13.1.16

Abrics foscos i visibilitat

Un dels consells de seguretat que es dóna per circular en bici és fer-se veure. I és que costa que ens vegin o ens tinguin en compte en la circulació diürna, doncs imagineu-vos de nit!

Ciclistes molt poc visibles
Els llums són indispensables per a que ens vegin, tant a davant com  a darrere on molta gent se'ls oblida, però a part d'això, hem de tenir en compte que portem molta roba fosca i això ens fa molt poc visibles com a vianants i ciclistes.

M'he endut diversos ensurts amb vianants i ciclistes que apareixien a la calçada de forma inesperada perquè vestien amb colors foscos. Si ens hi fixem, veurem que els abrics i les jaquetes no esportives tendeixen a ser de colors foscos (i algunes jaquetes esportives també).

Personalment, estic en contra de les armilles reflectores pels ciclistes perquè penso que la bicicleta urbana no ho hauria de necessitar. Crec que no hauria de fer falta "disfressar-se" per anar en bicicleta.


Tot i així, cal ser conscients que els llums i els catadiòptrics de la bicicleta poden quedar tapats per un vehicle o per la nostra roba o equipatge. És per tot això, que a vegades no està de més portar algun element reflector addicional.

Algunes idees per fer-se veure més de nit són: una banda reflectora per subjectar els pantalons o pel braç, rodes amb lateral reflectant, una motxilla o una bossa amb una banda reflectora, etc.

També cal recordar que la nit comença a la tarda i acaba al matí, i en aquestes hores de poca llum o quan el sol és baix, la visibilitat és més dolenta. Convé no ser mandrós a l'hora de connectar els llums de la bicicleta.

Jo sóc partidari del llums intermitents tant a davant, com a darrere. Crec que criden més l'atenció i tenen l'avantatge que allarguen molt la vida de les piles i les bateries.

La normativa diu que els llums són obligatoris de nit i els catadiòptrics (que poden anar integrats en llums fixos) s'han de portar sempre instal·lats. Els elements reflectors addicionals només cal portar-los en vies interurbanes i de nit i no cal que sigui una armilla, pot ser, per exemple, un braçalet reflector.

2 comentaris:

Ernest ha dit...

Altres elements reflectors poden ser (a l'hivern) guants reflectors (cada cop n'hi han mes) doncs sovint amb les mans marquem el viratges, gorros clars i funda de la bossa davantera reflectant.
Bones reflexions!!
:-)

(Feina temps que no escrivia aquí!)

Bici-Vici ha dit...

Gràcies Ernest! Crec que és important afegir alguna cosa a certa altura, ja que els catadiòptrics llums i altres, a vegades estan massa baixos. Un gorro clar amb algun reflector és molt bona idea.