8.3.17

Baròmetre de la bicicleta 2016

Ens arriba una nova edició del baròmetre de la bicicleta i primer de tot haig de ser crític amb l'enquesta perquè crec que té un marge d'error molt gran i algunes dades fluctuen molt entre les edicions i no es corresponen a una realitat evident de que l'ús de la bici està augmentant. En part, aquests errors vénen d'unes preguntes que no són gaire comparables entre edicions com són la freqüència d'ús de la bici que depèn molt de l'època de l'any en que es fa l'enquesta, de les condicions meteorològiques, entre molts altres factors. Per tant, jo posaria una mica en quarantena les comparacions temporals.

La radiografia de l'ús de la bici: el 91,1% saben anar en bici, però només el 55,1% en té. El 39,5% va en bici almenys un cop al mes, el 21,3% cada setmana i el 6,4% cada dia.


La majoria de ciutadans veuen que la bicicleta és una part important de la solució a la mobilitat de les ciutats, però hi ha una percepció errònia de la seguretat de la bici i de la seva comoditat, punts que s'haurien de tenir en compte en campanyes de promoció.


La bici urbana tendeix a créixer, la de la carretera ha crescut força i la BTT ha afluixat una mica, però sembla repuntar... Tot això en un context on les vendes de bicis de tot tipus no para d'augmentar.
La BTT continua sent la reina.
Les Vies Verdes de Girona i en general les Vies Verdes són les rutes més conegudes. També destaquen les comarques gironines i la zona del Delta de l'Ebre, així com les zones properes a l'àrea metropolitana degut al seu pes demogràfic. Crec que cal treballar més en la connexió del Delta de l'Ebre i les Vies Verdes del Baix Ebre i la Terra Alta per potenciar aquest sector que no tindria res a envejar a les comarques gironines. També cal potenciar molt més altres rutes com les Vies Blaves (rius BCN) i similars.

Són curioses també les dades de mitjanes de distàncies recorregudes per tipus de sortida o ús de la bici:
  • Anar a la feina: 5,27 km 
  • Anar als estudis: 3,61 km
  • Altres desplaçaments quotidians: 3,10 km
  • Desplaçament lleure prop de 1a o 2a residència: 7,91 km
  • Cicloturisme tranquil petit/llarg recorregut 18,09 km
  • Esport a la muntanya: 22,22 km
  • Esport en carretera 29,29 km
  • Cicloturisme esportiu 23,53 km (65% en bici BTT)
Ens mostren per exemple que en desplaçaments quotidians en bici es fa una diversitat de distàncies molt gran i que totes són factibles en bici. D'altra banda, no tothom fa esport de la mateix manera i això es veu molt clar en aquest mitjana de distància de ciclisme de carretera.

Algunes dades destacables més de l'enquesta:
  • Un 30% de les compres de bicis es fan en botigues especialitzades i un 28% en grans superfícies especialitzades en esports (llegiu al Decathlon i similars).
  • Dels que s'han passat a la bici des d'un altre mitjà de transport, un 42% ho han fet des del bus i un  39% des del cotxe.
Més informació: