3.5.22

Ribesaltes - Argelers: seguint la via verda del riu Aglí i l'Eurovelo 8

Ribesaltes
Una proposta per conèixer la costa del Rosselló descendint el riu Aglí i travessant la Tet i el Tec, els altres 2 grans rius de la zona.

Itinerari: Ribesaltes (estació de tren) - Via Verda de l'Aglí (Clairà, Sant Llorenç de la Salanca) - Enllaç amb l'Eurovelo 8 - Santa Maria de la Mar Canet de Rosselló - Estany de Canet - Sant Cebrià - Platja d'Argelers - Argelers (estació de tren).


Distància i dificultat: 49 km molt plans (150 m de desnivell acumulat). Ferms aptes per a qualsevol tipus de bicicleta. Majoritàriament segregat del trànsit, però amb trams rurals de cohabitació i algun petit tram urbà.

Accés: ideal per combinar amb el tren (viatge de 30' entre Argelers i Ribesaltes) i segons la previsió meteorològica i (sobretot la direcció i velocitat del vent) podeu acabar de triar en quin sentit fer la ruta. Els trens tenen espais adaptats per portar bicicletes. S'hi pot arribar amb tren des de Barcelona i sinó les estacions tenen aparcament de cotxe (el d'Argelers és més gran).

Descripció:

Ribesaltes des del riu Aglí
Travessem el poble de Ribesaltes (Rivesaltes en francès) des de l'estació fins a trobar el riu Aglí que travessarem per un pas inundable (la foto de la dreta està feta des d'allà). Si el pas no és practicable, farem servir el pont superior (el que es veu a a la foto) i des d'on possiblement tindrem millors vistes del poble i apreciarem que està construït a la riba més alta del riu. Agafarem la via verda del riu Aglí (voie verte de l'Agly), primer per un camí rural asfaltat, i després de creuar l'autopista per un túnel (n'hi ha 2 de practicables), per una via verda ben propera al riu. El paviment combina una part asfaltada amb una franja de terra més petita, ideal per a tots els gustos i disciplines esportives. Trobarem alguna cruïlla per acostar-nos, si volem, als pobles de Clairà i Sant Llorenç de la Salanca (Saint-Laurent-de-la-Salanque).

Via verda de l'Aglí amb paviment
asfaltat i franja de terra compactada
La via verda continua fins al Barcarès, però nosaltres agafem la ruta mediterrània Eurovelo 8 en direcció sud i per tant creuem el riu. Anem paral·lels a la carretera (D-81). Travessem diversos rius (alguns ponts estan en obres i ens fan canviar de cantó de la carretera).

A Santa Maria la Mar, deixem una desviació cap a Perpinyà (pel nord del riu Tet, vegeu aquesta ressenya), nosaltres continuem cap al sud i travessem la Tet (frontera entre la Salanca i la Plana del Rosselló) i de seguida arribem a Canet de Rosselló. Nosaltres vam anar cap a la platja perquè allà hi ha més oferta de restauració, però us aconsello seguir els senyals d'EV8 i anar per l'interior pel costat de l'estany i així evitar el passeig marítim (compartit amb vianants). En tot cas, les dues rutes, s'uneixen a la costa on s'acaba el passeig marítim. Anant cap al sud, passem per un poblet de pescadors que és el punt on neixen diversos itineraris a peu de visita de l'estany de Canet.

Anant cap al sud, travessem Sant Cebrià (Saint-Cyprien) primer pel passeig marítim, després pel port i finalment cap a l'interior. Combinarem zones compartides amb vianants, pista bici, calçada compartida, voreres compartides, etc. Anem cap a l'interior per retrobar la carretera (D-81) i per evitar la reserva natural que hi ha a la costa.

Monòlit del Camp de Concentració
de la platja d'Argelers

Travessarem el riu Tec i deixarem la Plana del Rosselló per entrar a la Marenda i ens anirem acostant a Argelers de la Marenda. Continuarem paral·lels a la carretera fins que girem en direcció a la costa per arribar a la platja d'Argelers. Pedalarem entre pins amb sorra més o menys compacte fins arribar al monòlit que serveix de memorial del camp de concentració de la platja d'Argelers que va acollir en molt males condicions els refugiats republicans entre 1939 i 1941.


Església de Santa Maria, Argelers
Continuem cap al sud un tros més (500 m) fins que girarem cap a l'interior per anar al centre del poble (Boulevard de les Albères). Atenció que si seguim algunes indicacions i alguns tracks ens porten cap a un camí entre càmpings amb vegetació crescuda i que queda actualment tallat. Sembla que en algun moment s'hi ha passat i que en un futur serà el camí Eurovelo 8 oficial. Abans d'arribar al càmpings, girarem cap al sud i després cap al centre del poble per voreres compartides. El track que us proposo passa pel centre del poble per després anar a l'estació sense fer contrasentits.


 

 

Vídeo:

Més informació:

Rutes properes: