31.1.20

Descens del Mogent i del Besòs: de Cardedeu a Sant Adrià de Besòs

Descens del riu Mogent i del riu Besòs des de Cardedeu i Llinars fins a unir-se amb el riu Congost i continuar amb el nom de Besòs fins al mar a la desembocadura de Sant Adrià de Besòs.

Distància i dificultat: 35 km fàcil. Eviteu la ruta després de pluges i tingueu en compte que circulareu per zones inundables.

Descripció:

El riu Mogent neix a la cara nord de la Serra del Corredor i transcorre paral·lel a l'autopista AP-7 pel terme de Llinars del Vallès. Nosaltres sortim de Cardedeu en direcció sud i creuem el barri del Poble Sec per entrar al terme de Llinars. Creuarem l'autopista i les vies del tren d'alta velocitat a la vegada que creuem el Mogent per seguir-lo pel cantó esquerre (en el sentit de l'aigua). Anirem paral·lels al riu per un polígon i sortirem a una carretera (BV-5105) que agafarem cap a l'esquerra per girar a la dreta a la primera pista de terra que trobem (a uns 80 m).


Seguirem per un entorn més agradable per camps i arran de riu fins que creuarem el riu per un pas inundable per a continuar per la riba dreta.

Passarem per sota la C-60 i per al costat de la Bassa d'en Segur i ens tornarem acostar al riu per creuar-lo per un pont que ens portaria al centre de la Roca, però nosaltres girem a la dreta i continuem per la llera ara pel costat esquerre del riu.

En arribar a una zona més agrícola tornarem a creuar el riu per un pas inundable (normalment amb aigua). Pujarem una mica i girarem a l'esquerra per continuar per pista i ens acostarem al riu quan puguem. Farem un bon tros per zones agrícoles fins que tornem a creuar el riu per un altre pas (Gual de Can Farigola) i continuarem pel marge esquerre per al terme de Vilanova del Vallès.

Al final d'un polígon creuarem la riera de Vallromanes i podrem escollir si anar per un camí estret més proper a la llera un nivell superior més ample i pel costat dels camps (opció recomanada). Continuarem per zones properes al riu amb boscos de ribera i algun tram més urbà (terme de Montornès) fins al pont de Montmeló on se'ns uneix el riu Congost (vegeu la primera foto des de dalt el pont).

Continuem per sota del pont per la riba esquerra ara ja del riu Besòs. Deixarem el bosc de ribera i sortirem a espais més oberts i una mica més degradats entre polígons i el riu. A uns 3 km del pont de Montmeló trobarem una passera que ens podria dur al centre de Mollet (tot i que hem de passar els passos subterranis amb escales de l'estació). Nosaltres continuarem per sota la passarel·la.

Uns 2 km més avall trobarem la riera de Caldes que s'incorpora tota canalitzada per l'altra cantó del riu. També per l'altra riba veurem autopistes i vies de tren. El nostre camí es situa en zona clarament inundable i es torna bonyegut. Aquesta serà la tònica fins arribar al parc fluvial del Besòs.

En arribar prop de Montcada hi haurà l'opció de sortir a la carretera BV-5001 que queda paral·lela a la nostra esquerra i fer uns 700 m per al voral. L'hauríem d'agafar abans d'arribar a l'aiguabarreig del riu Ripoll, això ens permet creuar cap a Montcada i també evitar els sots del camí de la llera i poder agafar un passeig elevat del marge esquerre. Si ens quedem a la llera, el camí és una mica bonyegut i no tens opció d'agafar ni el pont amb carril bici ni la passarel·la que porten cap a Montcada o que ens permeten canviar de costat.

Uns 2 km més avall de la passarel·la de Montcada, entrarem en el Parc Fluvial del Besòs. Tot i que el parc té un horaris limitats si anem per la llera no hi ha alternativa i hi entrarem sí o sí.

L'última rampa d'accés al parc fluvial ens permetrà anar fins a l'estació de Sant Adrià de Besòs.

Mapa:



Més informació: