i plegables.

Ja us he comentat algunes vegades que Barcelona encapçala les vendes de bicicletes plegables d'algunes marques i que les vendes de bicicletes de passeig o de ciutat també han augmentat.

17.4.07

15a Marxa Ciclista Ribera del Llobregat

El proper diumenge 13 de maig, sota el ja clàssic lema Preservem el riu i el seu entorn! CCOO convoca la 15a edició de la marxa ciclista que descendeix el curs del riu Llobregat des de Martorell fins al Prat i que reivindica la preservació del riu com a espai natural.

Una bona oportunitat per conèixer aquesta "Via Verda" del Llobregat.



Enllaços:

La bicicleta a Holanda al 2007

Aquí podeu trobar un galeria de fotos i els comentaris d'una noia xilena (de CiudadVida.ch) que ha estat a Holanda. No us perdeu els 2 enllaços del final de la pàgina que parlen de Houten, ciudad no motorizada i sobretot el d'Utrecht: llegando en bicicleta a la escuela.

He reproduït una de les imatges, però no hi ha moltes que denoten una integració de la bicicleta i el caminar en la ciutat i en la cultura. Són ciutats pensades per a les persones i l'exemplificació més evident és veure nens molt petits anant sols a l'escola en bici o com a la foto pares que porten els seus fills sense casc ni cadireta perquè el disseny de la ciutat i la cultura d'aquella societat ho fan innecessari.

16.4.07

Petita volta per Tamariu

Circuit circular de 8,5 Km i +150 m de desnivell al voltant de Tamariu (Palafrugell)

Aquesta volta transcorre per terrenys forestals i agrícoles.

Iniciem l'itinerari a la platja de Tamariu. Agafem el carrer principal, la riera, i la remuntem fins a trobar un càmping, deixarem a l'esquerra el camí de tornada (carrer de Costa Rica) i continuarem per la dreta fins que l'asfalt s'acaba. El camí de terra ressegueix uns metres el llit de la riera i després s'enfila cap a l'esquerra. Creuem una cadena i continuem pel costat d'un camp. La pista s'enfila cap a l'esquerra i ens allunyem de la riera. Ens esperen uns metres de força pujada. Deixarem una casa a la dreta i continuarem bosc amunt fins que la pista es torna camí i finalitza la pujada. Girarem a l'esquerra pel límit del bosc i al cap de pocs metres a la dreta per agafar una pista entre camps d'oliveres.

La pista ens portarà a travessar un petit bosc d'alzines sureres i poc després deixarem a la dreta un desviament a una masia i a l'esquerra una altra pista. Continuarem amb diverses corbes, deixant alguns camins particulars i passant per sota d'una línia d'alta tensió. La pista torna a pujar per finalment desembocar a la carretera entre Palafrugell i Begur.

Girarem a l'esquerra cap a Palafrugell i seguirem les indicacions de la Xarxa Cicloturista del Baix Empordà. Entrant a Palafrugell per l'Av. Pompeu Fabra estarem atens per girar a l'esquerra cap a Tamariu. Un indicador de la xarxa cicloturista i una botiga de bicicletes ens ajudaran a no passar per alt el desviament.

Agafarem doncs una nova pista de terra que progressivament anirà fent més baixada. Aprofiteu per fer una parada a la font d'en Cruanyes, és un petit desviament a l'esquerra tot just abans de fer una pujadeta final que surt a l'asfalt.

La baixada final pel carrer de Costa Rica amb el càmping a la nostra esquerra ens portarà altre cop a la riera de Tamariu i al punt d'inici d'aquesta volta.

Com que la volteta és curta les alternatives són forces. Podeu ampliar la ruta per altres camins de la xarxa cicloturista o fora d'ella, potser podeu explorar els camins que us duen a Begur i a Pals per exemple.


Aparcament soterrat també per a bicicletes al Campus Nord de la UPC

En el nou pàrquing soterrat del Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya han inclòs places per a bicicletes. Els preus són d'1,50 € per dia o fracció o de 15 € per l'abonament mensual.

El que no sé és si les places estan vigilades com acostumen a ser les d'altres aparcaments d'aquest tipus, vegeu la secció Aparcar la bici.

13.4.07

Ruta Bici-vici: Monistrol Aeri - Collbató - Riera de Pierola - Can Rial - Esparraguera - Olesa de Montserrat

He publicat la Ruta Monistrol Aeri - Collbató - Riera de Pierola - Can Rial - Esparraguera - Olesa de Montserrat que fa molt de temps que preparava. Quan la vam fer la nostra intenció era acabar-la a Masquefa seguint el GR-5, però en perdre les senyals i en fer-se tard vam acabar optant per anar per carretera fins a Olesa.


En bicicleta per Santiago de Chile

Hi ha un article de Juan Merallo (activista de Pedalibre i Conbici) explicant la seva experiència urbana en bicicleta per Santiago de Chile. La podeu trobar al web xilè Bicicultura o al d'Amigosdelciclismo.com.

11.4.07

Setmana Santa passada per aigua pels ciclistes

He fet un petit recull de gent que explica en el seu bloc les seves aventures de Setmana Santa més o menys passades per aigua...
La gent de Softcatalà per la via verda de la Terra Alta, ho expliquen en:

10.4.07

Actualitat de la Ruta del Ter

Ja fa temps us vaig parlar de la Ruta del Ter, una ruta de 213 Km que ressegueix aquest riu des d'Ulldeter -al seu naixement- fins a l'Estartit -a la seva desembocadura-. La ruta està promoguda pel Consorci Alba-Ter que agrupa els municipis de la conca hidrogràfica del Ter.

Bona part de la ruta ja està feta perquè aprofita parts de la Via Verda del Ferro, la Via Verda del Carrilet, la xarxa cicloturista de l'Empordà i molts camins existents. En els següent enllaços podeu veure el projecte i mapes amb detall de tots els trams:

De Manlleu a Girona seguint la ruta del Ter

A la revista Descobrir Catalunya d'aquest (núm. 108) hi ha una ressenya d'aquest tram de la ruta del Ter. En concret proposen sortir de Manlleu i resseguir el riu fins als pantans de Sau, Susqueda i del Pasteral per després enllaçar amb la Via Verda del Carrilet a Anglès.

4.4.07

La bicicleta i el transport públic

Un article d'El País 2/4/2007 titulat "Más problemas para la bici" explica les dificultats de pujar la bici al transport públic. En un altre article d'El País 6/3/2007 ja narrava les dificulta de pujar la bici al tren...

3.4.07

Rutes a Vallès Natural

Al web de Vallès Natural trobem una bona recopilació de rutes en bicicleta (i a peu) pel Vallès. Estan classificades en locals, d'interconnexió i temàtiques. També tenen un mapa que recull les rutes i molts punts d'interès d'aquesta comarca.

Ciclotimes d'abril

Aquest mes el Ciclotimes ha arribat puntual. Ve carregat de notícies sobre el Bicing, articles d'opinió etc.

2.4.07

Es projecta el passeig fluvial de Sant Jaume d'Enveja

La Direcció General de Costes del Ministeri de Medi Ambient ha projectat un passeig fluvial de 2 Km a Sant Jaume d'enveja. Aquest passeig ha d'evitar la degradació del bosc de ribera i l'erosió dels marges del riu Ebre. En els últims anys s'ha invertit en passejos similars a Deltebre, Amposta i Tortosa.
El passeig de Sant Jaume tindrà un carril bici de 3 metres d'amplada, una zona per a vianants també de 3 metres i entre la zona de vianants i el riu hi haurà una zona verda amb espècies autòctones.
El Punt 29/3/2007