29.5.19

La ruta dels Castells del Sió

Teníem pendent fer la ruta dels Castells de la Segarra i per fi hem trobat el moment: la previsió meteorològica donava pluges al nord i massa vent cap al sud. A la primavera, a la Segarra, la temperatura és la ideal i el paisatge està esplendorós, és el millor moment de l'any! Vaig estar mirant moltes de les variants que hi ha amb la idea de fer una ruta més llarga i dividir-la en dues etapes, però al final, per diversos motius, vam decidir fer una ruta d'un sol dia i la proposta del Consell Comarcal de la Segarra és la ruta dels Castells del Sió, una ruta molt equilibrada per a poder fer cicloturisme tranquil i gaudir del paisatge i el patrimoni cultural de la ruta.
 
Distància i desnivell: 42 km i +400 m aproximats de desnivell positiu.

Inici: a l'estació de tren de Cervera si veniu en tren o en qualsevol punt de l'itinerari si ho feu en cotxe.

Informació general de l'itinerari:

La ruta dels Castells del Sió està senyalitzada com a PR i la veritat és que ens va caldre poc mirar el GPS (el mòbil amb l'App Catalunya Offline i el track), però tot i així en algun moment les marques blanques i grogues queden ocultes amb la vegetació.

L'itinerari és molt planer i transcorre majoritàriament per pistes de terra compactada sense circulació de vehicles, també per pistes asfaltades i els carrers dels pobles. També hi ha algun petit tram de camí estret i en concret hi ha una petit tram de sender on la vegetació (els cereals conreats) ha envaït el camí (això és just abans de creuar la C-14). En general, és un ruta bastant adequada i segura per a fer amb nens els caps de setmana, exceptuant potser el tram de Cervera.


Un altre aspecte a tenir en compte és que la Segarra està molt despoblada i que no hi ha pràcticament bars ni restaurants a cap poble a excepció de Cervera. Si comenceu la ruta prou d'hora, us dona temps de fer-la matinal, però en tot cas, és molt convenient anar ben proveïts d'aigua i un mínim de menjar.

Al Castell de Concabella hi podeu trobar el Centre d'Interpretació dels Castells del Sió que també té una exposició permanent sobre el Secans de Lleida. És una bona aturada per a entendre una mica millor el paisatge per on pedalem.


Vegeu el vídeo-resum:

Més informació: