18.8.24

La via verda de Plazaola, l'Eurovelo 1 i altres itineraris al nord-oest de Navarra

La Via Verda de Plazaola, de 77 km, és un itinerari ciclista que des de l'any 2000 aprofita una antic recorregut ferroviari entre Pamplona i Sant Sebastià. Surt de Pamplona i va cap al nord-oest entrant a Guipúscoa fins a Andoain. Tot i així, enllaçar fins a Sant Sebastià és relativament fàcil i força gent ho fa. A més, el primer tram de via verda (Pamplona - Latasa) forma part de ruta europea de la costa atlàntica, l'Eurovelo 1.

Aquest any, a més, s'ha senyalitzat un tram de la ruta Eurovelo 1 a partir de Latasa que combina carreteres locals amb pistes i camins exclusius. Els primers 14 km són relativament plans i és on trobarem els trams més pacificats i exclusius (vegeu el recull de fotos), però també farem carreteres molt locals. Després vindran uns 35 km (amb uns 800 m de desnivell prou esglaonats) d'una carretera local molt bonica i amb poc trànsit que ens portarà fins a Doneztebe on podrem enllaçar amb la via verda del Bidasoa que ens portarà fins a Behobia.

Per acabar de relligar aquests itineraris, un nou ramal ciclista que sortirà de la via verda de Plazaola i connectarà Irurtzun i Ziordia. Amb una línia de tren paral·lela que afavoreix la intermodalitat i amb la possibilitat de connectar amb Guipúscoa per Zegama (des d'Altasu), tot això obre més possibilitats de cicloturisme (i també de mobilitat diària).

Aquest nou itinerari ciclista hauria d'estar acabat en uns 3 anys i aprofita la vall que podeu veure a la fotografia adjunta. La fotografia està feta des de la serra d'Aralar i es veu al fons Irurtzun (on passa la via verda de Plazaola).

Així doncs, aquest conjunt d'itineraris del nord-oest de Navarra combinats amb la xarxa d'itineraris que fa anys que la Diputació de Guipúscoa (vegeu) està realitzant, permet fer circuits de cicloturisme molt interessants segons els dies que tinguem i les distàncies i desnivells que vulguem realitzar.

Per exemple, es pot sortir de Pamplona per la via verda de Plazaola, continuar cap a Donosti, connectar amb Behobia i fer la tornada per l'Eurovelo 1 fins a Latasa on tornem a connectar amb la via verda de Plazaola per tornar a Pamplona. Aquest mateix itinerari d'anada ens pot servir per continuar per l'Eurovelo 1 per la costa atlàntica, la ruta que es coneix com a Velodyssee. A partir d'aquí les possibilitats són infinites perquè la xarxa cicloturista francesa permet fer grans travesses. Una de les combinacions que també he vist que s'usa força és fer la tornada a Pamplona pel Camí de Sant Jaume.

El nou ramal que surt de la via verda de Plazaola que hauria d'estar enllestit d'aquí a 3 anys, a més, ens permet fer voltes més cap a l'oest aprofitant la xarxa de Guipúzcoa (vegeu el mapa on en vermell teniu els itineraris que ja estan en funcionament a data d'avui i en blau la planificació).

Si us heu perdut amb tants noms i rutes, aquest mapa final us en faig un resum. En verd, tenim la via verda de Plazaola entre Pamplona i Andoain. En vermell, el nou tram d'Eurovelo 1 que s'ha senyalitzat aquest any. En blau, podeu veure els itineraris ciclistes de Guipúzcoa (però vigileu que alguns encara no estan acabats del tot, mireu el mapa de dalt). I a part de tot això, veureu que en color lila la capa ciclista de l'Open Street Map us mostra els itineraris ciclistes com l'Eurovelo 1(ruta atlàntica) o l'Eurovelo 3 (el Camí de Sant Jaume).