15.3.10

La travessa del Delta del Llobregat: Castelldefels - Gavà - Viladecans - el Prat - Barcelona

Amb aquesta ruta descobrim el cantó més occidental del delta del Llobregat: les seves platges, els seus aiguamolls, l'agricultura, les noves infraestructures, els passeigs marítims, els nous carrils bici, etc.

Última revisió: abril de 2023

Distància: 31 km
Inici: estació de Rodalies de Castelldefels.
Final: plaça Espanya de Barcelona, però tant a la ressenya com en el mapa indico com acabar en altres llocs: Sant Boi, Cornellà, l'Hospitalet, etc.

Campus del Baix Llobregat
Descripció:

Sortim de l'estació de Renfe de Castelldefels i agafem el pas subterrani per creuar les vies en direcció mar. Al sortir creuem un pas de vianants i travessem una zona d'aparcament (agafant un carril bici pintat a terra) per agafar la rampa d'una passarel·la que ens permetrà creuar l'autopista C-32. Travessarem el Campus del Baix Llobregat de la UPC anant recte i una mica a la dreta per creuar l'estany de l'Olla del Rei i girem a l'esquerra per vorejar-lo (deixarem les marques de carril bici). Ja en aquest tram ens adonem que estem en zona deltaica antigament ocupada per aiguamolls ja que la presència d'aigua és constant.
Passeig marítim de Gavà

Acabem de travessar el campus per anar a buscar el carril bici de l'avinguda del Canal Olímpic i continuarem paral·lels al canal fins a travessar l'autovia C-31 per un pont. Continuarem per carril bici fins al passeig marítim (km 2,5).

Un cop al passeig, continuarem per calçada en direcció Barcelona, mentre gaudim de bones vistes del mar, la platja i de les dunes que tot i que ara són testimonials ocupaven una longitud important del primer tram coster del delta. Des de fa un temps, ja no es permet la circulació de bicicletes per damunt del passeig marítim al terme de Castelldefels. La calçada té 2 carrils en sentit Barcelona i els cotxes et respecten bastant.

Aviat arribarem al tram de Gavà on podrem pujar al passeig marítim i deixar la calçada. El carril bici està marcat amb pintura (km 3,6, vegeu foto). Creuarem la passarel·la damunt de la riera de Canyars i després haurem d'estar atents per veure un monument al mig d'una rotonda que ens indicarà que hem de deixar la costa per agafar l'avinguda del mar en direcció al centre de Gavà (km 5,2).

Estany de la Murtra
Creuarem altre cop l'autovia i continuarem en direcció Gavà Centre pel carril bici i deixarem a mà dreta (a l'altre cantó de la carretera) un parell de pistes de terra. A uns 650 metres del pont de l'autovia trobarem una pista senyalitzada amb el nom de camí de la Mallola de Baix i creuarem per agafar-lo (km 6,3). Continuarem fins a trobar-nos una pista asfaltada (km 8,2) que agafarem cap a l'esquerra, però abans pareu-vos un moment a mirar l'estany de la Murtra.

Camí del Serral Llarg

Continuarem per la pista asfaltada fins a trobar un camí de terra a ma dreta on trobarem un pontet que ens permetrà creuar un canal, la cua de l'estany de la Murtra (km 8,8). Llavors continuarem per agafar una pista asfaltada a la dreta (camí del Serral Llarg, vegeu foto) que ens acostarà fins a l'autovia. Un cop a l'autovia continuarem pel lateral (atenció que és de doble sentit de circulació) fins arribar a una rotonda on podrem escollir si agafem el camí del mar cap a Viladecans o creuem l'autovia per anar a les platges i a l'espai natural del Remolar.

↷ Cap al Remolar o a la platja de Viladecans (+6 km)

Des d'aquesta rotonda creuarem l'autovia per a trobar una segona rotonda on girarem a l'esquerra (si anem recte aniríem a la platja de Viladecans). Continuarem pel que era l'antiga autovia per un carril bici fins a trobar a mà dreta un accés senyalitzat a l'espai protegit del Remolar-Filipines. En caps de setmana trobarem un aparcament exterior per a cotxes, però les bicicletes sempre poden accedir a l'interior. En uns 1.200 metres s'arriba a l'interior de l'espai on probablement haurem de deixar les bicicletes per acostar-nos als aguaits. També amb uns 500 metres ens podem acostar a la platja. La tornada es fa pel mateix camí. Acostar-nos al Remolar afegeix uns 3 km d'anada i un 3 més de tornada al nostre còmput de quilòmetres.

Camí del Mar de Viladecans
Cap a Viladecans pel camí del mar

Des de la rotonda (km 10,8) veiem un passeig pavimentat en vermell, és el camí del mar de Viladecans que ens porta cap al centre de la població i cap a l'estació de tren. Al km 12,9, teniu la possibilitat d'agafar un camí alternatiu per dins el llit canalitzat de la riera de Sant Climent (Atenció els dies de pluja o els dies després), però jo prefereixo continuar pel camí del Mar, travessar la carretera B-210, continuar per un tram més nou i just abans de la rampa del pont que travessa l'autopista C-32, girarem a la dreta travessant la carretera (o bé fent una mica de volta per sota el pont). Arribarem fins a la riera de Sant Climent que normalment no tindrem problemes per creuar, remuntarem un metres i abans de travessar l'autopista C-32 hi ha una rampa a la dreta (km 14,9) que ens portarà fins a un camí paral·lel a la via del tren que seguirem. Al mapa, teniu totes les possibilitats i alternatives que teniu en aquesta zona.

 
Continuem paral·lels a la via del tren i en direcció a Barcelona, però un accés des de Viladecans ens farà allunyar-nos de la via per tornar-nos apropar un tros més enllà (en aquesta zona hi ha una hípica i potser trobem algun cotxe). Creuarem una riera canalitzada, la riera roja (i entrem al terme de Sant Boi), i al passar per sota d'un pont que creua les vies (km 17,1) el farem servir per creuar i per continuar paral·lels a les vies per l'altre costat (la foto de la dreta està feta des d'aquest pont i mirant cap a Viladecans).

Bassa gran de Can Dimoni amb Viladecans al fons
Basses de can Dimoni (+2 km)

Abans de creuar les vies del tren per aquest pont, podem agafar aquest camí en direcció al mar fins a les basses de can Dimoni i visitar aquesta llacuna natural. Haurem de sumar 1 km d'anada i un altre de tornada.

Continuem cap al Prat


Remuntant el riu Llobregat
Continuarem paral·lels a les vies i veurem la incorporació del ramal ferroviari que ve de l'aeroport i posteriorment ens separarem un mica del ferrocarril fins a trobar-nos la carretera d'accés a l'aeroport que ens barrarà el pas i ens farà girar a la dreta. Un nou pont ens permetrà creuar les vies del tren (km 19,8) i un túnel a mà esquerra ens permetrà travessar el vial d'accés a l'aeroport. Uns metres més enllà, un nou túnel (km 20,5) ens permetrà creuar l'autovia C-31 i girarem a l'esquerra i agafarem un carril bici per anar cap al centre del Prat i travessar-lo. Anirem per la Ronda de Ponent (carril bici), el carrer del Doctor Soler i Torrents, la plaça de la Vila, la plaça Espanya i finalment l'avinguda Anselm Clavé que al final ens permetrà accedir a la llera del riu Llobregat (km 23).

Cap a l'Hospitalet i Barcelona

Remuntarem el riu i passarem per sota del pont de la C-31 i usarem aquest mateix pont per creuar, hi ha un pas habilitat per vianants i ciclistes (km 23,8). Continuarem per darrera una benzinera i després el camí està pavimentat i passa per sota de dos ponts abans d'arribar a l'Hospital de Bellvitge (km 24,9). Entrarem per un accés de vianants al recinte hospitalari i de seguida trobarem una pista-bici pintada en vermell que agafarem cap a la nostra dreta. Al sortir del recinte hospitalari creuarem una rotonda i passarem entre el Mediamarkt i l'hotel Hesperia. Passarem per l'ermita romànica de Bellvitge i passarem per dins un parc fins a la Rambla Marina que ascendirem per carril bici un tros fins a girar a la dreta tot seguin les indicacions de la Ronda Verda (km 26,1). Passat un Centre Cultural, usarem una passarel·la amb rampes per creuar les vies del tren i enllaçar amb la Gran Via. La continuació ja no té pèrdua, s'enllacen carrils bici a la vorera de muntanya fins al final. En arribar a la Ciutat Judicial (km 28,7), avançarem una mica i entrarem al terme municipal de Barcelona, només ens quedarà creuar la plaça Cerdà per fer l'últim tram de Gran Via per un carril bici a la vorera fins a la plaça Espanya.

Alternatives

Amb aquesta ruta he volgut recórrer alguns dels espais naturals i agrícoles del sector occidental del delta del Llobregat, per això en la pròpia ressenya ja us suggereixo algunes visites addicionals, però també la podeu complementar amb:
  • Us quedarà per visitar tot els espais naturals del riu situats al terme del Prat que podeu trobar en la part final d'aquesta ressenya del camí verd del Llobregat.
  • Si continueu riu amunt podeu connectar amb Cornellà i Sant Boi fàcilment, entre d'altres. Per aquesta zona podeu fer una volta pel parc agrari seguint part d'aquesta ruta.
  • Podeu començar la ruta a Castelldefels-Platja i fareu més passeig marítim, però us perdreu un espai natural i veure de prop l'entramat de corredores (canals d'aigua) que hi ha en aquesta zona.
  • Riu amunt podeu combinar aquesta ruta amb la Colònia Güell o amb l'Anell Verd de Sant Boi
  • Al km 17, enlloc de creuar el pont i continuar per damunt de les vies, podeu continuar paral·lels a les vies fins que haureu de girar a la dreta per passar per sota les vies de l'aeroport i després a l'esquerra i la dreta per tornar a girar a l'esquerra bastant paral·lels a l'autovia C-31 fins a tornar a anar cap a les vies per retrobar el camí de la ressenya. Aquest camí és una mica més curt que el ressenyat.
Més informació:

Mapa:

En aquest mapa de la ruta, hi trobareu molts punts d'interès i camins per arribar-hi i també un munt de possibles variants i dreceres que podeu escollir segons si voleu un camí més ràpid i curt o més segur. Des d'un ordinador podeu descarregar els tracks i els punts en formats kml/kmz (des del mòbil no).