1.3.06

Ruta cicloturista pel Penedès i el Garraf: Els Monjos – Castellet de Foix – Vilanova i la Geltrú - Sitges

Amb aquesta ruta visitarem els paratges naturals del parc del Foix i la zona de costa entre Vilanova i Sitges. Podem visitar també aquests pobles i/o aprofitar per banyar-nos al mar en les èpoques de més calor. És una ruta senzilla de 40 km amb molts trams de baixada. Les carreteres per on passa tenen poca circulació de cotxes, potser a excepció dels últims quilòmetres abans d'arribar a Vilanova. Hi ha alguna pujada i alguna baixada més tècniques en el tram entre Vilanova i Sitges, però en general es pot fer bé amb una bicicleta híbrida.

Accés: es pot arribar als Monjos (al costat de Vilafranca del Penedès) amb tren des de Barcelona (línia C4) i es pot tornar també amb tren des de Sitges (línia C2).

Descripció de l'itinerari

Sortim de l'estació dels Monjos en direcció nord fins a trobar l'antiga carretera nacional. Girem a l'esquerra i continuem paral·lels a la via del tren fins que prenem un trencall a l'esquerra en direcció al poble de Torrelletes. Passarem per sota la via del tren i continuarem per la carretera amb una lleugera pujada fins a Castellet de Foix.

Podem arribar fins a Castellet seguint la carretera o abans d'arribar-hi podem tombar a l'esquerra per una pista que ens portarà al cementiri i al Castell. Llavors caldrà baixar uns quants graons i descendir pels carrers del poble fins a la carretera per continuar. La vista des de dalt del castell és molt recomanable tot i que després haguem de descendir uns pocs graons amb la bicicleta en braços. Es veu una bona part del pantà i del parc del Foix.

Continuarem per la carretera amb el pantà de Foix a la nostra dreta, i en arribar a la presa (feu-hi una parada), comença el descens cap a Vilanova i la Geltrú. En arribar a una rotonda haurem de continuar recte i s'inicia un bon tros de pujada fins arribar a una corba on començarà el descens definitiu fins al nucli urbà de Vilanova.

Un cop a Vilanova i la Geltrú podem arribar-nos fins al passeig marítim i agafar un carril bici de terra senyalitzat fins a la platja del far de Sant Cristòfol. No entrarem a la platja, creuarem una riera i pujarem un carrer deixant a la nostra dreta la plaja i el far. En arribar al final del carrer trobarem una passarel·la metàl·lica que ens permetrà creuar les vies del tren que passen ensorrades sota els nostres peus. Continuarem per una pista pedregosa i encarant una pujada amb una mica de roca. Arribarem finalment a una urbanització de nova construcció i la travessarem en sentit ascendent i girarem a la dreta per una pista de terra per acostar-nos a la línia de costa. Deixarem la urbanització i ens endinsarem en una zona de bosc on primer tindrem bones vistes del mar i després farem diverses baixades fortes per endisar-nos en el bosc. La pista és de terra, però en les baixades trobarem solcs amb pedres produits per l'erosió de les pluges, haurem d'anar en compte. Finalment la pista ascendirà cada cop més fins arribar a una esplanada on ja podem veure Sitges, ens trobem al costat del turó del Fitó de Miralpeix. Continuarem pujant una mica més per una carrer asfaltat de sentit únic d'una urbanització i de seguida desdendirem entre les cases fins a un camp de golf. Seguirem el camp de golf fins a un camping i en passar un pont, girarem a l'esquerra creuant una riera. En aquest punt continuant recte arribarem al santuari del Vinyet i a l'estació de tren o també podem girar a la dreta per anar a trobar el passeig marítim abans d'enfilar cap a l'estació de Renfe.


Alternatives i idees

  • Hi ha un punt d'observació d'ocells a la cua del pantà de Foix. Per anar-hi cal anar a trobar el desviament cap a Clariana i al cap de pocs metres descendir per un sender (transitable en bicicleta) a l'esquerra de la carretera.
  • Creuant la presa del pantà de Foix trobarem un camí que ressegueix part de l'altra riba del pantà.
  • Segons el mapa, des de l'estació dels Monjos ha de ser possible arribar a la carretera de Torrelletes sense passar per l'antiga nacional.
  • Podem també iniciar la ruta al poble de l'Arboç i agafar una carretera amb força baixada fins al pantà de Foix i així escurçar la ruta. Des de l'estació de l'Arboç cal fer una pujada fins al poble i després baixar per creuar la N-340.