26.11.09

Sedentarisme i obesitat infantil

L'increment dels índexs d'obesitat entre la població infantil és preocupant i a l'hora de buscar causes i solucions el debat s'amplia a molts aspectes de com s'organitza i ha anat canviat la nostra societat. A grans trets el sedentarisme i la mala alimentació són les causes, però darrera d'això en surten moltes més: dificultat de conciliar la vida familiar i la laboral dels pares, l'excés de televisió i d'hores davant de l'ordinador, unes ciutats fetes a mida dels cotxes i que no conviden a caminar i anar en bicicleta, el sendentarisme i la mala alimentació dels pares, etc.

Centrant-me en la bicicleta ja he comentat diverses vegades els estudis que demostren que els països més ciclistes són els que tenen menys obesitat (tot i no tenir dieta mediterrània) i uns altres estudis que indiquen que els infants que van a peu o en bici a l'escola estant més desperts i actius que els que van en cotxe.

L'altra punt on vull incidir és en el sedentarisme de la nostra societat, la majoria d'adults no fa cap tipus d'esport des dels 16 anys i molts ni tant sols caminen un mínim. Aquests costums sedentaris dels adults es transmeten als infants, no pot ser que una família es passi tot el cap de setmana tancada a casa mirant la tele!

Ja feia setmanes que volia escriure alguna cosa sobre aquest tema i ho faig ara arran d'haver llegit aquest article de Juan Merallo que enllaça també una notícia d'El País: