23.4.06

9. Els pneumàtics

Els pneumàtics de les rodes són un dels elements que tenen més repercussió en el rodatge de la bicicleta. Portar uns pneumàtics adequats al terreny per on rodarem ens donarà la relació velocitat/adherència/resistència que necessitem. Segons el relleu dels pneumàtics i la seva amplada tindrem millor o pitjor adherència en diferents terrenys. Pneumàtics molt amples i amb relleu ens donaran més adherència i més potència de fre, però ens restaran velocitat.

Les bicicletes de muntanya munten rodes de 26'', 27,5" o 29". Les amplades dels pneumàtics poden anar d'1,5'' a 2,5''. Per a terrenys accidentats i trialeres triarem pneumàtics d'1,90'' en endavant, els pneumàtics més amples ens donaran més resistència a cops i seran més indicats per a persones més pesades. Per a terrenys asfaltats o pistes en bon estat n'hi haurà prou amb rodes d'1,5'' a 1,85'' i amb un relleu poc profund.

Les bicicletes de carretera munten rodes de 700 mm de diàmetre amb pneumàtics de 22 a 25 mm d'amplada, però si el pas de roda és suficient podem posar pneumàtics de fins a 28 mm. Les bicicletes híbrides, urbanes o Gravel també acostumen a portar rodes de 700 mm i pneumàtics de 28 mm a 35 mm. En els pneumàtics més amples podem trobar relleus aptes per a rodar en pistes de terra amb força seguretat.

Inflat de les rodes

La pressió aconsellada per a les rodes d'una bicicleta depèn de molts factors. Segons el pes del ciclista i l'ús que es faci de la bicicleta caldrà variar la pressió. Amb pressions més altes obtenim menys fricció amb el terra i per tant perdem adherència. Amb pressions més baixes guanyem adherència i cert esmorteïment, però podem punxar la roda en pinçar la cambra amb la llanta. La taula inferior mostra algunes pressions aconsellades per a BTT de 26", tot i que per un ús molt extrem podríem augmentar ½ bar la pressió de cada roda. Per bicicletes híbrides podem sumar 2 bars i per a bicicletes de carretera podem arribar a sumar 5 bars. Si els pneumàtics no estant en bones condicions pot ser que no suportin algunes pressions. Sempre cal tenir present les pressions màximes i mínimes aconsellades pel fabricant que normalment venen escrites en el lateral del pneumàtic.

Ens pot anar bé saber que 3 bars equivalent aproximadament a 40 psi (els factors de conversió exactes són: 1 psi = 0.06895 bar, 1 bar = 14.50326 psi, 1 psi = 6.8948 KPa ).

Pes del ciclista Pressió a davant (bars) Pressió a darrera (bars)
40
2,5
3
60
3
3,5
80
3,5
4
100
4
4,5

Vàlvules

A casa nostra de sempre hi ha 2 models de vàlvula:
  • La gruixuda com la dels cotxes que s'anomena schrader. És
  • La prima amb una rosca a la base de llanta i una altra a la part superior que hem de desenrosca per inflar. S'anomena presta. És la típica de les bicicletes de carretera, però ara també present en moltes BTT.
A Europa i en alguns llocs d'Àsia també trobem la vàlvula Dunlop que es desenrosca en el mateix sentit que el tap i que si desenrosquem per error ens farà sortir l'aire molt ràpidament. A l'hora de fer compres per Internet cal tenir en compte aquest tipus de vàlvula, però podem canviar les cambres d'aire per d'altres amb vàlvules schrader fàcilment perquè el forat de la llanta té el mateix diàmetre. A l'hora d'inflar cal usar adaptadors o a vegades una manxa normal fent pressió sobre la vàlvula perquè no es perdi l'aire.
 
Les vàlvules schrader i presta també poden ser tubeless, és a dir que la vàlvula es ven sola sense la cambra d'aire i segella completament el forat de la llanta.

Varietat de mides

Quan canviem pneumàtic o cambres d'aire és important encertar amb les mides exactes i al muntar els pneumàtics assegurar-se que queden ben encaixades i no més entrades d'un cantó que d'un altre. No encaixar bé els pneumàtics o posar una cambra d'aire pot causar problemes diversos com la deformació del pneumàtic.

De pneumàtics, n'hi ha amb la vora dura (porten un filferro) i n'hi ha que en canvi tenen la vora tova i es venen plegats (més pràctics per quan en volem dur algun de recanvi).

Sistemes anti-punxada

A part del sistemes tradicionals de coberta i cambra d'aire també hi ha:
  • Sistemes tubeless sense cambra d'aire on la llanta i els pneumàtic han d'estar preparats i on s'incorpora un líquid segellador que també actua quan hi ha una punxada.
  • Cambres d'aire que incorporen líquids anti-punxades. Són una mica més pesades que les convencionals, però el líquid és efectiu per a petites punxades.
  • Cobertes sòlides. Són pneumàtics de goma sòlids i que per tant no porten ni cambra d'aire ni cal inflar. És un sistema infal·lible per a les punxades i tot i ser més cars, duren molt. En general, el seu inconvenient és que no es pot regular la pressió i en general són una mica durs i esmorteixen menys, i en alguns casos, se'n pot ressentir algun component de la bicicleta.
  • Esprais anti-punxades: per a petites punxades i sobretot quan hem trobat i retirat la punxa de la coberta, llavors inflem amb l'esprai i creuem els dits perquè els porus quedi tapat. Caldrà girar una mica la roda per distribuir el líquid per tota la cambra d'aire.
També cal tenir en compte que hi ha pneumàtics amb més i menys gruix o resistència a les punxades. Alguns fabricants fan les seves pròpies escales de resistència.

Consells:
  • El sabó de rentar plats ajuda pot ajudar a encaixar millor els pneumàtics
  • Es pot provar de donar al pneumàtic una pressió superior a la recomanada per tal d'encaixar-lo millor o recuperar la forma original (amb el risc de fer malvé la llanta si us passeu!). Es pot anar inflant i tornar a desinflar per moure amb els dits la coberta.
  • Si el pneumàtic està ben encaixat, però el veieu o el sentiu deformat al roda, pot ser que la roda estigui abonyegada i llavors caldrà desmuntar el pneumàtic i jugar amb la tensió dels radis (i amb un centrador) per centrar la roda.
  • La vàlvula ha de quedar ben perpendicular a la llanta i al usar un inflador cal anar amb cura de no torçar-la perquè la base de la vàlvula és un punt típic que tendeix a trencar-se.

2 comentaris:

Jordi ha dit...

bones, em dic jordi i tinc un petit problema amb la bicicleta, vaig canviar la el pneumatic i la camara de la bicicleta i al inflarla sem bonyega i va fent salts al correr, sabeu a que es deu? no entenc perque pasa... el pneumatic estava prou be, i la camara també pero no es nova... pero pot ser que s'infli més d'un canto que d'un altre? tot va be pero això es molt molest i em sembla que em carregare el neumatic...alguna recomanació?

Bici-Vici ha dit...

El que expliques és una mica estrany. No sóc una expert en mecànica, però has mirat que no sigui la roda (la llanda) la que no està bé? Si fos això tindria solució. Sinó potser posaria un pneumàtic nou...