7.7.06

El Camí Verd del Llobregat a la Vall Baixa

Passarel·la de Cornellà
De Martorell al Prat seguint el camí verd, via verda o via blava del Riu Llobregat (GR-270).

Vegeu la ressenya km a km de Martorell al mar:
  • De Martorell al mar (30 km): descens del riu des del pont del Diable de Martorell fins al mirador de la Bunyola (prop de la desembocadura) i als miradors de la caserna de Carrabiners i el Semàfor.
Actualitzat a maig de 2018

Aquest apunt té informació complementària a la ressenya.  
Introducció

Tot i no ser una antiga via de ferrocarril, el riu Llobregat al seu pas pel Baix Llobregat ha traçat des de sempre una línia de comunicació natural entre els municipis de la comarca. De fet, són nombroses les infraestructures (viàries, ferroviàries, portuàries etc.) que s'han construït i que es segueixen construint al costat del riu. Totes aquestes construccions han fet que sovint el curs del riu s'hagi modificat. Els camins paral·lels a la llera del riu permeten seguir el seu curs des del pont del Diable de Martorell fins a la seva desembocadura. Aquest tram també és conegut com la Vall Baixa. Des de fa un anys, aquest camí està etiquetat com a GR-270 i es preveu que en un futur proper dins dels projecte de la Diputació de Barcelona de Vies Blaves, el riu es pugui recórrer en bicicleta íntegrament des de Castellar de n'Hug fins a la desembocadura (ara ja es poden alguns trams).

Camins transitables

Pel marge esquerre (en el sentit de l'aigua) el riu és transitable des de Martorell fins a l'Hospitalet i és el camí que trobareu ressenyat. Pel marge dret el riu és pedalable des de Sant Andreu de la Barca fins al mar i en la ressenya trobareu el tram entre l'Hospitalet i el mar. La desembocadura només és accessible a peu perquè es troba dins d'un espai protegit, la ressenya us proposa a arribar als miradors arran de platja més propers a la desembocadura.

Ponts, passarel·les i passos per creuar el riu

Els punts per creuar el riu són limitats i per fer-ho a peu o en bici n'hi ha d'específics on no hi ha trànsit de cotxes. Aquest són tots els punts de Martorell a la desembocadura:
  • El pont del Diable de Martorell (a peu o empenyent la bici)
  • Passarel·la (blava) de Castellbisbal
  • Passarel·la (groga) de Sant Andreu de la Barca 
  • Pas inundable uns metres abans de la unió de la Riera de Rubí.
  • Pas inundable entre Molins de Rei i Sant Vicenç dels Horts (juny 2018)
  • Pas inundable entre Sant Joan Despí i Sant Boi
  • Pont de la C-245 (en un futur tindrà un pas estret per bicis i vianants - obres aturades)
  • Pas inundable entre Sant Boi i Cornellà (impracticable)
  • Passarel·la de Cornellà
  • Pont de l'autovia la C-31 entre l'Hospitalet i el Prat (nou pas al cantó de muntanya)
  • Pont de Mercabarna (no té pas específic per a bicicletes, però si vorera)
  • Pont "Nelson Mandela" del Prat (amb carril bici en ambdós costats).

Accessos al riu

Per accedir al riu aquestes notes us poden orientar.

Des de Barcelona: sempre en direcció sud-oest per la Gran Via de Barcelona i després per la de l'Hospitalet on es segueixen les marques i la senyalització de la Ronda Verda (passera per creua les vies del tren) fins a la Rambla Marina. Després es continua cap al parc de Bellvitge, l'Ermita, l'Hotel Hesperia i finalment es creua l'Hospital de Bellvitge per darrere o pel carril bici de l'aparcament.

Des de l'Hospitalet: Des de l'Hospital de Bellvitge, al carrer Feixa Llarga, neix un camí d'accés al riu (per bicicletes i vianants) que transcorre paral·lel a un vial d'incorporació a l'autovia C-31. El camí deixa l'hospital i la zona agrícola per aproximar-se a l'autovia i arribar al riu després de passar per darrere una gasolinera. Vegeu mapa i ressenya aquí.

Des de Cornellà: Des de l'estació de Cornellà-Riera de FGC situada al Passeig dels Ferrocarrils Catalans, agafem el carrer Verge de Montserrat en direcció sud/sud-oest i en uns 300m arribem a l'inici de la passarel·la que creua les vies de comunicació que ens separen del riu.

Accés al marge dret des de Sant Boi
Des de Sant Boi: S'ha construït una passarel·la que permet accedir al marge dret del riu des del centre, en concret des de l'avinguda Marià Girona, a uns 200 metres de l'estació de FGC.

Des de Sant Feliu: S'accedeix per la riera de la Salut. S'entra a la riera a la zona del parc del Llobregat i la plaça de la Falguera, es passa per sota un pont i es creua la zona agrària. En arribar a l'autopista es gira una mica a la dreta per creuar-la per un pas subterrani inundable.

Des de Sant Andreu de la Barca: des del carrer del Riu i el parc de la Solana s'agafa una passarel·la groga que creua l'A-2 i el riu.

Des del Papiol: sortim pel poble per la carretera principal (BV-1466) i passem per sota l'AP-2 (trobem l'enllaç a l'estació de tren) i la C-1413a, a la corba trobem la pista d'accés al riu senyalitzada. Continuem més o menys paral·lels a la carretera fins a trobar el viaducte del tren d'alta velocitat i el camí del marge esquerra.

Des de Castellbisbal: el camí d'accés s'agafa des de l'estació de tren o si baixeu per la carretera BV-1501 podeu agafar un trencall a la dreta 300 m abans d'arribar a l'estació.

Finalment, vegeu també aquesta galeria fotogràfica.