9.3.10

La bicicleta als passeigs marítims

La circulació en bicicleta quan la densitat de vianants és elevada sempre és complicada, si a més a més, afegim les complexitats dels passeigs marítims el tema encara és més complicat: banyistes, patinadors, zones d'oci, nens en bicicleta, corredors, gossos... Alguns municipis han intentat d'alguna manera o altra posar ordre al caos de l'estiu, però pocs han tingut èxit.

L'Escala

A l'Escala per treure els ciclistes del passeig marítim es va decidir fer un carril bici bidireccional a l'altre cantó del carrer. Els ciclistes però, continuen preferint les vistes del passeig i finalment sembla que el carril bici es traslladarà de tal manera que quedi entre el passeig i la calçada.

Castelldefels

L’Ajuntament de Castelldefels va prohibir l'estiu passat (2009) l’ús de bicicletes, patins i monopatins en un tram de dos quilòmetres del nou passeig marítim on l'amplada és d'uns 5 metres. Posteriorment, sembla que la prohibició s'ha restringit a un horari i segons noves notícies hi haurà un carril bici en el carrer del passeig marítim per donar una alternativa segura als ciclistes.
Gavà

A Gavà van decidir l'any 2008 de senyalitzar un carril bici al passeig marítim. Es fa fer únicament amb pintura i al meu entendre l'amplada del passeig permetria trobar solucions més satisfactòries, especialment en alguns trams com el de la foto.

Algunes conclusions

No crec que hi hagi un model satisfactori que vagi bé a tot arreu. Crec que les prohibicions de circular bicicletes o patinadors només s'haurien de fer quan hi ha molts vianants i per tant fixar horaris i dates no té molt de sentit perquè sempre hi ha molts dies i hores en els que l'ocupació no es tant elevada. Si hi ha moltes gent hi hauria d'haver patrulles de policia local que fessin anar a peu als ciclistes i sempre s'hauria d'oferir una alternativa segura als ciclistes. Si es vol senyalitzar la prohibició jo posaria alguna frase de l'estil "en moments d'alta ocupació no es permet anar en bici pel passeig...". I finalment, l'opció de senyalitzar el carril bici és bona idea si hi ha una amplada respectable, però millor si al carril bici hi ha bones vistes del mar...

2 comentaris:

Descender ha dit...

Totalment d'acord amb les teves conclusions. És cert que no sempre està el passeig ple de gent. Per cert, els que fan jogging també molesten de vegades, no només els "sobre rodes".

danicristinabarcelona ha dit...

A Sant Salvador i Coma-ruga (Ajuntament d'El Vendrell) és molt similar que a Castelldefels... també hi ha un horari limitat d'estiu i d'hivern.
Enhoraboan pel bloc

Dani.