30.6.09

Actes paral·lels al Tour a Barcelona

Els propers dies a Barcelona es faran alguns actes paral·lels al Tour de França aprofitant que aquest any el Tour passa per casa nostra:
[..]els dies 9 i 10 de juliol el Tour passa per les nostres terres i s'han organitzat uns actes paral·lels per a l'ocasió:
03/07/09: 24h ciclistes Montjuïc: Estic a la llista de la Federació per participar en el sorteig
09/07/09: Barcelona spinning world record: M'he apuntat a la sessió Tourmalet :D
09/07/09: Ona Groga: Perquè som la millor afició del món

Bike-Crossing, igual que el Book-Crossing, però amb bicicletes

Sembla que fa poc s'ha posat en marxa un sistema de Bike-Crossing. No sé si coneixeu el book-crossing, la idea és la mateixa, deixar una bicicleta que ja no necessitem en un lloc públic perquè algú altre l'utilitzi.

Entrenament per sortides de llarga distancia

Desprès de anys fent sortides de llarga distancia, ja sigui Tour Cyclotouriste, Paris Brest, Ardechoise o be brevets, acabo de trobar-me aquests consells per preparar aquestes sortides. Crec que cal fer-hi el màxim d’atenció son recomanacions que el experts sempre tenen com a secrets mol ben guardats. Segur que després de llegir-ho i posar-ho a la pràctica mai més se us resistirà un esdeveniment d’aquest tipus.
Llegiu entrenament per sortides de llarga distancia.

29.6.09

Londres construirà 12 "Superautopistes" per a ciclistes

Llegeixo aquesta notícia a la Tafanera:
Londres ha presentat els traçats de 2 de les 12 superautopistes que preveu realitzar en els propers anys. Objectiu: facilitar al màxim els trajectes en bicicleta per augmentar-ne l'ús un 400% el 2025. Mapa en PDF: www.london.gov.uk/news/docs/cycle-superhighways-map.pdf
Com podeu veure les rutes són radials i d'uns 10 o 15 km cadascuna, de manera que cobriran la majoria de desplaçaments cap al centre . Tot plegat fa bona pinta, sembla que el polític de torn està implicat amb el tema i això és important. Es parla de zones d'aturada avançada en cruïlles i de continuïtat dels carrils bici. També la concepció radial del projecte li dóna una visió clarament de mobilitat urbana i no només d'oci com passa sovint amb els típics anells verds (rondes verdes) que tenen moltes ciutats. De totes maneres un itinerari a l'estil circle line aniria bé ja que no tota la mobilitat és radial. En tot cas, no haurem d'esperar gaire per veure-ho funcionar, ja que els 2 primers itineraris s'esperen tenir acabas d'aquí una any.

Més informació:

26.6.09

La Via Verda Praga-Viena

La Via Verda Praga-Viena és una xarxa de senders i camins ciclables que connecten aquestes dues ciutats. La ruta principal és de 470 km a través de la vall del riu Vltava al sud de Bohemia i la vall del riu Dyje al sud de Moràvia, passant per zones rurals i naturals molt interessants com la regió de Trebon o el Parc Nacional de Podyjí, entre d'altres.

Més informació a Prague-Vienna Greenways on podeu trobar un mapa interactiu de les etapes o podeu descarregar aquestes guies en anglès, txec i alemany:
També he trobat aquesta ruta Praga-Viena-Praga seguint la via verda i tornant pel Danubi fins a Linz.

Carreteres secundàries, un programa de TV per descobrir el país en bicicleta

Carreteres secundàries, un programa de TV per descobrir el país en bicicleta:
Divendres va començar al parc del Fòrum el rodatge del programa de televisió ‘Carreteres secundàries’, produït per LaQuimera, que podreu veure a partir del dia 22 de juliol a les 58 televisions associades a la Xarxa de Televisions locals (XTVL). ‘Carreteres secundàries’ és una sèrie de 12 programes en els que, tot fent una ruta en bicicleta de carretera, muntanya o urbana, es proposa a l’espectador descobrir diversos indrets del país i la gent que els habita.
Tot comença quan et desvies de la ruta bàsica, alenteixes la marxa, obres els ulls i canvies la manera que tens de veure i entendre la vida i les transformacions del temps.
Al marge hi ha històries, llocs i persones fascinants que enriqueixen la idea oficial de país, li donen una dimensió inèdita. A ‘Carreteres secundàries’ no és tant important el final de la ruta, sinó què passa pel camí i quina gent trobem.
Cada capítol correspon a una ruta. A partir d’una tesi inicial i compartint la idea de J.V.Foix ‘m’exalta el nou i m’enamora el vell’, Rafael Vallbona, que presentarà l’espai, planteja un recorregut per connectar llocs i persones, tant d’ahir com de demà, per entendre millor el present. I a més, fent el viatge poc a poc, sense el soroll que no permet escoltar ni ser escoltat, aleshores tot pren una altra dimensió.
En aquest primer lliurament, els programes ens portaran per Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, el massís del Garraf, la serralada litoral, l’horta de Lleida, Sant Llorenç de Munt, la plana de Vic, les vinyes del Penedès, l’antiga ruta del carrilet d’Olot a Girona i la serralada de les Gavarres.
Les diverses bicicletes (a la imatge una Brompton) que s'utilitzaran durant el rodatge així com la roba han estat cedits per Probike, mentre que Vèrtic, ha cedit les mini càmeres que dónen uns plans poques vegades vistos en imatges de ciclisme a la televisió.

25.6.09

Provant una Brompton per primera vegada: Jo i la Brompton

Rafael Vallbona escriu sobre la seva primera experiència sobre una Brompton a Jo i la Brompton. Comparteixo moltes de les seva valoracions sobre les plegables i la Brompton en concret, com per exemple la sensació inicial d'inseguretat, el que pesen, el poc que frenen, entre d'altres.

I a part de passejar i fer turisme, també és ideal per fer encàrrecs i petites compres per la ciutat...

El camí de la platja del Prat

Itinerari per a bicicletes i vianants des de l'avinguda Onze de Setembre del Prat de Llobregat fins a la platja.


Mostra Camí de la Platja del Prat en un mapa més gran

Les bicicletes públiques arriben a Palma

A l'Estació Intermodal de Palma s'han posat 100 bicicletes a disposició dels usuaris que tinguin la targeta intermodal (tren, metro, bus, etc.). El servei és gratuït i funciona tots els dies de 7 a 20h. Per utilitzar la bicicleta, s'ha de signar un contracte amb el qual es lliura a l'usuari una armilla, un casc i un pany.

El sistema és similar al que s'utilitza a Holanda, on el que es pretén és que l'usuari que arribi a una ciutat amb transport públic disposi d'una bicicleta per moure's.

Aquestes bicicletes es sumen a les 100 que es van posar a la Universitat de les Illes Balears.

Font: directe!cat 25/6/2009

19.6.09

Bicicletes per a la policia

Llegeixo que La Diputació de Barcelona fa entrega de 26 bicicletes per a policies locals.

També, parlant de policia i bicicleta, ahir em vaig fixar que en la ruta dels Lakers amb autocar hi havien policies en bicicleta. Vegeu el vídeo de TV3 (a partir del minut 23) o aquestes fotos del Flickr.


Un de cada tres nens espanyols de 6 a 10 anys pateix sobrepès

Quan anirem en bici a l'escola?
Quan trencarem el cercle viciós de mobilitat quotidiana?

Més info:

18.6.09

Problemes amb la manxa

Sóc especialista en desinflar rodes amb la manxa. Recordo que ho vaig fer la primera vegada que vaig agafar una manxa d'aquestes que tenen un tanca que s'ha d'obrir, de fet ara són totes així, suposo que estava acostumat a aquelles que portaven el tub flexible (vegeu foto). Posteriorment m'ha passat diverses vegades que per posar la manxa sobre la vàlvula perdo un munt d'aire... Sóc l'únic que li passa? I no us molesten els radis? I nou enganxeu el dit? Suposo que sóc jo... Ara ja vaig més en compte.

17.6.09

Pachamama: cistelles ecològiques portades en bicicleta

PACHAMAMA és una associació que distribueix en bicicleta i per Barcelona cistelles de productes de producció ecològica i comerç just.


16.6.09

Brompton M3L versus Monty F20R

Ja fa unes setmanes vaig agafar un mateix dia aquestes dues bicicletes plegables (i també una BTT) i vaig poder-les comparar. D'entrada cal dir que són bicicletes de preus diferents i de mida de roda també diferent (16" la Brompton versus les 20"de la Monty):

Brompton M3L versus Monty F20R



A destacarA millorar

Brompton M3L






  • Sistema de plegat excel·lent i fins ara no superat: mida plegada, pes, temps i portabilitat
  • Canvi intern
  • Molt ràpida
  • Posició una mica esportiva
  • Només un dels pedals és plegable
  • Pneumàtics amb banda reflectant






  • Li falten marxes per afrontar pujades
  • Molt cara


  • Monty F20R








  • Preu
  • Permet afrontar pujades
  • Inclou bossa de transport
  • Posició còmode








  • Li falta una mica més de velocitat.
  • Plegada es pot malmetre el seient.
  • Fa de mal portar plegada (típic de la majoria de plegables)
  • No hi ha catàleg d'accessoris

  • Com a característiques comunes d'aquestes bicicletes jo destacaria:
    • Menys estables i amb menys capacitat de frenada que una bici convencional.
    • Posició del manillar no regulable i en el cas de la Monty pot resultar còmode per alguns o massa elevat per a altres. En el cas de Brompton, hi ha disponibles diversos tipus de manillar.
    • A les Brompton és habitual que el plat o el pinyó sigui més gran o petit segons la ciutat, l'establiment o les preferències de l'usuari, per tant la relació de velocitat/capacitat de fer pujades varia.

    15.6.09

    Les dades reals del Bicing

    Segons algunes fonts el 50% de les bicicletes del Bicing s'han de reposar al cap de l'any degut als robatoris i al vandalisme. Les xifres oficials ho situaven fa un mes en un 10% de les bicicletes.

    A simple vista es veu un fort increment en les últimes setmanes. Passejant per Barcelona i rodalies és força freqüent veure bicicletes del Bicing abandonades, en bon estat o amb avaries, amb o sense els parafangs blancs, vermelles o d'altres colors...

    Les bicis arriben a tot arreu, avui mateix llegia que se n'havia trobat una a Vilanova o m'explicaven l'altre dia que van enganxar a un subjecte que intentava facturar una bicicleta del Bicing (empaquetada dins d'una caixa) a l'aeroport del Prat.

    A París l'empresa concessionària ha tingut seriosos problemes amb el vandalisme i sembla que a Barcelona anem pel mateix camí i es confirmaria aquesta alarmant xifra de bicicletes "perdudes".

    Sembla que alguna cosa falla a la nostra societat, per què no diem res? De qui són les bicicletes del Bicing? Són nostres, de tots i les paguem entre tots!

    40 ciutats espanyoles podrien aplicar el límit de 80 km/h a les seves vies d'accés

    La cerca de solucions per reduir la contaminació fa que moltes ciutats es plantegin aplicar el límit de 80 km/h. És una llàstima que el motiu sigui les multes europees i no la mortalitat derivada de la contaminació que duplica la mortalitat per accidents de trànsit.

    12.6.09

    Ciclonudista 2009, dissabte 13 de juny

    Un any més arriba la manifestació Ciclonudista:
    Ja tenim preparada la Ciclonudista Mundial d'aquest any!!!
    El proper 13 de juny, dissabte a les 17h. a plaça Universitat de Barcelona, des d'allí voltarem la ciutat fins arribar a la platja propera al Fòrum. Porta't el berenar, i tot allò que creguis convenient. No cal banyador!
    Us convidem a que engalaneu la vostra bicicleta i els vostres cossos amb els colors i lemes reivindicatius mes oportuns a l'efecte. Sol@, amb la colla i la familia fins a formar una massa ciclista inergalàctica doncs a tot el Món ens manifestem.
    Més informació

    Algunes actualitzacions

    De tant en tant vaig actualitzant diverses pàgines d'aquest bloc. A mesura que tinc nova informació actualitzo les seccions (els enllaços de la part esquerra) i també he anat fent petites actualitzacions a algunes ressenyes: fotos noves, plànols, canvis en els itineraris, etc.

    Algunes de les ressenyes que he anat modificant són:
    Algunes seccions que he modificat fa poquet:
    Si trobeu algun informació incorrecte o enllaç trencat us agrairé que m'informeu.

    9.6.09

    Yuba, la bicicleta de transport

    Yuba és una bicicleta de càrrega dissenyada específicament pel transport de càrregues pesades.

    Per feina, per anar a comprar, per repartiments, però també pot portar un parell d'adults a darrera o fins a 3 nens.

    A l'esport, les dones no existeixen i més enllà del futbol no hi ha vida

    Llegint l'emocionant Crònica de la triatló Half Challenge Barcelona-Maresme (El Periódico) i posterioment llegint el primer comentari que hi apareix, m'adono de que és veritat, que no hi ha cap referència a les 500 dones que hi prenien part.

    Al segle XXI l'esport femení continua fora dels mitjans de comunicació públics i privats. Passa el mateix que els esports "no majoritaris", queden fora de les notícies. A TV3 cada dia ens hem d'empassar l'actualitat del Barça, l'Espanyol i el Madrid, tot i que no hi hagi res per explicar. A part del futbol només el bàsquet i puntualment el ciclisme, el motor, el tennis i algun altre esport afortunat aconsegueix una mica de prime-time. D'esport femení res, de triatlons, duatlons, BTT, curses d'orientació i altres esports suposadament minoritaris res de res.

    Això sí, si pagues surts a la tele, tot i que no interessi a ningú, com els Barcelona Dragons.

    8.6.09

    Com afecta la contaminació al ciclista? (II)

    Més estudis, en aquest cas un de francès que estudia l'afecte dels òxids de nitrogen i les partícules en els ciclistes. Es realitza amb un tricicle de medició i ve a dir el mateix que el cas de les partícules ultra-fines:
    • Pel centre d'un carril sempre es respira més contaminació. Quan es fa per un carril bus-bici se'n respira menys i fins a 10 vegades menys si es fa per una via segregada.
    • Els conductors de cotxe respiren més contaminació perquè estan exposats durant més temps.
    Us recomano que us llegiu l'article de Juan Merallo i si domineu el francès seguiu els enllaços de l'estudi: ¿En qué vehículo se respira más contaminación?

    Vegeu també:

    Angles morts, circulant en bici per París

    Els problemes de la bicicleta a la ciutat són els mateixos a tot arreu, fins i tot en els països més ciclistes. Si anem però una mica més al sud on a les ciutats fins ara no hi ha tants ciclistes trobem situacions encara més familiars, com la d'aquest vídeo rodat durant un any a París. Es titula Angles morts:


    Llegit aquí.

    Només València, Sevilla i Madrid signen la Carta de Brussel·les

    El passat mes de maig a Brussel·les durant el congrés Velo-City 2009 es va fer l'acta de signatura de la Carta de Brussel·les al parlament Europeu. Fins ara només tres ciutats espanyoles s'han adherit a la carta que "compromet" a les ciutats a aconseguir pel 2020 que un 15% dels desplaçament es realitzin en bicicleta.
    Aconseguir un 15% dels desplaçaments totals en bicicleta és una xifra molt important, tingueu en compte que Barcelona estaria actualment entre el 2 i el 3% i Sevilla diuen que entre un 4 i un 5%. Compliran Sevilla, València i Madrid? És qüestió de voluntat política aconseguir-ho i signar un compromís que d'aquí 10 anys ningú recordarà és molt fàcil, però també és molt significatiu que cap municipi català si hagi adherit.

    7.6.09

    Els catadiòptrics no sempre es veuen

    Why Bicycle Reflectors Don't Work explica perquè no ens hem de refiar de que ens veuran de nit quan només portem catadiòptrics. En alguns casos, depenent de com hi incideix la llum, els catadiòptrics no es veuen des de certs angles.

    6.6.09

    Pilates com a complement d'esports aeròbics


    Extret de Wikicommons
    El mètode Pilates és un sistema d'entrenament, un tipus de gimnàstica o un tipus de fitness (digueu-li com vulgueu!) que es basa en l'execució i repetició d'exercicis realitzats amb precisió que combinen estiraments amb exercicis de força. És un exercici dinàmic que va acompanyat d'una respiració toràcica, que pot ser anaeròbica i que posa força èmfasi en la zona abdominal, però que també reforça molts músculs que normalment els practicants de pocs esports no utilitzem massa. En general, es practica a terra (Pilates mat) i s'hi poden utilitzar complements com pilotes de diverses mides, entre d'altres, que ajuden a variar els músculs i les intensitats amb les que es treballa. També es fa Pilates utilitzant aparells estàtics, però desconec exactament com es desenvolupen les sessions.

    La meva experiència particular amb Pilates és que m'ajuda a reforçar la zona abdominal i l'esquena, els abductors i tota una sèrie de músculs secundaris de les cames i tinc la sensació que això m'ajuda a evitar lesions i sobrecàrregues.

    5.6.09

    Sobre les zones 30

    Un parell d'apunts sobre les zones 30. El primer explica que tot i que totes les ciutats redueixen la velocitat màxima a 30 km/h no totes tenen el concepte de Zona 30 i reflexiona sobre els avantatges de les zones 30 comparant 3 ciutats. El segon enllaç és una notícia sobre les zones 30 de Barcelona:


    Aparcament vertical per casa o per l'oficina

    Aquest aparcament vertical per a bicicletes ocupa l'espai just d'una bicicleta, no cal fer forats, no s'embruten ni es ratllen les parets i es pot canviar de lloc sempre que es vulgui. És ideal per casa o per l'oficina.

    Més informació i encàrrecs aquí.

    4.6.09

    Com afecta la contaminació al ciclista? (I)

    No us heu aguantat mai la respiració quan passava un camió? o quan un cotxe treia un núvol negre pel tub d'escapament? o quan un ciclomotor deixa anar aquella olor tant desegradable?

    L'estudi que us presento, dades del 2007-2008 del projecte Vector, analitza l'exposició dels ciclistes (també dels conductors de cotxes) a les partícules ultra-fines, les de menys de 0,1 micres. Per fer les mesures s'ha utilitzat una bicicleta amb diversos mesuradors i s'han fet mesures a 4 ciutats europees.

    Conclusions:
    • L'exposició a partícules és més alta quan el ciclista s'acosta al trànsit motoritzat.
    • Les barreres entre la calçada on circulen vehicles de motor i els carrils bici redueixen l'exposició.
    • Als carrils bici separats de les carreteres amb trànsit es redueix l'exposició significativament
    • Fonts externes de partícules, com focs o obres, augmenten l'exposició significativament.
    • Els cotxes diesel (una mica antics) i els vehicles amb motors de 2 temps incrementen l'exposició significativament.
    • Sovint els ciclistes s'exposen a pics curts i concentrats de partícules ultra-fines que ràpidament tornen a les concentracions normals.
    • Les concentracions de partícules ultra-fines a dins dels cotxes (que també s'han mesurat) mostren valors alts duran més temps causats per les partícules que entren pel sistema de ventilació i que desapareixen lentament.
    • El temps (pluja i vent) juga un paper molt important.
    • Les exposicions més altes a les partícules ultra-fines es mesuren en túnels, carrers estrets amb edificis alts i passos subterranis.
    Més informació:
    Dels efectes de les partícules ultra-fines a la salut se'n sap poc i de fet les mesures que es fan a l'àrea metropolitana normalment són de partícules més grans.

    2a Trobada de tàndems

    El proper 6 de setembre es cel·lebrarà al Penedès la 2a Trobada de bicicletes tàndem que dóna relleu a la primera que es va realitzar ara fa un any.



    Més informació:

    3.6.09

    Augment de bicicletes de pinyó fix

    Fa un mes llegia un article a El Periódico 1/6/2009 sobre les bicicletes de pinyó fix o fixed gear. Des de llavors m'hi he anat fixant més i n'he vist forces, sembla que el tema està quallant. L'article explica una mica l'origen d'aquestes bicis i una mica la filosofia i la moda associada.

    Ara m'adono que ja fa cert temps vaig crear la categoria pinyó fix i que ja hi he posat un parell d'apunts.

    Rampa automàtica per a bicicletes CycloCable

    Prototip exposat a Brusel·les el 2009
    Actualitzat a gener de 2015

    Aquest invent permet pujar rampes amb la bicicleta posant un peu en un petit ressalt que hi ha al terra i que es desplaça per una guia. Requereix una mica d'equilibri (que normalment es té anant en bici).

    El comercialitza POMA Group, però només existeix una implementació a Trondheim  (Noruega) que data del 2013 i que substitueix un primer prototip del 1993.

    Vegeu l'article a la Wikipèdia [en] que n'explica l'història.

    L'any 2009, vaig enregistrar a Brusel·les aquest vídeo d'un prototip que il·lustra molt bé el funcionament:




    Vídeo del primer prototip que es va instal·lar a Trodheim (Noruega):




    Foto del primer prototip (foto de Josep Puigdemont):

    2.6.09

    Us imagineu un vídeo porno a les pantalles del Bicing?

    Doncs això és el que va passar a Zamora! Sembla que un pirata informàtic va introduir un vídeo pornogràfic en un dels punts de préstec de bicicletes d'aquesta ciutat.

    Bicicleta del Bicing estavellada

    Sembla que hi ha certa moda d'estavellar bicicletes del Bicing escales avall.

    Sense comentaris...