20.8.24

La Catalunya Nord en bicicleta 2024

Ja fa un anys que pedalem per la Catalunya Nord i hem anat compartint les rutes en bici que hi hem fet. En general, hi ha un cert desconeixement geogràfic des de la Catalunya del Sud, per això aquest article de la Viquipèdia i aquest mapa adjunt de les comarques ens ajudarà a situar-nos.

La plana del Rosselló és la que té la major part de vies verdes i carrils bici, perquè és plana i perquè hi ha la capital, Perpinyà.
 
Fem un repàs dels principals itineraris que podeu anar mirant al mapa (en verd trams exclusius i en rosa trams compartits):
Les vies verdes de la Catalunya Nord
  • L'Eurovelo 8: és la ruta europea mediterrània. Ressegueix la costa fins a Argelers, i per evitar les muntanyes litorals, gira cap a l'oest fins al Voló que és on s'enfila al coll de Panissars (o al Pertús) per entrar a l'Alt Empordà.
  • La Pirinexus: aquesta ruta entra en territori francès pel coll d'Ares i transcorrre per carretera fins a Arles de Tec seguint el riu Tec que és l'eix vertebral del Vallespir. A Arles hi ha habilitada una via verda (amb algun petit tram compartit) que ens duu fins al Voló passant per Ceret (vegeu ressenya i fotos). I com dèiem, al Voló s'enfila al coll de Panissars compartint ruta amb l'Eurovelo 8.
  • Via verda de Perpinyà-Tuïr: una altra antiga via ferroviària adaptada com a via verda consolidada.
  • Via verda de Perpinyà a Santa Maria la Mar: un itinerari que ressegueix el riu Tec de Perpinyà fins al mar (és la tornada d'aquesta ressenya).
  • Via verda del riu Aglí: sortint de Ribes Altes ens porta fins al mar o fins a enllaçar amb l'Eurovelo 8. Està planificada la seva continuació cap a l'interior (com podeu veure per les línies discontínues). Nosaltres la vam recórrer amb aquesta ruta: Ribesaltes - Argelers: seguint la via verda del riu Aglí i l'Eurovelo 8.
    L'OpenStreetMap.org mostra forces
    carrils bici a la plana

Com veieu, el Conflent, l'Alta Cerdanya i el Capcir no tenen d'entrada vies verdes perquè són zones muntanyoses amb el Canigó i altres gran cims del Pirineu. Tot i així, hi ha rutes amb més o menys desnivell, per terra i per asfalt que ens poden permetre fer rutes de cicloturisme.

A la Cerdanya podeu mirar els itineraris proposats a Cyclocat i que es comencen a endinsar a l'Alta Cerdanya. Per exemple, des de Puigcerdà o des de la Tor de Querol podem anar cap a Llívia i Estavar, després evitant carreteres principals hauríem d'enllaçar amb Bolquera o Montlluís passat per Eina. A partir d'aquí, la baixada per carretera cap a Vilafranca de Conflent, Prades i Perpinyà jo l'evitaria completament perquè hi ha massa trànsit. En canvi, hi ha pistes i sinó carreteres que ens permeten anar cap a Matamala i després ja per asfalt enllaçar amb Sant Pau de Fenollet per continuar després cap al mar.


Més informació:

18.8.24

La via verda de Plazaola, l'Eurovelo 1 i altres itineraris al nord-oest de Navarra

La Via Verda de Plazaola, de 77 km, és un itinerari ciclista que des de l'any 2000 aprofita una antic recorregut ferroviari entre Pamplona i Sant Sebastià. Surt de Pamplona i va cap al nord-oest entrant a Guipúscoa fins a Andoain. Tot i així, enllaçar fins a Sant Sebastià és relativament fàcil i força gent ho fa. A més, el primer tram de via verda (Pamplona - Latasa) forma part de ruta europea de la costa atlàntica, l'Eurovelo 1.

Aquest any, a més, s'ha senyalitzat un tram de la ruta Eurovelo 1 a partir de Latasa que combina carreteres locals amb pistes i camins exclusius. Els primers 14 km són relativament plans i és on trobarem els trams més pacificats i exclusius (vegeu el recull de fotos), però també farem carreteres molt locals. Després vindran uns 35 km (amb uns 800 m de desnivell prou esglaonats) d'una carretera local molt bonica i amb poc trànsit que ens portarà fins a Doneztebe on podrem enllaçar amb la via verda del Bidasoa que ens portarà fins a Behobia.

Per acabar de relligar aquests itineraris, un nou ramal ciclista que sortirà de la via verda de Plazaola i connectarà Irurtzun i Ziordia. Amb una línia de tren paral·lela que afavoreix la intermodalitat i amb la possibilitat de connectar amb Guipúscoa per Zegama (des d'Altasu), tot això obre més possibilitats de cicloturisme (i també de mobilitat diària).

Aquest nou itinerari ciclista hauria d'estar acabat en uns 3 anys i aprofita la vall que podeu veure a la fotografia adjunta. La fotografia està feta des de la serra d'Aralar i es veu al fons Irurtzun (on passa la via verda de Plazaola).