30.11.09

La massa crítica madrilenya en plena forma

El País 20/11/2009 ho titula "El dia que les bicis van bloquejar els cotxes". I és que sembla que l'última massa crítica madrilenya, l'anomenada Bici Crítica, va aplegar uns 3.000 participants segons algunes fonts. L'article inclou un vídeo-reportatge sobre la massa crítica i la bicicleta a Madrid amb opinions de gent del carrer

27.11.09

Serrant els aparcaments per robar la bici

Havíem vist de tot, potser el més enginyós era arrancar senyals de trànsit i tornar-los a posar a l'espera de que algú hi lligués una bici. Ara però estem davant d'un nou cas que ens sorprèn per la força bruta utilitzada, ha estat més senzill pel lladre serrar la barra de l'aparcament que no pas les cadenes amb les que estava lligada la bici. El retall és de la Vanguardia i la foto l'he vist entre d'altre llocs aquí i l'he enllaçat.

26.11.09

Sedentarisme i obesitat infantil

L'increment dels índexs d'obesitat entre la població infantil és preocupant i a l'hora de buscar causes i solucions el debat s'amplia a molts aspectes de com s'organitza i ha anat canviat la nostra societat. A grans trets el sedentarisme i la mala alimentació són les causes, però darrera d'això en surten moltes més: dificultat de conciliar la vida familiar i la laboral dels pares, l'excés de televisió i d'hores davant de l'ordinador, unes ciutats fetes a mida dels cotxes i que no conviden a caminar i anar en bicicleta, el sendentarisme i la mala alimentació dels pares, etc.

Centrant-me en la bicicleta ja he comentat diverses vegades els estudis que demostren que els països més ciclistes són els que tenen menys obesitat (tot i no tenir dieta mediterrània) i uns altres estudis que indiquen que els infants que van a peu o en bici a l'escola estant més desperts i actius que els que van en cotxe.

L'altra punt on vull incidir és en el sedentarisme de la nostra societat, la majoria d'adults no fa cap tipus d'esport des dels 16 anys i molts ni tant sols caminen un mínim. Aquests costums sedentaris dels adults es transmeten als infants, no pot ser que una família es passi tot el cap de setmana tancada a casa mirant la tele!

Ja feia setmanes que volia escriure alguna cosa sobre aquest tema i ho faig ara arran d'haver llegit aquest article de Juan Merallo que enllaça també una notícia d'El País:

Beauty and the Bike

Aquest curtmetratge de 8 minuts del documental Beauty and the Bike explora el món de la mobilitat en bicicleta al Regne Unit partint de la pregunta de per què les noies deixen d'anar en bicicleta:
"Why do British girls stop cycling? By simply asking this basic question, the film reveals the damage that has been done by 50 years of car-centric transport policies. Whilst we fill our lives with debates about risk assessment, cycle helmets, cycle training and marketing strategies to try to persuade people to cycle more, the basic barriers to cycling remain untouched - generous urban planning towards the car, and the resultant poor motorist behaviour towards cyclists. Is it any wonder that most people find cycling unattractive in the UK, but attractive in cycling-friendly towns and cities? It's the infrastructure, stupid!"

Jiro Belt, cinturons fets amb cambres d'aire de bici

Jiro Belt comercialitza uns originals i atractius cinturons fabricats amb cambres d'aire de rodes de bicicleta.

25.11.09

Inauguració d'Espai Bici a Girona

La botiga Espai Bici de Barcelona ara obre una nova botiga a Girona:
El proper dissabte 28 de novembre farem la inauguració de la botiga Espai Bici a Girona. La botiga Sobrerodes del carrer c/ Ferreries Velles 3, es transforma en el nou Espai Bici de Girona, botiga especialitzada en la bicicleta com mitjà de transport (ciutat i cicloturisme).

El dia 28 de novembre a les 11,30 hores esteu convidats a fer un recorregut amb bicicleta per Girona i un pica pica a la tornada. El punt de començament i finalització és a la mateixa botiga.

El pica pica estarà animat pel Gerard amb una exhibició de virtuosisme amb la fixed gear. Veure vídeo.
Més informació al bloc d'Espai Bici.

24.11.09

Ruta pel Parc Agrari del Baix Llobregat

L'altre dia acostant-me al riu Llobregat des de la passarel·la de Cornellà em vaig adonar que la ruta L'agricultura al delta del Llobregat està senyalitzada i a l'inici de la passarel·la podeu trobar aquest plànol (vegeu foto) i una petita explicació.

Es tracta d'una ruta plana d'uns 8 km que es pot fer a peu o en bicicleta i que es pot combinar amb algun tram del riu Llobregat o també amb algun tram urbà com el que us proposava ja fa temps:

23.11.09

Les obres al carril bici entre Gavà i Gavà mar avancen

L'altre dia vaig tornar a passar per l'Av. del Mar que connecta Gavà i Gavà Mar i he comprovat que les obres van avançant bastant a poc a poc, tot i que ara ja hi ha un bon tram de carril bici habilitat.
Al juliol us en parlava i mirant fotos antigues n'he trobat una de l'abril (foto de l'esquerra) quan les obres ja havien començat. A la dreta teniu la foto de l'estat actual, tot i que hi ha encara trams sense el paviment vermell.

Les mancances que hi veig i que ja us comentava l'altra vegada són la poca amplada de l'espai de vianants (tenint en compte que suposo s'hi posarà mobiliari urbà) i la connexió amb el centre de Gavà on hi falta sobretot senyalització.

Avinguda del Canal Olímpic de Castelldefels

Recentment s'ha remodelat part de l'Avinguda del Canal Olímpic a Castelldefels. Si abans el paviment vermell era el suposat carril bici, ara s'ha asfaltat la zona contigua que abans era de terra.

El carril de més d'1'5 km de longitud connecta el centre de Castelldefels amb el passeig marítim, de fet es queda al pont de l'autovia i a partir d'allà, s'han de recórrer uns 500 m fins al passeig.

Afegeixo aquest itinerari en l'apunt que vaig escriure aquests estiu titulat:
Actualització 2010: el carril bici ja arriba fins al passeig marítim.

21.11.09

Gimnàstica rítmica a pinyó fix

Les acrobàcies d'aquestes dues noies damunt d'una bici de pinyó fix superen totes les que havia vist fins ara:

20.11.09

Aprofitant peces del bicing?

Ahir vaig fer aquesta foto perquè em va semblar curiós el manillar que portava aquesta bicicleta. Avui mirant-la una altra vegada m'ha semblat reconèixer un manillar d'una bici del bicing! No n'estic segur, però crec que fins i tot els punys que porta ho són!

Més enllà, de si la bici té peces robades o no, és curiós el sistema de manillar que s'ha muntat el propietari d'aquesta bicicleta: ha col·locat un manillar molt alt, dues banyes als laterals posades al revés, ls frens i canvis fixats a les banyes i en canvi el timbre l'ha posat a la part superior. Curiós, no sé si molt pràctic.

Fira-Concentració de Bicis Plegables

Aquest diumenge Desplega la bici a la concentració de bicicletes plegables de Vilanova i la Geltrú!

18.11.09

Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia pateixen la falta de carrils bici

Llegeixo al El Periódico 6/11/2009 que barris com Sarrià-Sant Gervasi o Gràcia no tenen pràcticament carrils bici. Si en el cas de Gràcia podríem dir que no és molt preocupant perquè existeixen nombroses zones pacificades, a Sarrià-Sant Gervasi el tema és més complicat perquè els carrers en general són més amples i trobar itineraris segurs és fa més difícil. Un altra tema són les connexions entre barris que per damunt de la Diagonal es compliquen força. La connexió amb el centre per exemple és força conflictiva, especialment en direcció muntanya, ja que quan es va de baixada la diferència de velocitat amb els cotxes és menor.

Recentment sembla que s'ha inaugurat un tram d'uns 300 m de carril bici al carrer Jordi Girona, entre els carrers Gran Capità (Caserna del Bruc) i Valenzuela, just sota el Campus Nord de la UPC (vegeu foto).

16.11.09

Nous carrils bici arreu de Catalunya

Si quan vaig començar aquest bloc que fessin un carril bici a qualsevol punt de Catalunya era notícia ara ja no ho és, perquè cada setmana s'inauguren o s'anuncien nous carrils bici arreu de la nostra geografia.

Alguns dels que s'han presentat aquests dies i que personalment he trobat interessants són aquests:

13.11.09

Vies ciclables en carreteres franceses

Aquí teniu un parell de fotografies que vaig fer fa cert temps d'algunes de les infraestructures ciclistes que podem trobar en certes zones rurals de França. Hi ha carreteres que tenen senyalitzat el voral per a la circulació de bicicletes i periòdicament hi ha senyalització, en especial, en les cruïlles. D'altra banda, en alguns punts on les carreteres travessen poblacions podem trobar un carril bici com el de la segona fotografia.

De moment, aquestes infraestructures són bastant bàsiques i no estan generalitzades, però jo per aquí tampoc les veig gaire sovint.


La Diagonal, millor sense el passeig central

Fa un parell de dies el BACC (integrant de la Plataforma Diagonal per a Tothom) va presentar la seva proposta pel nou tram de l'avinguda Diagonal de Barcelona que s'ha de reformar. La proposta del BACC és renunciar a la rambla central que molts cops es fa per inèrcia per tenir un disseny que afavoreixi la mobilitat sostenible sense conflictes entre els diversos mitjans de transports.

La proposta del BACC és fer circular el tramvia pel mig i disposar al costat de carrils bici amples que permetin l'avançament entre ciclistes i que aprofitin l'onada verda del tramvia a uns 20 km/h.

3.11.09

Evitar el pas de bicicletes amb ressalts

Classifico aquesta notícia com a curiositat ja que és un cas força anecdòtic, però a la vegada bastant alarmant de com poden degenerar les coses. En aquest carrer residencial d'un municipi anglès (una barriada de Londres), l'ajuntament ha decidit instal·lar els ressalts que normalment s'usen per reduir la velocitat dels vehicles motoritzats per reduir la velocitat de les bicicletes. Tot bé per les queixes dels veïns de que hi ha ciclistes que fan l'animal.

Més enllà de la curiositat, la notícia parla del debat de sí els cotxes han de ser els responsables dels accidents contra ciclistes tal i com preveu normalment la llei en països com Holanda, Dinamarca o Alemanya.

En bici al tren?

Conbici, la Coordinadora Estatal en Defensa de la Bici, en el seu portal Bicis al Tren ha editat una petita guia actualitzada del que hem de saber si volem portar les bicis en un tren. Heu de saber que en trens de llarga distància la cosa està molt malament:

2.11.09

Canvis al Bicing per lluitar contra el vandalisme

Sembla que finalment entra en funcionament el nou sistema d'ancoratge del bicing que ha de disminuir-ne els robatoris, però també llegeixo que les noves bicicletes que s'estan introduint tenen diverses millores per evitar-ne el desgast i el vandalisme.

Les turborotondes

Si les rotondes no són precisament la millor intersecció per a ciclistes i vianants, ara m'assabento de que existeixen les turborotondes. Bàsicament són rotondes normals de dos carrils on s'afegeixen unes línies contínues i/o uns separadors físics entre carrils de manera que s'obliga als vehicles a circular correctament, és a dir, si es vol anar a la dreta s'ha d'usar el carril extern de la rotonda, si es vol anar recte es pot usar indistintament qualsevol carril i si es vol anar a l'esquerra o fer un canvi de sentit s'ha d'utilitzar el carril intern.

Des del punt de vista del cotxe aquest tipus de rotondes afegeixen seguretat al evitar molts desplaçaments laterals que no es poden realitzar degut a les barreres físiques que ho impedeixen. Per a camions llargs o articulats l'amplada dels carrils pot ser un obstacle. Des del punt de vista del ciclista, crec que no elimina la sensació d'inseguretat que percebem els ciclistes en aquestes interseccions, tot i que sembla que siguin molt més segures ja que un cop a dins podem ocupar el carril i estar segurs que ningú ens avançarà temeràriament pel carril interior, "només" ens haurem de preocupar de les incorporacions.

D'altra banda, des del punt de vista del vianant o del disseny de carrils bici, aquesta rotonda sembla ocupar més extensió i per tant fa que els passos de vianants i bicicletes estiguin més allunyats del centre de la intersecció i això fa que allargar la distància que cal recórrer.

Vegeu l'explicació (en anglès):



I una turborotonda a Asturias:



Extret d'aquest article de la Xarxa Mobal