30.1.06

Posar-se en el lloc de l'altre

Posar-se en el lloc de l'altre és un bon exercici de tolerància, un bon exercici que han de fer conductors, ciclistes i vianants.

De La Vanguardia llegeixo aquesta opinió: Respeto a los ciclistas

19.1.06

3a bicicletada per la Pau

Ho comenten a la web d'Amics de la Bici. El dia 29 de gener Intermón Oxfam amb motiu del Dia Internacional per la Pau organitza una bicicletada. A les 11h a Arc de Triomf.

El full d'Amics de la bici

Ja podeu consultar el full d'Amics de la bici d'hivern.

Les llums que hem de portar

Aquests dies d'hivern en que es fa fosc és habitual veure ciclistes sense les llums reglamentàries. Si els ciclistes ja som invisibles normalment encara ho som més de nit. A la web del Bacc ens recorden quines llums cal portar: quines llums hem de portar?

Lloguer de bicicletes al passeig Marítim

Aquest hivern podeu trobar un punt de lloguer de bicis al Passeig Marítim 33 de Barcelona.

Nova Passarel·la a la carretera de les Aigües

Es construirà una passarel·la de 150 metres a la carretera de les Aigües per millorar la seguretat del tram on s'ha de creuar la carretera de Vallvidrera. Hi ha certes queixes per la dimensió del projecte i pel color vermell que tindrà el pont!
Tot i que la notícia no ho diu aquest pont forma part d'un tram de la Ronda Verda. Podeu llegir-ne més a la transcripció que fa el BiciWiki de la notícia de la Vanguardia:
enllaç.

El diari de l'Hospitalet fa circular les bicicletes per les voreres

El Diari de l'Hospitalet de Llobregat (en la seva edició de gener) explica el projecte de remodelació de la Riera Blanca (frontera entre Barcelona i l'Hospitalet). En les imatges que es mostren del projecte es veuen bicicletes circulant per les voreres. Ho podeu veure en la versió impresa i també en la versió online.

El problema és que les bicicletes haurien d'anar pel carrer i no per les voreres! Segurament les bicicletes han aparegut en aquesta imatge virtual per donar-hi un toc de modernitat, però el que és modern és circular pel carrer com qualsevol altre vehicle!
A més a mes, cal dir que es va desestimar la creació d'un carril bici en aquest carrer degut a la seva poca amplada. De fet, hauria estat possible fer un únic carril en sentit ascendent que és quan la diferència de velocitat amb els altres vehicles hauria estat més elevada.

13.1.06

2.1.06

Ruta per Collserola

Ruta en BTT pel sector occidental de la serra Collserola: Esplugues – Sant Just – Font de la Beca – Passeig de les Aigües – Tibidabo – Vallvidrera – Turó d'en Cors – Sant Pere Màrtir - Esplugues

Distància i desnivell: 24 km i uns + 600m aproximadament

Inici i fi de la ruta: a Esplugues al carrer de l'església.

Descripció de l'itinerari:

Sortim pel carrer de l'Església en direcció a Collserola. Travessem el túnel per sota l'autopista i girem el primer carrer a l'esquerra, després continuarem per un carrer cap a la dreta (c/Rafael de Casanovas). Al final d'aquest carrer veurem un carreró per a vianants, l'agafarem fins que puguem girar a la dreta. Finalment girarem a l'esquerra per anar a buscar la Rambla de Sant Just Desvern.

Seguirem la Rambla de Sant Just en direcció a la muntanya fins que comenci a descendir, en arribar a una rotonda prendrem el carrer de la dreta que continua baixant. Deixarem a la dreta un poliesportiu i continuarem fins a creuar un torrent per un pont. Continuarem per l'altre banda del torrent fins que trobem una pista de terra a mà dreta amb un cartell que indiqui la Font de la Beca.

Agafarem aquest camí que en forta pujada ens durà fins la carretera que puja a Sant Pere Màrtir. Un cop a la carretera travessarem una rotonda per agafar el camí de les aigües tot deixant una font i una zona de pícnic a sota a la nostra dreta. En arribar a un camí asfaltat girarem a la dreta cap a una forta pujada per continuar pel camí de les aigües en el seu tram per la solana de la serra de Collserola.

Continuarem per aquesta camí planer fins a sortir a una carretera asfaltada que puja a Vallvidrera. Girarem a l'esquerra en direcció a Vallvidrera fins a trobar a la dreta, després d'una corba, la continuació del passeig de les aigües. Passarem per damunt del funicular de Vallvidrera i deixarem la torre de telecomunicacions a l'esquerra damunt nostre. En arribar al funicular que puja al Tibidabo agafarem un camí de pujada a la nostra esquerra que ens porta a l'observatori Fabra. Nosaltres però agafarem un trencall a la dreta al cap d'una estona per tornar a passar per damunt del funicular del Tibidabo.

Continuant la pujada arribarem a la carretera que va al Tibidabo, l'agafarem i si ho desitgem pujarem fins dalt. Posteriorment seguirem els indicadors per baixar cap a Vallvidrera.

Deixant ja Vallvidrera i baixant cap a Barcelona trobarem a la dreta un trencall (carretera de Molins de Rei a Vallvidrera) que en pujada ens portarà fins al mirador del Turó d'en Cors. Allà agafarem el camí que per damunt de la carena de Collserola ens portarà amb pujades i baixades fins a Sant Pere Màrtir. Continuarem el camí fins arribar a una carretera i descendirem cap a Esplugues. En arribar a un stop, girarem a la dreta i en arribar a una rotonda girarem a l'esquerra. Seguint tot recte i travessant l'autopista per sota arribarem al punt de partida.

Rutes de cicloturisme fora de Catalunya

Cicloturisme i alguna ruta en BTT fora de Catalunya.

Última actualització: febrer de 2024.

 
Pel Pirineu:

 

Les més clàssiques:

Altres:
França
Una mica més lluny
Vegeu directament les rutes que proposen els d'Amigosdelciclismo.com.
Travesses de RutaBike per Eslovènia, Romania i Grècia.

Vegeu també la resta de rutes de cicloturisme o BTT a:


Ruta cicloturista per Huesca i Navarra: Jaca – Ochagavía - Jaca

Començant l'aventura!
Ruta realitzada l'agost de 2004 íntegrament per asfalt i per carreteres secundàries amb molt poc trànsit. Nosaltres la vàrem realitzar en 7 etapes relativament curtes (entre 14 i 50 km) i amb desnivells positius que no superen els 800 m  per etapa. 

A cada etapa trobareu una explicació d'alternatives i idees per allargar o complementar la ruta.

Revisada completament el 2015 i el 2023

Etapes realitzades:

  1. Jaca - Aísa - Jasa - Echo (50 km, 800 mD+)
  2. Echo - Ansó (15 km, +350 mD+)
  3. Ansó - Zuriza - Isaba (29 km, +680 mD+)
  4. Isaba - Uztarroz - Puerto de Laza - Ochagavía (34 km +500 mD+)
  5. Ochagavía - Güesa - Vidangoz - Burgui - Garde (41 km, 600 mD+)
  6. Garde - Ansó (14 km, 500 mD+)
  7. Ansó - Biniés - Puente la Reina de Jaca - Jaca (52 km, 760 mD+)
Accés: es pot arribar a Jaca amb tren. Des de Catalunya cal agafar un tren fins a Zaragoza-Delicias i després agafar-ne un altre fins a Jaca (el Canfranero).
 
Allotjament: nosaltres ens vam allotjar casi exclusivament en càmpings. Si us voleu estalviar el pes de la tenda feu reserves amb antelació (especialment, la primera quinzena d'agost). En tots els poblets hi ha hostals i cases de turisme rural, i molts càmpings tenen també alberg.

Descripció de l'itinerari

Etapa 1 (50 km): Jaca - Aísa - Jasa – Echo
Puerto de Puyarrón i el refugi de la loma de Aísa

La carretera que ens porta a Aísa (A-2605) s'agafa dins del nucli urbà de Jaca, està indicat en un semàfor del centre del poble i després potser ens caldrà preguntar. La carretera passa entre camps de blat fins arribar a la vall d'Aísa on el paisatge canvia hi trobem camps més verds i boscos de pi roig.
Jasa
Jasa
Hi ha desviaments a diversos poblets, però nosaltres continuem cap a Aísa. La pujada es nota en diversos trams, però no és fins passat el poble d'Aísa que comença la pujada de veritat. Deixarem el trencall que continua cap al fons de la vall i pujarem muntanya amunt. El port de Puyarrón té bones vistes als dos vessants i a més s'aprecia el contrast del verd dels boscos propers amb el blau i el gris de les altes muntanyes que s'endevinen a l'horitzó. La baixada és pronunciada fins a Jasa, després deixem el trencall d'Aragüés del Puerto i continuem per una carretera més planera fins arribar al fons de la vall d'Echo on trobem una carretera força més ampla i transitada (A-176). Girem a la dreta i fem uns quilòmetres fins arribar al poble d'Echo

Més sobre l'etapa
En aquests últims quilòmetres trobarem un trencall a la dreta per anar al poble d'Urdués, en aquest punt el riu que baixa d'Urdués fa un bon toll per banyar-se, tot i així encara quedaran uns 5 km fins a Echo. Continuant cap a Echo, a la dreta podrem veure un pont romànic.

    El poble d'Echo és dels més grans de la zona i té força oferta d'allotjament i restauració. També és un bon punt per fer rutes en bicicleta. Nosaltres vam visitar el poble d'Urdués, però també es pot anar fins a Siresa (conegut pel seu Monestir) i seguir per una vall que surt d'allà. També podríem arribar fins a Selva de Oza o fins al refugi de Gabardito, entre moltes altres opcions.
    Tant la vall d'Aísa com la d'Aragüés del Puerto es poden recórrer fins al final per contemplar un paisatge pirinenc impressionant. Ambdues valls tenen refugis, a la segona hi trobem el refugi guardat de Lizara.

Etapa 2 (15 km): Echo - Ansó

A l'entrada d'Echo trobem la carretera que va a Ansó (A-176). És una carretera no molt ample que circula per dins d'un bosc. Passat el port d'Ansó, s'inicia la baixada cap al poble per un bosc molt obac. Quan la baixada disminueix comença una petita vall que acaba amb l'arribada d'un estret on trobarem un curt túnel. Llavors el descens continua fins a la cruïlla de la carretera de la vall d'Ansó. Girarem a la dreta cap al poble d'Ansó, on arribarem després d'una pujadeta.
Ansó
Més sobre l'etapa: El motiu d'aquesta etapa tant curta va ser el mal temps que ens va fer sortir tard. Us recomanaria continuar fins a Zuriza, però si us hi quedeu, el poble té forces coses per visitar.

Etapa 3 (29 km): Ansó - Zuriza - Isaba
Vall de Zuriza i cim del Txamantxoia

Segurament aquesta és una de les etapes més maques. La pujada fins a Zuriza es fa per una carretera molt estreta que va resseguint el riu. La vall té una vegetació esplendorosa i a mesura que anem pujant ens anem endinsant en un estret on s'alcen muntanyes escarpades. En arribar a Zuriza, la vall s'obre i veiem un canvi de vegetació, prats verds i boscos de pi negre i faig. Ens desviem cap al Puerto de Navarra, la pujada és dura però curta. Els 1290 metres d'aquest port són el punt més alt de la ruta. La baixada pel cantó Navarrès s'agraeix, la carretera millora i ens oblidem dels sots que ens han acompanyat durant tot el trajecte. En un tros més planer gaudim del paisatge de la vall de Belabarze, després pugem una mica per fer la forta baixada fins a la vall de Roncal. Un cop al fons de la vall trobem la carretera que ens durà a Isaba, nosaltres però, anem cap a la dreta a buscar el càmping Asolaze.
Puerto de Navarra o portillo de Argibiela

    Més sobre l'etapa:
    Zuriza és un bon punt per aturar-se, hi ha un càmping amb alberg i es pot continuar fins al fons de la vall on hi ha el refugi de Linza. Amb BTT us podeu endinsar per diverses pistes de la vall amb paisatges impressionanats.
    Igualment, la vall de Roncal ofereix també moltes possibilitats en la seva part superior, la zona de Belagua.

Etapa 4 (34 km): Isaba - Uztarroz - Puerto de Laza – Ochagavía
Uztarroz

A l'entrada nord d'Isaba trobem el desviament cap a Uztarroz i Ochagavía. Fins al poble d'Uztarroz la pujada és molt moderada, després del poble i d'una àrea de pícnic comença una pujada continuada fins al Puerto de Laza. Des del port podem tenir bones vistes de les muntanyes del Pirineu Aragonès. La baixada com sempre s'agraeix. En arribar al fons de la vall anirem cap a l'esquerra deixant un trencall a la dreta amb una vall molt bucòlica que puja cap al Puerto de Larrau. Després passarem pel poblet d'Izalzu i poc després arribarem a Ochagavía.
Port de Laza
    Més sobre l'etapa:

    Si volem observar voltors de ben a prop, a pocs quilòmetres d'Isaba trobem un trencall a la dreta on una pista de terra s'endinsa al barranc de Mintxate. Passat un primer estret la vall s'obre i veurem forces voltors. La pista continua fins al fons de la vall (vegeu).
Ochagavía
    Des del Puerto de Laza podem anar per pistes forestals fins a Vidangoz. Tot i que ens van dir que podria ser un pèl perdedor ja que passem per pistes que a l'hivern són circuits d'esquí de fons. També he vist que en BTT es va d'Isaba a Ochagavía de forma bastant recta.
    També tenim la possibilitat d'anar cap a França pel port de Larrau o de continuar la travessa cap a Irati (pantà Arabia-Orbaizeta) i continuar o tornar cap a Ochagavía. A Ochagavía teniu oficina de turisme.
Etapa 5 (41 km): Ochagavía - Güesa - Vidangoz - Burgui – Garde

Des d'Ochagavía descendirem per la carretera de la vall de Salazar fins a Güesa, allà agafarem un trencall a l'esquerra que ens portarà suaument fins al port de Vidangoz. Després començarem la baixada i cal estar atents perquè a mà esquerra veurem el poble de Vidangoz. Si anem molt embalats potser arribem al trencall que porta al poble sense haver-lo vist!
 
Vall del riu Zaraitzu/Salazar
Continuarem baixant fins arribar altre cop a la carretera de la vall de Roncal, nosaltres vam girar a la dreta per visitar el poble de Burgui i després vam fer mitja volta per remuntar la vall. La carretera és força ampla i la pujada és suau fins arribar al trencall que va a Garde. Girant a la dreta s'arriba en pocs quilòmetres a Garde.
Burgui

    Més sobre l'etapa
    A Vindangoz hi ha una pista de terra que ens porta fins a Roncal sense haver d'anar fins a Burgui. Estalvia una volta important per carretera.
    El poble de Garde és molt petit i té pocs serveis. El càmping és molt petit i és de bungalows, per a tendes només té unes terrasses que es poden quedar plenes fàcilment. Si heu de fer compres o allotjar-vos val la pena quedar-se a la vall de Roncal.
Garde
Etapa 6 (14 km): Garde – Ansó

Aquesta etapa és força dura perquè el desnivell es realitza en pocs quilòmetres, a més la vall de Garde està plena de tàvecs i si no es porta algun repel·lent efectiu la pujada es pot convertir en un infern. Guardem un especial record d'aquest port que a més porta el nom de “Puerto de Matamachos”. La baixada també és forta tota l'estona fins a Ansó, però serveix per a treure't de sobre els maleïts tàvecs. A mig camí trobem el desviament a Falo i després comencem a tenir millors vistes de la vall d'Ansó.
    Més sobre l'estapa:
    Una possible alternativa en aquest punt és agafar la carretera en direcció a Fago, però si optem per aquesta ruta potser haurem de fer un tros més de carretera nacional si volem tornar cap a Jaca.

Etapa 7 (50 km): Ansó - Biniés - Puente la Reina de Jaca - Jaca

La carretera de la vall d'Ansó segueix el riu enfilada i descendeix en arribar als estrets d'Ansó. Després, en arribar a Biniés, el paisatge canvia completament i es converteix en molt més àrid. En pocs quilòmetres arribem a un trencall on agafarem la carretera nacional en direcció a Puente la Reina i Jaca. Seguirem aquesta carretera fins a Puente la Reina i després d'un trencall continuarem per la mateixa carretera fins a Jaca. La carretera planeja bastant, però puja més del que baixa. Arribant a Jaca tornem al punt d'inici i per tant finalitzem la ruta.
    Més sobre l'estapa: El tram de carretera nacional és força transitat i el voral de la carretera no sempre és suficient. Recomanem cercar alternatives, de fet, en alguns trams és possible agafar algun camí de terra senyalitzat amb les marques del camí de Santiago que transcorre paral·lel a la carretera.
    També sembla que podem anar de Biniés fins a Sta. Engracia de Jaca i després anar cap a Echo, desviar-se a Javierragay i continuar cap a Ascara i Jaca. Aquesta segurament seria l'opció que aconsellaria.
    També es pot parar a Santa Cília que té alberg del Camino.
    Des de 2019, hi ha en servei l'autovía A-21 que teòricament treu trànsit a la N-240 en aquest tram, per tant, la ruta original que vam fer ara pot ser una opció ràpida i prou segura per arribar ràpid a Jaca.

Plànol de la ruta

 



Taula de distàncies i altituds
Punt de l'itinerari Km acumulats Altitud del punt
Jaca 0 818
Aísa 20 1046
Puerto Puyarrón 23 1237
Jasa 28 980
Encreuament 36 740
Echo 43 835
Puerto Ansó 50 1078
Ansó 58 860
Zuriza 75 1227
Puerto Navarra 77 1290
Encreuament 83 800
Isaba 87 780
Uztarroz 93 871
Puerto de Laza 100 1129
Ochagavía 115 770
Güesa 124 680
Puerto Vidangoz 130 780
Burgui 139 629
Garde 154 754
Puerto Matamachos 161 1150
Ansó 168 860
Biniés 186 680
Puente La Reina (Jaca) 200 650
Jaca 218 818


Si tornés a fer la ruta...

De fet, tinc moltes ganes de tornar-la a fer i la pregunta és què faria diferent?
  • Segurament dividiria la primera etapa en 2. Intentaria dormir al refugi de Lizara o almenys visitar aquesta vall (potser també la d'Aísa).
  • D'Echo a Ansó pujaria per la carretera, però continuaria per pista (transpirinenca). No faria nit a Ansó i continuaria fins a Zuriza on potser faria algunes de les pistes que proposa la ressenya enllaçada.
  • D'Ochagavía allargaria la ruta fent una circular cap a Irati i anant per pista per l'embassament d'Arabia i després tornant per carretera.
  • De Vidangoz agafaria la pista fins a Roncal.
  • La tornada a Jaca la faria per les carreteres que proposo i evitant la carretera nacional!

Més informació:

Vegeu també:

Rutes en BTT

Aquesta pàgina ja no es manté, les rutes en BTT ara estan a:

Collserola, Garraf, Baix Llobregat:
Empordà
La Garrotxa:
  • Un tomb per la Vall d'en Bas
  • Ruta per l'Alta Garrotxa: Sant Joan de les Fonts - Castellfollit de la Roca - Can Bundància (Oix) - collet de Colldecarrera - Hostal de la vall d'en Bac - mas de Mariner- Sant Salvador de Bianya - Sant Martí de Capsec - Llocallou.
Penedès i Anoia
Pel Pirineu:
Berguedà:
Altres:
Com trobar més rutes?
    • Coneixeu els Centres BTT de Catalunya? N'hi ha per tot Catalunya i tenen rutes senyalitzades. També hi ha la Transcatalunya BTT que fa la volta a Catalunya seguint algunes de les rutes d'aquests centres.
    • Els webs d'ajuntaments, consells comarcals i patronats de turisme acostumen a recollir rutes.
    • Cercador de rutes del Palau Robert.
    Alguns webs que recullen rutes en BTT per Catalunya:
    Última actualització: setembre de 2012.
     
    Aquesta pàgina ja no es manté, les rutes en BTT ara estan a:

    Transportar la bicicleta. Com i quan transportar la bicicleta?

    En transport públic

    Una Brompton en un
    tren de Rodalies Civia
    Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya: horari il·limitat, disposa d'uns seients plegables on es penja la bicicleta.

    Rodalies RENFE (Generalitat): "es permet el transport gratuït de bicicletes a totes les línies i sense limitacions horàries sempre que l’ocupació ho permeti. La persona que porti una bicicleta ha de mantenir en tot moment l’atenció necessària per garantir la seguretat i comoditat de la resta de passatgers. Excepcionalment, el personal pot no autoritzar l'accés als trens amb una ocupació alta de viatgers. 
    Una Brompton en un
    prestatge d'un regional
    Les bicicletes plegables es consideren equipatge de mà, per tant es poden portar sempre que no ocasionin molèsties a la resta de passatgers o desperfectes al propi material ferroviari."

    Vegeu també On posar la bici als trens de rodalies  

    RENFE Bicis plegables o desmuntades i embalades: les plegables plegades poden viatjar sempre, però si el tren és AVE, AVANT o LD (llarga distància) han d'anar enfundades. Si és una bici convencional haurà d'anar desmuntada (manillar girat i pedals trets) i en una caixa que no superi els 120 x 90 x 40 cm (llargada-altura-amplada). I si és un tren amb compartiments, màxim 2 bicis i cal treure un billet gratuït. Vegeu normativa juliol 2013
    Una plegable en un AVE

    RENFE bicis sense desmuntar en Mitja Distància: en trajectes de més de 100 km caldrà pagar 3€ per bici i cal que la bici no molesti. Si és un tren amb reserva de plaça el número de bicis estarà limitat. Vegeu normativa juliol 2013

    En tren per Europa? Consulteu les normatives a Rail Passenger (anglès, Passenger with bycicles i trieu país).

    Metro: feiners de 5 a 7 h, de 9:30 a 17 h i de 20:30 fins a la fi del servei. Dissabtes, diumenges, festius i feiners de juliol i agost, tot el dia. Plegables tot el dia.

    Tramvia de Barcelona: sense restriccions horàries.
    Autobús: no està permès, utilitzeu bicicletes plegables.
    Autocar o cotxe de línia: la legislació catalana permet portar-les sense desmuntar a les bodegues (si n'hi ha). S'estan iniciant proves pilot d'autocars amb porta-bicicletes i fins i tot amb possibilitat de reservar plaça amb antelació. En cap cas, es paga suplement.
    En altres llocs, cal desmuntar la bicicleta i posar-la en una caixa, però segons l'ocupació de l'autocar i el conductor potser que no calgui embalar o desmuntar.

    Funiculars: el de Montjuïc i el de Vallvidrera no tenen restriccions horàries. El de Vallvidrera admet un màxim de 5 bicicletes per viatge.


    En un cotxe particular

    En un turisme petit hi cap normalment una bicicleta ocupant el maleter i les places de darrere, només cal desmuntar la roda de davant. Amb bicicletes grans (o en cotxes molt petits) caldrà també baixar el seient o desmuntar altres parts: els portaequipatges de la bicicleta o la roda de darrere.

    Portabicicletes: els que es porten a darrere ofereixen menys resistència a l'aire, però impedeixen obrir el maleter durant el viatge. Els que es munten damunt del ganxo del remolc són més fàcils de posar i treure i un cop treus les bicis pots obrir el maleter sense treure el portabicis.

    Alguns cotxes porten de fàbrica un accessori portabicicletes.

    Última actualització: març de 2021

    1. Introducció

    Aquest manual recopila les reparacions més usuals que es poden fer en una bicicleta i que a més, per la seva simplicitat es poden realitzar fàcilment a casa o en ruta. També he recopilat diversos consells de manteniment, així com informació útil per a realitzar sortides o escollir un equipament per a una bicicleta. Davant de qualsevol dubte, aneu i pregunteu a un mecànic. No em faig responsable dels errors que aquest manual pugui contenir, ni de les conseqüències que això pugui tenir en les vostres bicicletes, valoreu vosaltres mateixos el contingut d'aquest manual i assumiu el risc.