7.7.06

El Camí Verd del Llobregat a la Vall Baixa

Passarel·la de Cornellà
De Martorell al Prat seguint el camí verd, via verda o via blava del Riu Llobregat (GR-270).

Actualitzat a Abril de 2017


Dividit en dues ressenyes:
Tot i no ser una antiga via de ferrocarril, el riu Llobregat al seu pas pel Baix Llobregat ha traçat des de sempre una línia de comunicació natural entre els municipis de la comarca. De fet són nombroses les infraestructures (viàries, ferroviàries, portuàries etc.) que s'han construït i que es segueixen construint al costat del riu. Totes aquestes construccions han fet que sovint el curs del riu s'hagi modificat, un dels exemples més destacats és el desviament del tram final del riu per ampliar el port de Barcelona. Els camins paral·lels a la llera del riu permeten seguir el seu curs des del pont del Diable de Martorell fins a la seva desembocadura. Aquest tram també és conegut com la Vall Baixa.

Aquest camí ara està etiquetat com a GR-270 i es preveu que en un futur proper dins dels projecte de la Diputació de Barcelona de Vies Blaves, el riu es pugui recórrer en bicicleta íntegrament des de Castellar de n'Hug fins a la desembocadura.

Informació útil:

Pel marge dret (en el sentit de l'aigua) el riu és transitable des de Martorell fins a l'Hospitalet i és el camí que ressenyo. Pel marge esquerre el riu és ciclable des de Sant Andreu de la Barca fins a la desembocadura i jo ressenyo el tram entre l'Hospitalet i la desembocadura. Si feu tot el recorregut, la passarel·la de Cornellà és un bon punt per canviar de cantó del riu.

 Vegeu també aquesta galeria fotogràfica.


Per creuar el riu hi ha un número limitat de ponts i passeres per on es pugui creuar a peu o en bici des del riu, de mar a muntanya són aquests:
  • Nou pont del Prat
  • Pont de Mercabarna
  • Pont de l'autovia de Castellefels C-31 (lateral estret que s'ampliarà el 2017)
  • Passarel·la de Cornellà
  • Pas inundable entre Sant Boi i Cornellà
  • Pont de la C-245 (en un futur tindrà un pas estret per bicis i vianants)
  • Pas inundable entre Sant Joan Despí i Cornellà
  • Passarel·la de Sant Andreu de la Barca
  • Passarel·la "Blava" de Castellbisbal
  • El pont del Diable de Martorell.
Per accedir al riu aquestes notes us poden orientar:

Accés des de Barcelona: sempre en direcció sud-oest per la Gran Via de Barcelona i després per la de l'Hospitalet on es segueixen les marques i la senyalització de la Ronda Verda (passera per creua les vies del tren) fins a la Rambla Marina. Després es continua cap al parc de Bellvitge, l'Ermita, l'Hotel Hesperia i finalment es creua l'Hospital de Bellvitge per darrera o pel carril bici de l'aparcament.

Accés des de l'Hospitalet: Des de l'Hospital de Bellvitge, al carrer Feixa Llarga, neix un camí d'accés al riu (per bicicletes i vianants) que transcorre paral·lel a un vial d'incorporació a l'autovia C-31. El camí deixa l'hospital i la zona agrícola per aproximar-se a l'autovia i arribar al riu després de passar per darrera una gasolinera. Si volem creuar a l'altra llera (cantó del Prat) i no ens atrevim a circular pel voral del pont, ho podem fer entre les tanques de ciment i la barana metàl·lica (tot i que és estret). Vegeu mapa i ressenya aquí.

Accés des de Cornellà: Des de l'estació de Cornellà-Riera de FGC situada al Passeig dels Ferrocarrils Catalans, agafem el carrer Verge de Montserrat en direcció sud/sud-oest i en uns 300m arribem a l'inici de la passarel·la que creua les vies de comunicació que ens separen del riu.

Accés al marge dret des de Sant Boi
Accés des de Sant Boi: S'ha construït una passarel·la que permet accedir al marge dret del riu des del centre, en concret des de l'avinguda Marià Girona, a uns 200 metres de l'estació de FGC.

Accés des de Sant Feliu: S'accedeix per la riera de la Salut. S'entra a la riera a la zona del parc del Llobregat i la plaça de la Falguera, es passa per sota un pont i es creua la zona agrària. En arribar a l'autopista es gira una mica a la dreta per creuar-la per un pas subterrani inundable.

Vegeu també