12.12.12

De Planes de Son fins al refugi del Pla de la Font

Us proposo una ruta a peu per l'esplèndida vall que s'alça damunt del poble de Son (Pallars Sobirà) on hi ha el Centre MónNatura Pirineus (visita o estada molt recomanable) també conegut com les Planes de Son.
Lo Tésol (2700m) a trenc d'alba

Us faig una petita ressenya (tot i que he fet la ruta parcialment), però així també tinc una excusa per mostrar-vos fotos d'aquests dies. Us enllaço diverses ressenyes perquè pugueu acabar de triar l'itinerari que més us convingui.

Distància i desnivell: 12 km i +500 m

Accés: en cotxe des de la C-28 a prop de València d'Àneu trobarem el trencall que puja a Son i al centre del poble agafarem una altre trencall fins a les Planes de Son.

Descripció:
Sortim de la porta del centre MónNatura Pirineus a les Planes de Son cap a la depuradora seguint un camí i ja trobem un primer pal indicador del Refugi del Pla de la Font (1h40') i diversos senyals i estaques grogues durant tot el camí. Creuem un riuet per un pont i continuem cap al sud fins a creuar la riera del Tinter per un altre pontet. Arribem a un trencall i deixem a mà esquerra el camí que va a Son i agafem la pista de la dreta que s'enfila lleugerament pel bosc.
Ascendint amb raquetes
La pista acaba i continuem recte per tornar a travessar la riera i ascendir pel seu costat. Acabarem sortint a una pista que és el camí que us proposo de tornada. Però primer deixarem la pista per ascendir fins al refugi del Pla de la Font i des d'allà és recomanable arribar almenys fins al coll de Fogueruix per gaudir d'unes vistes encara més completes.

El coll de Fogueruix i el Milpotros
De tornada desfarem el camí i agafarem la pista en direcció nord-oest enlloc de baixar per la riera del Tinter. Deixarem la pista que puja a la collada del pas del Coro i tornarem per l'altre cantó de la vall i sortint al punt d'inici.

Alternatives:
  • Des del coll de Fogueruix podem carenejar per fer diversos cims.
  • Des de les pista de les Estanyeres hi ha rutes més directes per arribar al cim de lo Tésol, el cim més alt de la zona.
  • De tornada pujar al pas del Coro i tornar cap al punt d'inici pel tossal de la Cabana dels Caçadors.
  • De tornada podem anar al Pas del Coro sense perdre altura seguint la ressenya del Palau Robert i els senyals grocs que trobarem.
En bicicleta:
En BTT podem anar i tornar pel camí que proposo de tornada o bé, fer una circular i tornar per la pista d'accés al refugi i sortir a la carretera entre Jou i Son.
Des de Planes de Son, d'esquerre a dreta veiem el coll de
Folgueruix, el Milpotros, lo Pinetó, el Roca Blanca, lo Tésol, el
Cap de la Pala del Tésol i fora de la foto el pui de la Bonaigua