20.5.14

Caminades primaverals per Naut Aran

En ple desglaç primaveral, la val d'Aran està espectacular, l'aigua baixa per tot arreu amb força mentre la neu es manté en altura gràcies a les gelades nocturnes. Però per caminar, és aquella època en que encara no pots prescindir de les raquetes perquè les gran congestes de neu ocupen les parts més altes i baixen sense avisar en les obagues. A la vegada, els camins i les pistes solen estar tallats per les restes d'allaus i l'efecte de l'aigua.

En aquest recull audiovisual veureu paisatges de 4 zones des d'on us proposo diverses caminades.




Vall d'Aiguamòg

Tredós - Barratge d'Aiguamòg  (2 km +140 m)
Des del poble de Tredós podeu creuar el riu i agafar una pista fins a trobar un sender a mà dreta que pujar fins el pantà d'Aiguamòg. La part de darrera del pantà té una zona de pícnic i bosc

Banhs de Tredós - Era Montanheta (2,5 km +100 m)
Des dels Banhs de Tredós o des de l'aparcament que queda a l'altre cantó del riu, remuntem la vall per la pista. Segons les condicions de neu i el nostre equipament i experiència podem fer només un tros o arribar als estanys de Colomers. La distància ressenyada és l'anada fins al Pònt dera Montanheta.

Valarties

Del Pla de Nera fins a la cabana de Loseron (2,7 km +250m)
Un pujada per pista i entre boscos per aquesta vall que queda al cantó nord del Montardo. Un cop a la cabana Loseron els arbres desapareixen un bon tros i tornen a apareixèr en la pujada a l'estanyc de Montcasau (6 km +600m).

Bagergue i camí de Varradós o cap al Maubèrme
De Salardú s'accedeix al poble de Bagergue i si continuem pujant arribarem de seguida a l'ermita de Sant Margalida (visita obligatòria per les vistes que té). Un poc més amunt arribem al pla d'Era Ribèra des d'on podem agafar la vista que va al coll de Varradós o bé, fer un tros de la pista que ens portaria cap a Liat, Montoliu o el mateix Maubèrme. Segons les condicions de la neu podeu fer un tros d'aquestes pistes, però sobretot passeu per l'ermita!

Vall de Ruda

De Tredós al pontet de Ruda (3km +200)
Al poble de Tredós creuem el riu i agafem una pista que ascendeix el Garona pel vessant de l'obaga. Deixem a mà dreta el camí d'Aiguamòg, travessem un pont i continuem ascendint. El Garona ens deixa abans de Baqueira i continuem ascendint el riu de Ruda i la vall fins on vulguem.