30.9.08

Barcelona, ciutat sense cotxes?

Segons llegeixo a l'AVUI.cat (23/9/2008), les estadístiques europees assenyalen que Barcelona és una de les quatre ciutats europees amb menys cotxes per habitant, 61 per cada 1.000 habitants, lluny de la mitjana que és de 411 cotxes. Una altra ciutat catalana que surt a l'estadística és l'Hospitalet de Llobregat on l'índex es situa en 316 cotxes per cada 1.000 habitants, per sota de la mitjana, però 5 vegades més que a Barcelona.

Tenir cotxe a Barcelona surt car i aquest és el motiu de que hi hagi molts menys cotxes per habitant que a les ciutats del seu voltant. Paradoxalment Barcelona continua saturada pels cotxes que hi entren i surten cada dia procedents dels pobles i ciutats del seu voltant.

Continuem superant els límits de contaminació

No és només el canvi climàtic i els acords de Kyoto, és un tema de salut. A l'àrea de Barcelona continuem superant els límits de contaminants que fixa la Unió Europea i també els de l'Organtizació Mundial de la Salut. Segons llegeixo a l'Avui 24/9/2008 el pla de reducció de la contaminació (la limitació de velocitat a 80, entre d'altres mesures) s'estima que hauria reduït la contaminació d'un 2% a un 4% en partícules i entre un 5% i un 7% en òxids de nitrogen, però això resulta insuficient. Algunes millores però que s'han detectat és la baixada de la sinistralitat i una disminució del consum dels vehicles en un 3,7%.

29.9.08

Ara ja podem beure cervesa!

Si fins fa poc creiem que no era bo beure cervesa després d'anar en bici (o de fer exercici) perquè l'alcohol deshidrata, ara resulta que sembla que hi ha un estudi que diu el contrari, que una mica de cervesa és bona perquè conté substàncies que ajuden a rehidratar el cos. I és que el cos és savi, als que ens agrada la cervesa, ens ve molt de gust prendre'n una després d'anar en bici i ara ho farem sense remordiments!

Ho he llegit a Si bebes, no montes en bici i ho he sentit també per la ràdio. Doncs això, ja podem beure cervesa amb moderació!

25.9.08

Granollers tindrà Ambicia't a partir de gener

Granollers tindrà a partir de gener de 2009 el seu propi sistema de préstec de bicicletes per als desplaçaments interns de la ciutat. Les bicicletes seran unes Urbikes que tenen un disseny i peces característiques (que disminuiran els robatoris) i transmissió sense cadena.

El servei funcionarà amb abonament anual i s'iniciarà amb 5 estacions. Pel que veig a la foto i al web d'Urbikes possiblement el sistema funcionarà amb un parquímetre adaptat.

Aquest sistema rep el mateix nom que el de Terrassa i també està subvencionat per l'ICAEN.

24.9.08

El debat ciclista a Barcelona

Avui ha estat un dia de debat sobre els ciclistes a Barcelona... per una banda Els Matins de TV3 (vídeo resum Matins 24/9/2008) han fet un debat sobre els ciclistes incívics i d'altra banda he llegit l'article Trossos de Vicenç Villatoro (a l'Avui 24/9/2008), però el debat ja ve de lluny i la setmana de la mobilitat només ha fet que revifar-lo.

Algunes afirmacions que es fan i que m'agradaria puntualitzar o rebatre són:
  • Sobre multar els ciclistes: les infraccions ciclistes s'han de multar, sí d'acord, però què es multen totes les infraccions dels automobilistes? No, doncs el que tampoc es pot fer és demanar una pressió superior pels ciclistes, sobretot perquè les conseqüències dels accidents d'automòbil són molt pitjors. D'altra banda, la infraestructura ciclista de Barcelona està a anys llum de la infraestructura per a trànsit motoritzat i les zones de convivència real entre bicicleta i cotxe encara són escasses. En aquest panorama no tots els ciclistes s'atreveixen a circular per la calçada i les voreres poden passar de tenir 3 metres lliures a no tenir-los. I sobretot, quan parlem de xifres cal utilitzar amb lògica els nombre absoluts i els percentatges ja que a Barcelona hi ha molts més cotxes i motos circulant que bicicletes. Fent càlculs em surt que en proporció potser es multa 10 vegades més als automobilistes que als ciclistes, tenint en compte les observacions que he fet, sobretot el perills associats a aquestes conductes, no em sembla que en proporció es multi poc als ciclistes, es multa poc a tothom. També caldria saber la tipologia de multes, quantes multes són només d'aparcament?
  • Sobre l'incivisme ciclista: no és una cosa de ciclistes, som una societat incívica i poc respectuosa amb les normes de convivència.
Un altre dia més...

Carrils bici i infraestructures ciclistes a Alemanya

A la pàgina Bildarchiv Verrückte Radwege (no sé que vol dir, em sembla que diu arixu gràfic i un nom propi...) hi ha un recull de fotografies de carrils bici i infraestructures ciclistes de diverses ciutats alemanyes. Les fotografies mostren i critiquen carrils bici pintats a les voreres amb espai insuficient, obstacles al carril bici, aparcaments per a bicicleta poc segurs, vegetació que cobreix la infraestructura, obres que obstaculitzen el carril bici etc. Algunes fotografies són antigues, altres no, així doncs, suposo que les fotos no són representatives del tots els carrils bici alemanys. De totes maneres sí que podem entreveure que els problemes dels carrils bici són similars a tot arreu, però també podem veure que moltes coses que aquí costa de veure, com els carrils bici interurbans (fotografia de la dreta) o túnels per a ciclistes (fotografia de l'esquerra).

Bicicleta i pluja a la ciutat

Una de les excuses per no agafar la bici és que plou, però realment aquí plou poc i quan ho fa és difícil que coincideixi amb el nostre desplaçament. Als països de més amunt sí que hi plou i tot i així la gent agafa la bici, es posa un cangur i a pedalar!

L'altra dia s'esperaven pluges, però tot i així vaig veure forces ciclistes per la ciutat, segurament molts menys que de costum. A la tarda ja amb el terra mullat vaig agafar la bici per uns desplaçaments i les quatre gotes que queien no em van impedir circular amb normalitat. Haig de dir però que anava massa confiat i al frenar de cop perquè uns cotxes que giraven a la dreta havien quedat aturats vaig patinar uns metres... tot va acabar en un ensurt i res més, però això em va recordar que amb pluja cal circular més a poc a poc, sobretot si circules amb una bici plegable que ja d'entrada és més propensa a patinar.

23.9.08

Nou carril bici del carrer Urgell

Tot i que ja fa dies que la gent l'utilitzava, ahir es va inaugurar el carril bici del carrer Urgell de Barcelona. És un carril bidireccional que permet connectar la plaça de Francesc Macià amb el Paral·lel i que per tant obre una nova ruta mar-muntanya molt necessària. El carril però tindrà (com ja és habitual) trams provisionals a causa d'obres diverses on circularà per la vorera (carrers Mallorca - Roma) o per la calçada (Mercat de Sant Antoni).

El carril és a la calçada i està segregat dels cotxes amb peces collades al terra. El disseny bidireccional permet els avançaments entre ciclistes quan la densitat de circulació no és molt alta. No és el disseny òptim, però és dels més barats i dels que treu menys espai als cotxes, punts molt valorats per molts consistoris.

21.9.08

El Bicing sembla que funcionarà les 24 hores

El Bicing es va projectar per a que funcionés les 24 hores del dia. Amb la moció presentada per l'oposició (lamalla.cat 18/9/2008) sembla que el procés de posar-ho en marxa es pot accelerar, tot i les reticències de l'Ajuntament.

19.9.08

Alguns canvis...

Estic fent canvis en algunes ressenyes i articles. De fet, de tant en tant actualitzo informació, enllaços trencats, corregeixo errors, etc. Si trobeu errors de qualsevol tipus o teniu alguna informació no dubteu de fer-me la arribar amb un mail o comentari. Gràcies.

Alguns d'aquests canvis:
Estic preparant algunes ressenyes més... però encara trigaré uns dies a tenir-les apunt.

18.9.08

Massa Crítica de l'Hospitalet

Dilluns vinent s'ha convocat la segona edició de la massa crítica de l'Hospitalet de Llobregat coincidint amb el Dia Sense Cotxes. A partir del mes vinent (octubre) es farà cada segon dijous de mes . Les sortides es realitzen des de la plaça de l'Ajuntament a les 19:30h:

...Vine a fer una volta lúdica en bicicleta, en grup circularem més tranquils i coneixerem la nostra ciutat mentre reivindiquem el nostre espai. Vine una mica abans i xerrarem sobre la bici i la massa crítica.

APUNTA'T A LA REVOLUCIÓ SILENCIOSA.

GAUDEIX DE LA BICI CADA DIA i CELEBRA-HO UN COP AL MES!

17.9.08

Reportatge fotogràfic d'Estocolm, Suècia

Cómo se mueve un sueco en la ciudad és un recull fotogràfic que realitza soitu.es en motiu de la Setmana de la Mobilitat. També podeu trobar alguns article més.

Resumint una mica a Estocolm trobem bicicletes, molt de transport públic, peatge urbà, autobusos amb biogàs, vehicles elèctrics i infraestructures per a ciclistes. És evident que encara ens queda molt de camí per recórrer, per molt que veiem els exemples dels països nòrdics aquí encara no ho hem entès.

Anunci de vodka amb bicicletes

Vaig veure ahir aquest anunci de vodka en un diari gratuït i em va fer gràcia. Es veu un carrer de Barcelona (crec que el passeig de Josep Carner ja que es veu l'estàtua de Colom) on en primer pla diversos ciclistes circulen pels nombrosos carrils bici mentre que només hi ha dos carrils vermells on posa "cotxes"!

16.9.08

Inversió en infraestructures ciclistes

Un amic em comentava l'altre dia que havia sentit que s'invertiria en carrils bici interurbans per tal de que els usuaris del Bicing Metropolità disposessin d'un mínim d'infraestructures. M'he posat a buscar i he vist que a principis de mes s'ha aprovat el Pla director de mobilitat de la Regió Metropolitana de Barcelona que en referència a la bici només inclou:
Crear una xarxa interurbana de carrils-bici de 150 quilòmetres i habilitar nous aparcaments per a bicicletes, seguint els criteris del Pla estratègic de la bicicleta a Catalunya.
Aquests 150 Km s'han de construir teòricament abans del 2012 i sembla clar que el Bicing Metropolità començarà sense aquestes connexions.

BiciEsmorza: Operació Ring-Ring a l'Hospitalet

Dins dels actes de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura de l'Hospitalet de Llobregat (PDF) es realitza una operació Ring-Ring anomenada BiciEsmorza:
Volem premiar la gent que com tu utilitza la bicicleta cada dia!
Per això, dilluns 22 de Setembre (Dia Europeu Sense Cotxes) si vens en bicicleta et donarem esmorzar, informació i algunes coses més!
T'esperem dilluns 22 de setembre de 8:00 a 9:30 a la Rambla Just Oliveras cantonada amb el carrer Enric Prat de la Riba [...]
Aquests dies de les agendes van plenes d'actes de conscienciació sobre la mobilitat: curses del transport públic a Barcelona i Palma de Mallorca, Parking Day a València, etc.

15.9.08

Gal·les sobre rodes

Gal·les sobre rodes és un article distret que parla, entre d'altres, sobre l'estat de la bicicleta a Gal·les i al Regne Unit per extensió amb visió catalana.

14.9.08

Pedala contra el canvi climàtic

Coincidint amb la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura diverses poblacions catalanes organitzen pedalades populars contra el canvi climàtic. En podeu veure la relació a http://pedala.org/. Una de les pedalades més importants és la que realitzen diversos municipis del Baix Llobregat des de fa ja uns quants anys i on s'hi van incorporant amb el temps nous municipis, aquest any el de Sant Boi.


Banner n2

10.9.08

Barcelona'08 - Walk21: 9è Congrés Internacional Del caminar

Del 8 al 10 d'octubre es cel·lebra el Barcelona'08 - Walk21. Es tracta d'un congrés que reunirà associacions de vianants, experts en mobilitat etc. I és que si ho penseu bé segur que feu més desplaçaments a peu que en bici, transport públic o cotxe, les enquestes de mobilitat així ho indiquen. Tot i així, el vianant (o sigui tots plegats, perquè vianants ho som tots) continua discriminat per deixar pas al cotxe. Ciclistes i vianants hem de ser aliats per fer canviar les nostres ciutats. Us deixo amb aquesta frase:
Caminar és la primera cosa que un nen vol fer i l'última a la qual una persona gran desitja renunciar. Caminar és l´exercici que no necessita un gimnàs. És la prescripció sense medicina, el control de pes sense dieta i el cosmètic que no es pot trobar a una farmàcia. És el tranquil·litzant sense pastilles, la teràpia sense un psicoanalista i l´oci que no costa un cèntim. A més a més, no contamina, consumeix pocs recursos naturlas i és altament eficient. Caminar és convenient, no necessita equipament especial, és autoregulable i intrínsecament segur. Caminar és tan natural com respirar.

John Butcher, Fundador del Walk21, 1999

9.9.08

Un canvi important a la Diagonal de Barcelona

Sembla que finalment la lògica d'unir els dos tramvies per la Diagonal de Barcelona s'ha imposat davant de les alternatives que intentaven mantenir els actuals carrils de circulació de cotxes i cercar una ruta alternativa pel tramvia. Això implicarà una remodelació de 4 Km de Diagonal que permetrà tenir voreres més amples, carrils bici, carrils bus, les vies del tramvia i també 4 carrils de circulació per a cotxes. El disseny final però encara no està decidit.

8.9.08

UGT demana que siguin empreses catalanes les que desenvolupin el Bicing metropolità

A través de la premsa local m'assabento de que UGT demana que el Bicing Metropolità s'adjudiqui a empreses catalanes. Hi ha dues grans empreses dedicades al sistemes de bicicletes públiques, Clear Channel (Barcelona) i JDecaux (Lyon, Paris). També hi ha algun cas com el de Segovia on s'ha format un consorci d'empreses estatals i on a més a més el servei ofereix forces innovacions.

A la notícia també comenta que UGT valora positivament la posada en marxa del nou sistema i reclama que arribi també als polígons industrials on l'accessibilitat en transport públic és dolenta.

M'apunto al suggeriment d'UGT, almenys que les clàusules del concurs tinguin en compte aquesta possibilitat o incentivi la creació de riquesa local. Tingueu en compte que les principals perjudicades pel Bicing barceloní són les botigues de bicicletes, entre d'altres.

Prohibit quads!

No he vist cartells d'aquest tipus als parcs naturals catalans, aquest és del Parc Natural de l'Alto Tajo a Castilla la Mancha i el trobes a les pistes de terra del parc on sí que es pot circular amb cotxe o bici.

Com a ciclista i excursionista no puc evitar tenir cert rebuig als quads perquè normalment circulen massa ràpid i són molt sorollosos tot i que en una ocasió ens vam creuar amb un grup de quads que portaven un guia i aquest va fer circular a tothom ben bé a 10 km/h.

De totes maneres encara no entenc que fan aquest vehicles agrícoles (amb velocitat màxima de 40 km/h si la memòria no em falla) circulant a tota velocitat per ciutats, pobles, carreteres, pistes i fora de pistes!

Bicicletes a l'autobús o al cotxe de línia a Menorca

A Menorca vaig fer aquesta foto d'un avís enganxat a la porta d'un autobús que explica les condicions en que es transporten les bicis. Resumint, en els autobusos urbans no s'admeten bicis, en els "cotxes de línia" se'n poden portar si van embalades i hi ha prou espai.

7.9.08

Els taxistes volen un peatge urbà al centre de Barcelona

Durant la Setmana de la Mobilitat els taxistes em van sorprendre proposant un peatge urbà pel centre de Barcelona (que els residents i els taxistes no haurien de pagar). Sembla que els taxistes es donen compte que si no poden circular amb certa fluïdesa no són un mitjà de transport gaire útil. La zona de peatge podria ser de Marina fins a Entença i de Diagonal al passeig de Colom. Ho podeu llegir per exemple a 20minutos.es (26/9/2008).

No em sembla una mala idea, jo hi afegiria un límit d'emissions en els taxis que els obligués a usar vehicles elèctrics o híbrids.