16.11.11

El pics de contaminació augmenten el risc de patir infarts

Un nou estudi ens diu que en les 6 hores posteriors a un pic de contaminació hi ha un risc molt major de partir un infart. Els contaminants en els que s'ha trobat correlació són els que aquí coneixem molt bé: els òxids de nitrogen i les partícules fines.

Aquest nou estudi analitza els infarts de miocardi de prop de 80.000 pacient de 15 zones d'Anglaterra i Gal·les entre els anys 2003 i 2008 i els relaciona amb les dades horàries de contaminació de les zones de residència dels pacients, unes dades que no sempre estan disponibles amb aquest detall.

Sembla que la contaminació desencadenaria infarts que s'haurien produït posteriorment i els avança uns dies o hores. La probabilitat de desencadenar un infart augmentaria aproximadament un 1% per cada 10 micrograms de contaminació (partícules i NOx). Passades aquestes 6 hores, si no hi ha pics, la probabilitat tornaria a baixar.

L'estudi recomana a les persones amb risc que mirin les previsions i els índex de contaminació abans de sortir de casa i que en períodes de molta contaminació evitin sortir i fer exercici. També suggereix que la contaminació és perjudicial a llarg termini.

Aquest estudi doncs, treu unes conclusions en la línia d'altres estudis similars, però la principal novetat és aquesta correlació horària que fins ara es desconeixia. Vegeu més informació a El País 15/11/2011.