2.12.15

Del Samon al turó de Samon

Un recorregut fàcil per arribar al grans cims del sud del Montseny. La fageda de l'obaga del turó de Samon i les vistes de la carena del turó de Samon acaben d'arrodonir l'excursió.

Distància i desnivell: 9,5 km i +550 m
Accés: accedim al mas del Samon per pista forestal des del Càmping les Piscines (prop del poble del Montseny) seguint les indicacions de la casa turisme rural "el Polell". El primer tram de pista està asfaltat.


Descripció:

Damunt del mas del Samon la pista forestal continua, nosaltres agafarem la que neix a mà dreta i que té una cadena. Anirem agafant sempre la pista de la dreta en els trencalls ja que volem anar a buscar la carena que baixa del turó de Samon. Quan la pista finalment, en un gir a l'esquerra, arriba a la carena i s'obren vistes d'una nova vall, trobem un camí ample a l'esquerra que agafarem. Al cap de  100 metres, deixarem aquest camí per agafar-ne un de més estret a mà dreta que torna a buscar la carena. El camí continuarà uns 350 metres per l'obaga fins a girar a l'esquerra i anar a buscar altre cop la part més elevada de la carena. A partir d'aquí, el camí ressegueix molt més la carena de l'Ajaguda, però finalment se'n va per cantó est, passa per la font Joana i va a buscar la carena que puja des del turó de la Cova ja en el turó del Roquet. Ens esperen uns metres finals de fort desnivell fins arribar al turó de Samon.

Les vistes des de dalt són espectaculars: Turó de l'Home, Agudes, Matagalls, part del Pirineu Oriental a la zona de Collformic, el Puig Drau i el Sui, el Tagamanent, Sant Llorenç del Munt, Montserrat, Collserola, Serra de Marina, Corredor, Montnegre, el mar, el Vallès Oriental, l'ermita de Sant Elies, etc.

La tornada seguint la carena ens permet veure millor les vistes dels cantó oest. Veurem el coll de Palestrins i a mesura que baixem anirem veient la vall de Vallforners i la vall del Castanyer d'en Cuc. Descendirem fins al collet dels Pous d'en Besa on trobarem la pista de tornada, però on també se'ns obren 3 nous camins: un per baixar al pou de glaç de can Besa (el camí queda amagat), un per baixar cap a Vallforners i un per seguir la carena cap al turó de can Cuc i el Sui.

La tornada per la pista forestal ens portarà per dins de la fageda del Samon sense pèrdues (hi ha algun trencall a l'esquerra que de seguida descobriríem que no és el camí correcte). Ja havent perdut força alçada ens retrobarem amb el camí de l'anada i desfarem el camí fins al punt d'inici.

Mapa:



Alternatives:
  • Arribar al Sui pel turó de Can Cuc (sortirien almenys 13 km +680 m)
  • Tornar pel turó de la Cova. Si fem l'excursió en sentit contrari, podem descendir fins al turó de la Cova i des d'allà agafar una pista forestal fins al punt de partida.
  • Una altra possibilitat (més complicada logísticament) és descendir fins al pantà de Vallforners per la vall del Castanyer de can Cuc (vegeu).