29.4.19

Per la falda del Montseny: de la Garriga a Sant Celoni

Ruta pel Baix Montseny per la falda de la muntanya d'oest a est. Comencem a l'estació de tren de la Garriga i passem per Cànoves, Sant Antoni de Vilamajor i Santa Maria de Palautordera on enllacem amb la ruta de la Tourdera per acabar a Sant Celoni.

Distància i desnivell: 37 km i uns +600 m de desnivell positiu.

Inici: estació de tren de la Garriga.

Descripció general de l'itinerari:

Useu el track GPS o el mapa per orientar-vos. La descripció no és detallada com en altres ressenyes.

Sortim de l'estació de tren de la Garriga i agafem el Passeig (vegeu foto), una rambleta que convida a fer slow-cycling, especialment si us agrada l'arquitectura, el modernisme i el patrimoni cultural en general. Al final del Passeig, trobareu un petit carril bici que ens porta a una carretera (N-152a). Deixem una vila romana a mà esquerra i continuem fins a una rotonda on s'acaba el carril bici. Continuem per l'asfalt 50 metres i girarem a l'esquerra per entrar a una pista de terra.

Travessarem la via del tren per un pont i girarem cap a la dreta passant per una construcció de pedra que amaga un pou (vegeu foto). Continuarem fins a un dipòsit d'aigua i després travessarem la urbanització els Gorgs. A partir d'aquí, passarem molts barrancs fent baixades, creuant torrents i pujant de nou. Ho fem per primer cop en aquesta urbanització.

Seguim per una carena, entre boscos i prats, durant un bon tros fins que girem a la dreta per baixar, pujar i arribar a Corró d'Amunt (amb cases força disperses)  on creuarem la carretera (BV-5151). Farem més baixades i més pujades fins que un camí que puja per dins del bosc acabarem trobant una cruïlla on girarem a l'esquerra en direcció Cànoves (a la dreta aniríem cap a la Roca del Vallès seguint la ruta del Meridià Verd). Passat el cementiri de Cànoves, sortirem a la carretera BP-5107 girant a la dreta i en pocs metres girem a l'esquerra per entrar al centre de Cànoves.

Cànoves té un centre força dispers i diverses urbanitzacions. Us podeu acostar a l'església, però sinó la ruta continua agafant el primer carrer a la dreta i baixant per creuar la riera de Cànoves i pujant fins a una urbanització (el Mirador del Montseny). Creuarem per una llar d'infants que queda al mig del bosc per desembocar al carrer que surt de la urbanització de les Faldes del Montseny (terme de Sant Pere de Vilamajor). Creuem la carretera BP-5107 i continuem en descens fins a creuar la urbanització les Pungoles i vorejar per sota la urbanització de Can Miret. Després de deixar més cases i fer una volta important creuarem camps amb vistes al Turó de l'Home i farem nous girs per acabar retrobant l'asfalt, veurem dues masies imponents, i farem una pujada més per arribar a Sant Antoni de Vilamajor.

Al centre de Sant Antoni de Vilamajor trobareu molts comerços. Travessarem el poble per la part antiga i anirem cap al sud per agafar una nova pista (creuant altre cop la carretera). Seguirem un bon tros el GR-97. El camí comença travessant una riera i després d'una pujada i una baixada haurem de fer un gir a la l'esquerra per una pista asfaltada amb més trànsit. Després d'una primera pujada i unes pujades menys fortes trobarem una nova cruïlla a l'esquerra on deixarem els cotxes i l'asfalt.

Creuarem les vies de l'AVE per un pont i després passarem per l'estació de Santa Maria de Palautordera. Aquí agafem un carril bici fins al centre del poble. Trobarem les senyals de la Tourdera, és per on seguirem, després de visitar el centre del poble. Passarem per davant dels Bombers i al final d'un polígon baixarem per creuar la Tordera per una passarel·la. Seguirem creuant el túnel de l'AVE, passarem per la Depuradora i anirem a l'esquerra per després descendir entre camps.

Farem un gir, per baixar i creuar un torrent per un pontet de fusta. Seguirem per la vorera-bici del passeig dels Enamorats i seguirem recte deixant la ruta oficial de la Tourdera i continuarem pel carrer Lluís Companys tot recte fins a trobar les vies del tren i l'estació.

Tracks GPS i mapes:
 
Alternatives, idees i ampliacions:
  • Continuar per la ruta de la Tordera, la Tourdera, fins a Hostalric, Tordera o Malgrat de Mar.
  • Continuar per la Tourdera fins a Hostalric i continuar cap a Girona, enllaçant per exemple amb les vies verdes gironines agafant la ruta termal a Caldes de Malavella.
I un vídeo resum: