14.1.16

Les rutes blanca i blava de Santa Maria i Sant Esteve de Palautordera

Ja feia temps que us volia parlar d'aquestes dues rutes de Santa Maria i Sant Esteve de Palautordera perquè em semblen un bon exemple de bona pràctica.

La ruta blanca, un carril bici interurbà (6,6 km +95 m)

La ruta blanca uneix Sant Celoni, Santa Maria i Sant Esteve de Palautordera a través de carrils bicis (vegeu la fotografia) que ressegueixen el curs de la Tordera i travessen zones residencials, polígons industrials i els nuclis de Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera.

Es tracta doncs d'un itinerari interurbà
que facilita enormement els desplaçaments diaris entre els 3 municipis i que potser per si sol té poc interès cicloturístic, però que combinat amb altres rutes té molt de sentit.

La ruta blava, un itinerari cicloturístic (25 km +469 m)

La ruta blava és un circuit cicloturístic al voltant de Sant Esteve i Santa Maria que comparteix bona part del traçat de la ruta blanca i que per tant connecta amb Sant Celoni. És un itinerari que combina pistes de terra (73%) i sòls pavimentats (27%) i tot i allunyar-se dels nuclis urbans per cercar bons paisatges, també ens proporciona connexions amb l'estació de tren de Palautordera i amb alguns nuclis de població més aïllats i per tant també té cert interès per la mobilitat quotidiana.

La Tordera a Sant Esteve de Palautordera
Combinable amb altres rutes

Aquest circuit cicloturístic ens permet un munt de connexions addicionals per crear rutes d'oci de tot tipus, algunes idees:
  • De Sant Celoni a Vallgorguina per la "Via verda de Vallgorguina"
  • De Sant Celoni cap a Olzinelles per carretera.
  • De Sant Esteve cap a Sant Pere de Vilamajor.
  • BTT cap a Sant Elies i el turó de la Cova i tornada per l'obaga del Samon i la pista del Polell.
  • A la llarga, hi ha un projecte de ruta de la Tordera.

Bona pràctica

Com us comentava al principi, crec que ens trobem davant d'una bona pràctica. S'ha aconseguit un carril bici urbà i força segregat de 6,6 km que connecta 3 poblacions. Això per si sol és molt interessant, però a més, a partir d'aquest eix, s'ha construït un circuit cicloturístic periurbà amb interès paisatgístic i que ofereix moltes possibilitats als ciclistes.

No m'allargaré sobre les interessants repercussions econòmiques del cicloturisme sobre les economies locals i com a via per diversificar i desestacionalitzar el turisme perquè ja ho he fet moltes vegades.

Més informació: